O versiune jerpelită a Capitalei Culturale Europene (galerie foto)

Încă de luna trecută, primarul Timișoarei anunța public că municipalitatea a început un proces de curățenie în zona Pieței Traian. Edilul se referea, mai exact, la evacuarea unor persoane din locuințele sociale ale primăriei. O săptămână mai târziu, Nicolae Robu a reluat tema, declarând:

„Am anunțat deja că am început curățirea Pieței Traian, în sens multiplu. Din apartamentele 23 și 31 de pe strada Ion Mihalache nr. 10 au fost evacuați toți ocupanții. De acum nu mai putem face alte evacuări, pentru că legea interzice aceasta în perioada 1 decembrie – 31 martie, pe timpul sezonului rece. Dar în aprilie vom evacua încă trei familii și mai avem procese cu altele trei. Sper ca până atunci să fie încheiate și acestea, astfel că vom curăța zona de oameni certați cu legea”.

Unul din regretele lui Nicolae Robu era că în frumoasa zonă istorică a Pieței Traian, imobilele aflate în proprietatea primăriei au devenit, în fosta administrație, locuințe sociale. Din păcate, în această parte de oraș, care începe cu strada 3 August, ajunge în Piața Traian și continuă pe străzile din jur, noțiunea de respect față de clădirile istorice pare că lipsește aproape cu desăvârșire.

Arealul ar putea face parte dintr-un viitor traseu prin Capitala Culturală Europeană, care ar duce din Iosefin, prin Cetate și până la vechea Uzină de Apă, dar, la halul în care se prezintă acum, mai bine nu ducem turiștii pe acolo. Doar două-trei clădiri au avut parte de refacerea fațadelor și a acoperișurilor, în rest, arată jalnic.

Singura instituție care pare să se fi preocupat de punerea în valoare a imobilelor se arată a fi Direcția Județeană de Cultură Timiș, printr-un program de semnalistică. Pe mai multe clădiri din zonă au apărut inscripții cu „Monument istoric – Ansamblul urban Fabric II”, scrise în mai multe limbi. Acestea, însă, par mai degrabă ironice, având în vedere starea construcțiilor: tencuială căzută până la cărămidă, ferestre cu rame din plastic, mâzgăleli cu graffiti, găuri în zid de la rețelele de utilități.

Revenind la „curățenia” anunțată de primar și la imobilul de pe strada Ion Mihalache nr. 10, putem constata că nici acesta nu se prezintă mai bine decât celelalte, cu toate că se află, după cum am înțeles, în proprietatea municipalității. Fațada e coșcovită, iar acolo unde mai are tencuială, aceasta arată veche și murdară.

Curtea pare desprinsă dintr-un film de la începutul secolului trecut, dar, totuși, zugrăveala pare mai proaspătă, iar acoperișul a fost înlocuit. Se vede treaba, însă, că mâna de gospodar nu a reușit să ajungă până pe fațada exterioară, nici pe strada Ion Mihalache, nici la alte clădiri din Piața Traian.

Între timp, ceasul ticăie, anul 2021 se apropie tot mai tare și, deși nimeni nu ar vrea să prezinte oaspeților versiunea jerpelită a Capitalei Culturale Europene, nici nu se întâmplă mare lucru.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “O versiune jerpelită a Capitalei Culturale Europene (galerie foto)

  1. Vechea administrație (maghiara) a construit toate clădirile in timp ce ultima administrație le-a dat in chirie tuturor și apoi se mira ca au ajuns niște jerpelituri. Nu va mirați, mai bine reparați.

Lasă un răspuns