O poveste cu final trist pentru peste 1.600 de copilaşi din Timiş

copii ces 1

Viața părinților copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) înscriși în învățământul de masă se complică, din cauza lipsei de logică în luarea unor decizii. În acest an, copiii au primit banii pentru masă doar pe luna septembrie, cu toate că Legea educației le garantează dreptul la acest ajutor.

Blocajul în găsirea unei soluții pentru virarea banilor s-a produs încă de la începutul acestui an, astfel că în perioada ianuarie-iunie 2017, banii pentru pentru asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei și a încălțamintei nu au mai ajuns la beneficiari.

Părinții spun că motivul invocat de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș este lipsa unei metodologii de aplicare a legii. Cu toate acestea, în alte județe, lipsa metodologiei nu a fost un impediment în virarea banilor către copii. Lipsa acestui ajutor înseamnă înseamnă un efort financiar suplimentar foarte consistent pentru părinți, ținând cont că aceștia trebuie să plătească diferite terapii de recuperare medicală (doar o oră de kinetoterapie costă 70 de lei).

”Deși banii există și au o destinație clară, noi nu putem intra în posesia lor. Acești copii au dreptul la alocația de hrană și la banii pentru îmbrăcăminte și rechizite”, spune Claudia Terigariu, mama unei fete care, legal, beneficiază de acest sprijin.

”Anul acesta, copiii din centre maternale din județul Timiș au beneficiat de aceste sume, însă cei cu CES, nu. Asta este discriminare”, spune Vasilica Han, de profesie juristă, care a decis să îi ajute pe acești părinți în păienjenișul legislativ.

Astfel, mărturie a nedreptății stau deciziile luate în alte județe, unde s-au alocat banii copiilor. De asemenea, în Suceava, părinții au obținut banii alocați pentru 2016 în instanță, pe baza faptului că metodologia nu schimbă drepturile copiilor. Și totuși, în Timiș se întâmplă cu totul altceva. De luni bune părinții sunt puși pe drumuri, de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș la primării, bătând la zeci de uși în găsirea unui răspuns pe care nu îl mai primesc.

Aura Danielescu, inspector școlar general, susține că neînțelegerea a pornit din cauza unei ședințe pe care a avut-o cu directorii de școli. ”Am avut o ședință cu directorii și le-am spus că hotărârea de guvern nu le dă voie să dea banii retroactiv. De aici a pornit totul. Acum, fiecare face cum crede de cuviință. Sunt școli în județ unde s-au dat banii pe lunile ianuarie-iunie, pentru că nu au înțeles metodologia de aplicare a legii”, susține Aura Danielescu.

În fapt, banii pentru copiii cu CES sunt în vistieriile primăriilor, sumele fiind prinse în bugetele locale, pe baza unei estimări realizate la finele anului trecut. De asemenea, legea există, în cea a educației specificându-se că acești au copii au dreptul la banii pentru hrană (pentru anul 2017 este vorba despre 16,6 lei pe fiecare zi de școală) și la cei pentru rechizite, îmbrăcăminte și altele.

Tot ce lipsea era metodologia de aplicare a legii. Pe anul 2016 a existat o hotărâre de guvern, valabilă doar pe anul trecut. Pentru acest an, hotărârea s-a publicat în Monitorul Oficial de-abia în august. Pe baza acesteia, fiecare director de școală a decis să ofere sau nu banii, în funcție de cum a interpretat hotărârea. În Mașloc, de exemplu, banii au ajuns la părinți.

aura danielescu”Eu am aflat întâmplător că în unele școli s-au dat banii, după ce m-a sunat un director al unei unități de învățământ și m-a întrebat ce să facă. I-am spus că el este ordinator de credite, însă hotărârea spune clar că banii nu pot fi dați din urmă. La următoarea ședință cu directorii am spus acest lucru. De aceea am devenit eu vinovată, iar părinții vin la inspectorat să depună memoriu, pentru că le-am transmis directorilor să se conformeze legii”, spune Aura Danielescu.

În județul Timiș există 1.673 de copii cu cerințe educaționale speciale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “O poveste cu final trist pentru peste 1.600 de copilaşi din Timiş

  1. In Romania juriștii lucrează în primul rand cu legi nu cu metodologii.Legea este baza ,arhitectura sistemului juridic din România .Iar articolul în baza caruia se dau aceste drepturi este chiar în Legea Educatei -art 51 alin 2 iar legea este în vigoare nu ar avea cum sa fie retroactiva.
    Banii copiilor cu cerințe educaționale speciale au fost prevăzuți în Legea Bugetului de stat din anul 2017 la secțiunea 2 art 5 alin 3 lit h drept sume alocate finanțării drepturilor copiilor cu CES prevăzut în Hg 904/2014.Parlamentul v a indicat și hotărârea de guvern și l 272 /2004 .Deci banii pe ianuarie iunie se dau în baza Art 51 din l Educației coroborat cu Hg 904/2014 și l 272/2004 singura diferență ca se dau pe zile calendaristice nu pe zile de școlarizare cum se dau pe lunile septembrie decembrie(în care metodologiei din august).Aceste metodologii nu schimba legea ci dau mai putini bani ca se dau pe zile de școlarizare. Este puțin mai greoaie legislația de aceea ele trebuie interpretate de juriști. Ar trebui sa nu se mai dea metodologii așa răzleț sa încurce pe cei care nu sunt juriști sa fie una permanenta și atat.Iar celor care au dat bani le spun :Felicitări! Ați respectat legea.

  2. bineinteles nimeni nu e de vina …de ce nu a întrebat cum se aplica legea din moment ce in alte județe n-a lipsit metodologia …E ca si cum ar spune chelnerul la restaurant avem tot ce ne trebuie ,dar nu stiu exact cum sa le pun pe masa .E trist ,pt ca copii aceștia nu au cerut sa fie bolnavi si părinții lor niciatit ,dar sunt tratati cu nepăsare ba mai mult cu un aer de superioritate pt ca pot lega gura sacului dupa plac si spun ca nu stiu cum se deschide Siretul .

  3. Era foarte simplu ca dna Inspector sa sune la colegii ei din tara si sa ii intrebe cum de au gasit baza legala ca sa dea acesti bani si care este aceasta. Chiar nu cred ca sunt atat de incuiati incat sa dispuna plata acestor bani ca apoi sa trebuiasca sa ii recupereze. Cum e posibil ca de fiecare data Timisul sa fie ultimul la acordarea drepturilor. Toata tara s a revoltat si arata cu degetul spre Inspectoratul Scolar Timis. Acolo ar trebui sa gasim sprijin in demersurile noastre!!!! Nu sa fim tratati ca si cum am sta sa cersim. Drepturile acestor copii trebuie sa fie respectate asa cum sunt respectate cele ale copiilor care beneficiaza de protectie sociala speciala si care au primit acesti bani in baza aceleasi legi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *