Obiceiuri pentru a doua zi de Crăciun – Ce să nu faci în această zi mare ca să îţi meargă bine în 2019

postul craciunlui

În a doua zi de Crăciun se sărbătoreşte Soborul Maicii Domnului. Obiceiurile pentru a doua zi de Crăciun spun că, în această zi, nașii trebuie să își viziteze finii.

Cei care uită de finii lor nu vor avea parte de tot ce își doresc. E o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă, informează România Tv.

E interzis să bârfeşti, să înjuri, să unelteşti împotriva celorlalți. Cei care se răzbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi.

Nu e bine să speli haine în această zi, pentru că apa vărsată pe rufe o vei folosi pentru vindecarea rănilor. De asemenea, e o zi în care nu se muncește. Oamenii care muncesc în ziua când e cinstită Fecioara Maria nu vor mai avea nici o zi liberă tot anul.

Pentru cea de-a doua zi de Crăciun, în fiecare zonă din țară s-a împământenit un obicei specific. În Bistrița Năsăud, oamenii colindă casa preotului, iar în Alba feciorii își cheamă mândrele la joc.

Fetele și flăcăii joacă pe 26 decembrie pentru a se bucura de tinerețea lor. Se spune că persoanele care dansează cel mai mult și cel mai aprig vor fi sănătoase tot anul.

În unele zone, se poartă dusul oamenilor „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!”.
Se mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase. Că altfel nu se mărită.

Dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul – se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă, scrie sursă mai sus menționată.

În aceste zile, tradiția și vechile almanahuri spun că se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime. Căci, spune Scriptură, şi Sf. Iosif l-a primit în casă lui pe Iisus, chiar dacă nu îi era fiu, dar a primit vestea şi gândul bun cu smerenie şi bucurie.

Şi în zilele noastre, prin unele locuri se mai adoptă copiii, dar cel mai adesea sărmane animale rămase fără stăpân.

 

bugetul.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns