O tânără din Timișoara încearcă, zi de zi, să transforme realitatea dură într-un vis frumos

Adriana Simu

O tânără din Timișoara încearcă, zi de zi, să transforme realitatea dură într-un vis frumos. Menirea ei este aceea de a scoate la lumină părțile bune care rămân după o nenorocire. Stă de vorbă cu tinerii disperați care ajung la ea după o tentativă eșuată de suicid și îi ajută să vadă că lumea are și tonuri mai vesele.

Tot ea șterge lacrimile ochilor învinețiți după o ceartă conjugală și aduce împăcarea în suflet, condiție esențială pentru luarea unor decizii bune în viitor. În zilele friguroase, acoperă cu căldură trupurile zgribulite ale celor uitați de semenii lor. Gesturi mărunte care fac ca mâinile sângerânde după acțiunea lamei să își recapete pulsul, obrajii pălmuiți să schițeze un zâmbet, iar picioarele rebegite să își recapete temperatura.

Cea care face toate acestea este asistentă socială la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara. Binefacerile ei însă nu se limitează la programul fix și la munca remunerată. În timpul liber este implicată în tot felul de proiecte destinate ajutorării celor din jur. Potrivit celor care au cunoscut-o, Adriana Simu este pasionată de binefacere.

Un om în furtună

Toamna trecută, un timișorean s-a confruntat cu cea mai neplăcută experiență din viața sa. Bărbat în putere, omul a ajuns într-o clipă pierdut: nu știa ce i s-a întâmplat și unde a ajuns, dar mai ales îl îngrijora faptul că nu știa unde sunt apropiații săi. Atunci a întâlnit-o și s-a liniștit.

Adriana Simu l-a mângâiat și i-a spus că afară e furtună, iar lui i-a căzut o țiglă în cap. I-a povestit cum a fost adus de o echipă de pe ambulanță la Urgențe la Județean, iar pentru omul întins pe targă, zgomotul făcut de toți deznădăjduiții ajunși în clipa aceea în sala de așteptare a amuțit. A așteptat liniștit și, într-un târziu, sufletul bun care îl alinase i-a adus-o alături pe soție. N-a mai contat nimic…

O faptă bună atrage după sine altele

Gesturile omenești făcute la timpul potrivit, cu înțelepciune, de asistenta socială de la Urgențe au adus și alte fapte bune. Oamenii ajutați în necaz au căutat-o ulterior să îi mulțumească, iar unii i-au dăruit lucruri pentru colecția sa de fapte bune: haine pentru nevoiași sau pentru copii defavorizați. Mai mult, purtarea sa deosebită a deschis portofele.

”Lunile trecute s-a implicat într-o stângere de fonduri ce viza asigurarea mesei pentru copiii fără posibilități, acțiunea se numea <<Floare de colț>>. A reușit să convingă o bună parte dintre angajații spitalului (peste 300 de persoane – n.r.) să ofere zece lei în schimbul unei broșe. Activitatea pe care Adriana Simu o desfășoară în unitatea noastră e deja rutină, dar este foarte importantă pentru noi toți”, susține Mihai Grecu, medic-șef al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Încă o nominalizare

Adriana Simu a fost nominalizată la premiul pentru asistentul social din domeniul sănătate – servicii medicale, la cea de-a cincea ediție a Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţa Socială 2018.

”Merită această nominalizare. Îmi doresc să obțină titlul. La votarea online este pe locul doi între două bucureștence și urmează ca juriul să decidă”, spune Mihai Grecu. Pentru tânăra timișoreancă este cea de-a treia nominalizare.

”Anterior am lucrat în protecția copilului la Fundația Bethany, iar în anul 2015 am ocupat locul doi la categoria asistentul social în domeniul protecției copilului. Pe același loc m-am aflat și în 2017 la categoria la care sunt și anul acesta nominalizată. Pentru mine nu contează podiumul.

Din punctul meu de vedere, toți asistenții sociali trebuie apreciați pentru efortul de a schimba lucrurile în bine. Noi cei care lucrăm în acest domeniu, nu avem targeturi, doar conștiință. Contează doar recompensa sufletească. Pentru mine, toate cazurile sunt importante și le păstrez în gând.

Ca să fii bun în profesie trebuie să ai înnăscută dragostea de oameni, să îți faci treaba ca la carte și să fii responsabil. Dacă un pacient cere un pahar cu apă, înainte de a fi un bun samaritean, trebuie să întrebi medicul dacă, din punct de vedere medical, poți face acest gest fără a-i afecta solicitantului sănătatea”, spune Adriana Simu.

Pe 20 martie, la Ateneul Român, Colegiul Național al Asistenților Sociali va celebra, de Ziua Mondială a Asistenței Sociale, pe cei mai merituoși practicieni din țară, dar și personalitățile care s-au remarcat în susținerea profesiei. Recunoașterea publică, rezultatele profesionale deosebite, constituirea de modele de urmat și contribuția la promovarea imaginii profesiei vor prima la stabilirea câștigătorilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O tânără din Timișoara încearcă, zi de zi, să transforme realitatea dură într-un vis frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *