O sută de kilometri de şnur de mărţişor

martisor muzeul banatului

Prima zi de primăvară calendaristică va sta, la Muzeul Satului Bănăţean, sub semnul mărţişorului. Cei care se vor afla mâine, la ora 11, în incinta instituţiei de la Pădurea Verde vor putea admira, într-o expoziţie, micile simboluri ale lunii care abia începe, împodobite cu şnurul alb-roşu, atât în varianta lor populară, tradiţională, cât şi în cea contemporană, mult mai diversificată.

În cadrul evenimentului pus la cale de muzeograful Maria Mândroane, desfăşurat sub titlul generic „Mărţişor peste Banat”, vizitatorii vor avea ocazia de a le cunoaşte şi pe membrele grupului „Senioarele”, care au reuşit, în ultimii doi ani, o inedită performanţă.

Concret, doamnele din cadrul Asociaţiei Seniorilor Timişoara au confecţionat, de-a lungul a nenumărate ore de muncă migăloasă, în spiritul şezătorilor de odinioară, nu mai puţin de o sută de kilometri de fir de mărţişor.

Hotărâte să continue şi să ajungă în Cartea Recordurilor, ele le vor povesti celor prezenţi despre meşteşugul pe care l-au deprins, despre tradiţiile de demult şi despre felul în care acestea se perpetuează, chiar dacă vremurile se schimbă.

Puţini mai ştiu astăzi că, în vechime mărţişorul era doar un şnur alb-negru, menit să-l apere de rele pe cel care-l purta.

Culoarea firului s-a schimbat ulterior, acesta ajungând să însoţească, în chip de podoabă, dar şi ca accesoriu împotriva deochiului, câte un bănuţ de aur sau argint.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *