Oamenii de știință Nicolae Robu și Ion Iliescu, colegi de „academie”

robu iliescu1

Din dorința de a-și îmbogăți permanent cartea de vizită, pe care și-o prezintă ostentativ ori de câte ori are prilejul, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, și-a trecut în palmares, cu ceva vreme în urmă, și titlul de membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, o clonă politică a Academiei Române, care – din 2007 încoace, adică după transformarea sa din ONG în instituție de interes public – înghite o grămadă de bani din bugetul de stat.

În mass-media din București, AOȘR este catalogată drept instituția de casă a PSD, prin care membrilor și simpatizanților acestora li se asigură sinecuri cu iz intelectual.

„Academia” cu pricina nu este, însă, monopolul pesediștilor – cărora le aparțin cele mai importante inițiative parlamentare având drept obiectiv bunăstarea financiară a acestei instituții și, evident, a membrilor ei -, fiindcă goana după titluri și după sinecuri este transpartinică. Așa se face că marele liberal Nicolae Robu a ajuns coleg de secție în AOȘR, la Științe Tehnice, cu însuși Ion Iliescu, reputatul om de știință care, în iunie 1990, chema minerii la București pentru a-l ajuta să pună în practică idei novatoare despre democrație și libertatea de expresie…

Fostul președinte al Academiei Române, Eugen Simion, își declara stupefacția, în urmă cu câțiva ani, față de prezența în societatea românească a unor instituții artificiale (mai există și alte „academii” pe lângă susnumita AOȘR: Academia de Științe Tehnice, Academia de Științe Medicale, Academia de Științe ale Securității Naționale, Academia de Științe Agricole și Silvice): „A apărut o Academie a Oamenilor de Știință, care, după părerea mea, acceptată și de Adunarea Generală a Academiei Române, este o construcție strict politică. Pentru că ea nu se bazează pe o selecție corectă de valori.

În interiorul ei sunt, evident, și oameni de valoare, și eu i-aș sfătui ca ei să candideze la Academia Română.

Dar, în această Academie a Oamenilor de Știință, constat că există parlamentari, oameni de afaceri, general, general de jandarmi, oameni politici, creând confuzie generală (…) Nu cunosc ca în Europa să mai existe un caz similar, ca toate aceste academii care creează o mare confuzie să fie finanțate din bugetul public.

De obicei, în organizațiile științifice, plătesc o cotizație cei care sunt primiți în aceste organizații. Parlamentul României a înființat academii în care intră de-a valma oamenii de știință alături de alții care n-au nimic de-a face cu ei și îi onorează și financiar.

Este un lux pe care nu cred că societatea românească și-l poate permite. Faptul că jumătate dintre cei de la AOȘ sunt parlamentari sau foști parlamentari mi se pare un lucru îngrijorător” (HotNews.ro, august 2010).

Când vorbea despre luxul pe care-l presupune bugetarea activității acestei academii din resursele financiare ale Statului Român, Eugen Simion avea în vedere banii pe care îi primesc AOȘR și celelalte academii de la bugetul de stat.
declaratie avere robu
De exemplu, doar în 2016, AOȘR a fost cadorisită cu suma de 6,4 milioane de lei, o grămadă de bani aruncați pe fereastră, în condițiile în care, așa cum preciza Eugen Simion, „Academia Oamenilor de Știință n-a produs decât manifeste, articole și discursuri”.

Toți membrii AOȘR (Legea 241/2009 limitează numărul acestora la 150 de membri titulari, 100 de membri corespondenți și 40 de membri de onoare) sunt remunerați de la bugetul de stat, sumele fiind de 2.000 de lei brut pe lună (titularii), 1.400 de lei brut (corespondenții), respectiv 1.000 de lei brut (membrii de onoare). Privilegiile financiare se răsfrâng și asupra urmașilor membrilor titulari ai AOȘR, după modelul Academiei Române: „Soțul supraviețuitor, precum și copiii minori, urmași ai membrilor titulari ai AOȘR, beneficiază lunar de un sprijin material neimpozabil, conform Legii nr. 86/1998 privind acordarea unui sprijin material pentru soțul supraviețuitor și pentru urmașii membrilor Academiei Române” (Legea 31/2007 privind funcționarea AOȘR).

Revenind la alesul timișorenilor, liberalul autentic Nicolae Robu, suntem convinși că acesta nu a fost interesat de aspectul financiar: conform declarației de avere, suma de 10.602 lei încasată, în 2016, de la AOȘR reprezintă un procent infim din venitul anual al primarului Timișoarei.

Nu banii l-au interesat pe Nicolae Robu, ci să nu rateze ocazia de a-și îmbogăți colecția de titluri și distincții, chiar dacă asta presupune să împartă onoarea cu Ion Iliescu. Scopul scuză mijloacele, nu-i așa?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Oamenii de știință Nicolae Robu și Ion Iliescu, colegi de „academie”

  1. de ce va mirati!!!! ca a aparut si Academia Ghe. Hagi e vre-o diferenta ? Doamne ce am ajuns sa vedem cu ochii nostrii ,vivat invatamant ,vivat stiinta …..

  2. In SUA sunt o gramada de Academii. Stii care-i diferenta? Acolo platesti tu o cotizatie daca vrei sa te numeri printre ei. Iar Academia lui Hagi nu-i de luat in bascalie pentru ca dupa modelul altora ( de exemplu Barcelona) a facut acea academie de fotbal si nu-i rau de loc.Ar fi bine sa faca si altii. La noi se risipesc banii cu care se puteau face toate AUTOSTRAZILE in 28 de ani. Marii PROFITORI: REVOLUTIONARII, cu indemnizatii de peste 2000 lei/luna ( Pentru ce? 22 000x2000x 12= 538 000 000 lei pe an), PENSIIILE NESIMTITE ( sa vi le spun? Le vedeti in fiecare zi pe mai toate posturileTV, va dati seama ca aici sunt peste 100 000 si fiecare in NEMERIATAT nu 2000 ci de la 6000 incolo = 5, 4 miliarde de lei pe an) Kakademicienii de toate FELURILE ( alti 2000 de lei/luna, alte sute de milioane ca-s o groaza de Kakademii). KaKademiile noastre, inclusiv acea mare (????) care nu cred ca are cu ce sa se poata mandri mai mult decat Robu. Marele Kakademician Robu si PROFESOR UNIVERSITAR are in circuitul ISI, Web of Science, 7 (SAPTE) LUCRARI STIINTIFICE. Cu aceste lucrari n-ar putea fi aici, in BANTUSTANDUL Romania, la Politehnica din Timisoara, nici macar sef de lucrari. Nici cele 7 lucrari nu le-a scris el. Mai exact n-a scris nici una. E suficient sa citesti colaboratorii. Dar mai bine uitati-va la : http://apps.webofknowledge.com/CitingArticles.do?product=WOS&SID=P1ddYamqsPGrqpgXCbB&search_mode=CitingArticles&parentProduct=WOS&parentQid=1&parentDoc=4&REFID=75722266&excludeEventConfig=ExcludeIfFromNonInterProduct. Ata nu l-a impedicat sa ia 175 000 de lei in 2016. Hala TARA!

  3. eu cred ca acest articol este rodul unei INVIDII a autorului fata de Primarul orasului.d-le C.B.incearca-ti sansa si candideaza la urmatoarele alegeri de primar. nu vei obtine nici jumatate din voturile pe care le-a obtinut N.R……sau mai sti???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *