O primărie din Timiş ar putea fi obligată să returneze peste un milion de euro! Motivul: a schimbat destinația unui imobil construit din bani europeni

Dumbravita 2

Când ne-am pronunțat, chiar din titlul articolului publicat în ediția din 3 iunie a “Renașterii bănățene”, cu privire la faptul că “Primăria Dumbrăvița face jonglerii riscante cu bani europeni”, n-am exagerat cu nimic, doar de dragul senzaționalului.

Pe scurt, am relatat în articolul respectiv că destinația unui imobil construit din bani europeni, mulți bani europeni (circa 1.750.000 de euro, din care 500.000 au reprezentat contribuția din bugetul local) – Centrul de zi pentru îngrijirea copiilor cu dizabilități sau proveniți din familii dezorganizate – este deturnată de beneficiar, Primăria Dumbrăvița, care, pe șest, a transferat în clădirea cu pricina trei grupe din grădinița comunei, încă de la începutul anului școlar 2015-2016.

inaugurare Dumbravita

Inagurarea din iarnă s-a făcut cu mare tam-tam

Mai mult, în data de 25 mai, zi în care Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) – organismul intermediar prin care vin banii europeni și care controlează dacă toate condițiile prevăzute în contractul de finanțare sunt respectate – a anunțat că trimite o echipă în control la obiectivul respectiv, primarul Victor Malac și oamenii săi au găsit soluția pentru a ascunde existența mini-grădiniței improvizate în centrul de zi: au anunțat părinții copiilor din cele trei grupe să-și țină pruncii acasă, întrucât grădinița e închisă pe motiv de… scarlatină!

Șmecheria a ținut, inspectorii de la ADR Vest găsind totul lună și bec în centrul de zi și făcându-și temele în consecință. Doar că, la câteva zile de la data controlului, ziarul nostru a dezvăluit, cum spuneam, stratagema Primăriei Dumbrăvița, despre care am precizat că se află în pericol ca, din cauza schimbării destinației clădirii – lucru interzis timp de cinci ani de la darea în folosință -, să fie obligată să returneze banii europeni.

După publicarea articolului, am solicitat un punct de vedere celor de la ADR Vest, răspunsul agenției guvernamentale fiind următorul:

“În primul rând dorim să vă mulțumim pentru aspectele sesizate. ADR Vest – pentru a respecta prevederile legale și procedurile specifice – efectuează verificări asupra oricăror aspecte semnalate.

Astfel, ADR Vest a realizat o vizită la locul implementării proiectului, în cadrul acesteia fiind verificate și aspectele semnalate privind funcționalitatea Centrului de zi Dumbrăvița. În urma vizitei la fața locului, urmează a se solicita beneficiarului clarificarea aspectelor constatate, precum și punctul de vedere privind respectarea prevederilor contractului de finanțare.

În urma realizării verificărilor, ADR Vest va lua măsurile care se impun – inclusiv transmiterea constatărilor la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – în calitate de AM POR (Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional – n.r.).

Toate măsurile care vor fi luate vor trebui să asigure realizarea implementării proiectului în concordanță cu prevederile contractului de finanțare care a fost semnat. În cazul în care până la finalizarea verificărilor nu se rezolvă situația, conform contractului de finanțare semnat – și astfel nu se pot atinge obiectivele proiectului – se poate ajunge la situația demarării procedurilor privind recuperarea sumelor care au fost plătite beneficiarului pentru realizarea acestui proiect”.

centru zi Dumbravita

Clădirea încăpătoare a centrului de zi îi așteaptă încă pe cei 216 copii și pe cei 45 de angajați

 

Până la data-limită a implementării proiectului, 30 iunie 2016, au mai rămas câteva zile, răstimp în care primarul Victor Malac trebuie să scoată, din pământ, din piatră seacă, 216 copii cu dizabilități sau proveniți din familii dezorganizate, plus 45 de angajați, număr prevăzut de schema de personal, în condițiile în care, în ziua apariției articolului precedent, 3 iunie, în afara celor trei grupe transferate pe șest de la grădiniță, în impozanta clădire bătea vântul. Tic-tac, tic-tac…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “O primărie din Timiş ar putea fi obligată să returneze peste un milion de euro! Motivul: a schimbat destinația unui imobil construit din bani europeni

  1. Nu știu cine a scris articolul dar e de rea voința din moment ce nu se semnează. Poate sa fie o persoana care nu stie decat sa se uite zilnic la stirile de la ora 17.00 și sa nu găsească nimic interesant de spus. Un nimeni care caută belele pentru ca la din astea se uita.. Deasemenea mă pune pe mine sa scriu cine sunt dacă doresc sa comentez. Ei, eu nu am ce sa ascund.

Lasă un răspuns