O preoteasă din Timiș a schimbat ritmul

copii 3

Preoteasa din satul Dragomirești (comuna Știuca) a înființat un cor de copii după ce a fost nemulțumită de felul în care a fost colindată de aceștia.

”Era Crăciunul nostru ucrainean, iar copiii au cântat în limba română”, spune soția preotului din sat, învățătoarea Maria Clempușac, noua directoare a unității de învățământ din Știuca. În prezent, 15 copii cântă o mulțime de cântece ucrainene. ”Am sesizat că trebuie puțin mai mult pentru a ne menține identitatea națională. Copiii vorbesc ucraineană acasă în familie, dar la școală, deși studiem și limba maternă, aceștia poartă între ei conversații în limba română.

Cred că vina pentru acest fapt o poartă televizorul”, este de părere Maria Clempușac. Aproape 300 de copii din comună învață alfabetul chirilic și graiul bunicilor lor. ”Sunt și români care vin la orele noastre de limbă maternă, pentru că părinții acestora gândesc că dacă cunoști o limbă străină nu îţi strică, iar ucraineană se studiază la clasă.

copii (2)

Pentru a le fi elevilor mai ușor, jumătate din alfabetul chirilic îl asimilează în clasa I, restul rămânând pentru anul următor. Pe lângă programa școlară, copiii cunosc și poezii și cântece ucrainene și chiar participă la concursuri pe aceste teme.

De la noi, cinci copii sunt calificați la faza națională a Concursului de recitare a poeziei ucrainene care va avea loc la Sighetul Marmației. De asemenea, am participat recent la Caravana ucraineană”, a completat Maria Clempușac. În județul Timiș, doar trei cadre didactice sunt calificate să predea în limba ucraineană, restul posturilor fiind ocupate de suplinitori.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *