O sută de familii dintr-o comună de lângă Timișoara își caută dreptatea în instanță

bloc panorama 1

Cele o sută de familii din Dumbrăvița afectate de deciziile unei administrații locale care pune mereu interesele investitorilor imobiliari mai presus de binele comunității au obținut un prim succes în justiție.

Tribunalul Timiș a anulat cele două hotărâri ale Consiliului Local Dumbrăvița – 65/20.04.2017 și 66/18.05.2017 – care au permis apariția pe strada principală a unui bloc cu trei etaje și magazine la parter prin încălcarea mai multor prevederi ale legii. bloc si case

Abuzurile Primăriei și Consiliului Local Dumbrăvița, care au modificat de capul lor regulamentul de urbanism, fără a se sinchisi să obțină avizul obligatoriu al Consiliului Județean Timiș, a fost sancționat de instanța de judecată: „Din cuprinsul anexei la legea nr. 350 din 2001 reiese că pentru adoptarea celor două hotărâri ale consiliului local care modifică regulamentele de urbanism era obligatoriu avizul Consiliului Județean Timiș, aviz care nu a fost dat, fapt ce rezultă din lipsa acestuia din documentele care au stat la baza celor două hotărâri. Pe cale de consecință, fiind încălcate dispozițiile legale imperative ale Legii 350 din 2001, instanța va admite criticile de legalitate invocate de reclamanți sub acest aspect”.

De asemenea, stilul consacrat la centru – „noaptea ca hoții” – în care au acționat edilii din Dumbrăvița, fără informarea și consultarea oamenilor, a fost și el penalizat de tribunal.

Astfel, pornind de la prevederile articolului 5 din Ordinul nr. 2701/2010 al ministrului dezvoltării regionale și turismului, care statuează că „pentru toate documentațiile de urbanism și amenajare a teritoriului prevăzute de lege, pentru care se aplică prezenta metodologie, procesul de informare și consultare a publicului se finalizează cu raportul informării și consultării publicului, raport ce se supune atenției autorităților administrației publice responsabile cu aprobarea planului, împreună cu documentația completă”, instanța a constatat că „hotărârile consiliului local care fac obiectul prezentei cauze nu au la bază un raport întocmit în conformitate cu dispozițiile Ordinului arătat mai sus, fiind încălcate dispozițiile Legii 350 din 2001; astfel și criticile reclamanților sub acest aspect sunt întemeiate”.

Sentința Tribunalului Timiș nu este definitivă, Consiliul Local Dumbrăvița având drept de recurs. În paralel, familiile direct afectate de ridicarea blocului cu trei etaje pe strada principală au intentat o altă acțiune în contencios administrativ, prin care solicită anularea autorizației de construire nr. 802/3.10.2017, acest proces aflându-se încă pe rolul instanței de fond.

În timp ce oamenii sunt puși să bată drumurile justiției de niște edili abuzivi, investitorii imobiliari își văd mai departe de treabă. Pentru că pot.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns