O stea uriașă din apropierea Pământului se comportă ciudat și oamenii de știință cred că va exploda

stea

O stea roșie uriașă denumită Betelgeuse a început brusc să lumineze mai slab, iar astronomii spun că ar putea fi un semn că se pregătește să explodeze, informează CNN.

CITEȘTE ȘI: Clădirea unei bisericii penticostale din vestul țării, distrusă de flăcări

Potrivit lui Ed Guinan, profesor de astronomie la Universitatea Villanova, steaua Betelgeuse a început să scadă în intensitate începând cu luna octombrie, iar în prezent luminează de peste două ori și jumătate de slab decât de obicei. Cândva una dintre cele mai luminoase stele de pe cer, Betelgeuse a devenit acum a 23-a ca intensitate.

Guinan și colegii săi urmăresc steaua de zeci de ani și, potrivit datelor, steaua a scăzut în intensitate în ultimii 50 de ani atât de mult încât asta ar putea însemnă că ne pregătim de ceva extraordinar.

„Ce produce o supernova se află în interiorul stelei”, a spus Guinan, iar pentru că Betelgeuse este atât de mare încă nu se poate stabili exact ce se petrece. Betelgeuse se află la 700 de ani-lumină de Pământ, având o poziție relativ apropiată de planeta noastră.

Betelgeuse ar putea produce o supernovă

Guinan spune că Betelgeuse are cele mai mari sanșe să devină o supernovă din apropierea planetei noastre. Are o vechime de aproximativ 9 milioane de ani, iar stelele atât de mari rareori depășesc 10 milioane de ani, însă cel mai probabil nu va exploda în timpul vieții noastre. „Cel mai probabil va exploda în următorii 200-300.000 de ani”, spune Guinan.

Betelgeuse este o stea variabilă, adică își schimbă treptat intensitatea, în cicluri care pot dura până la 420 de zile. Aflată într-o perioadă de scădere a intensității de câteva luni, Betelgeuse ar trebui să-și revină în luna ianuarie, însă deseori nu urmează cursul stabilit de astronomi.

Ce ar însemna explozia unei stele uriașe pentru Pământ

Dacă Betelgeuse explodează, pentru locuitorii de pe Pământ va urma un spectacol rar. Când o stea atât de mare aflată atât de aproape explodeză, deflagrația va putea fi văzută chiar și în timpul zilei.

Steaua roșie ar produce o strălucire albastră timp de 3-4 luni, iar abia după 12 luni va dispărea complet.

„Ar fi o stea foarte strălucitoare vizibilă în timpul zilei”, spune Guinan.

Explozia nu va fi periculoasă pentru oamenii sau animalele de pe Pământ, însă radiațiile ultraviolete provocate de explozie ar afecta stratul de ozon din atmosferă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns