O rețetă de întinerire, oarecum întârziată…

În unitățile administrative cu mai multe localități componente, edilii aplică de obicei principiul care nu dă greș niciodată: „măcar un obiectiv pe an, în fiecare sat”. Situațiile sunt însă foarte diferite când centrul de comună este prosper, iar satul aparținător trăiește drama socială a depopulării și îmbătrânirii accentuate.

Aceste fenomene nu sunt de ieri, de azi. Ele au început cu multe decenii în urmă. Edilii de astăzi încearcă să aplice rețete de revigorare a acestor localități, dar acestea nu fac minuni. Un sat care urmează un parcurs descendent are în materie de locuitori mai ales bătrâni și prea puțini copii.

În această situație, se află și Folia, așezare aparținând de comuna Voiteg. În acest caz, „fratele mai mare” se străduiește să aibă grijă și de cel mic. Nevoile de dezvoltare a localitățiilor par a fi aceleași, diferă doar ordinea în care investițiile publice se pot face.

În timp ce reședința comunei ni se înfățișează ca o localitate în fază avansată de urbanizare, satul Folia pare mai degrabă un muzeu-viu al locuirii în Banat. În afara de drumul județean care îl străbate, localnicii au mai avut parte doar din anul trecut de alte două străzi asfaltate.

După cum ne-a declarat primarul Tudor Marinescu, autoritatea publică va mai asfalta la Folia, în 2017, alte două străzi. De asemenea, primăria intenționează să amenajeze un mic părculeț de joacă pentru copii, undeva în centrul satului, pe terenul fostei școli.

Nu se poate anticipa cât de mult va contribui asfaltul ori părculețul la întinerirea acestei localități bănățene, rețeta fiind la îndemână oarecum cu întârziere, dar și dacă acest lucru nu se va întâmpla, el tot va aduce un plus vieții celor care trăiesc în prezent aici, ceea ce nu este deloc puțin, având în vedere de câtă vreme a fost așteptat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns