O posibilă poveste de dragoste s-a transformat, brusc, într-un calvar. Stâlcită în bătaie, o bănăţeancă trebuie să înfrunte acum autorităţile

politisti

În urmă cu trei luni, o tânără din Liebling (comună aflată la o distanţă de 34 de kilometri de Timişoara), credea că se află foarte aproape de a-şi reface viaţa, însă a ajuns la un pas de moarte!

În vârstă de 27 de ani, divorţată şi fără copii, Adriana Mărioara Paşca a intrat în legătură, prin intermediul unui amic din comuna Niţchidorf, cu un tânăr în vârstă de 32 de ani, din Oneşti (judeţul Bacău), despre care a aflat că se numeşte Cosmin Petru.

Idilă la telefon Mai întâi pe internet, apoi la telefon, Adriana şi tânărul moldovean au început să-şi povestească unul altuia viaţa, pentru ca, în final, în urma mai multor conversaţii telefonice, cei doi să ajungă la concluzia că ar fi bine ca ei să se cunoască şi în realitate, după care, să plece la muncă în… Anglia. Zis şi făcut. În 13 noiembrie 2015, Adriana Paşca a plecat, cu autocarul, la Oneşti, unde a ajuns în cursul nopţii. La autogară a fost aşteptată de prietenul virtual, Cosmin Petru, care a dus-o cu maşina într-o localitate învecinată, Dărmăneşti, în casa unde locuia singur.

S-a rupt vraja…

În zilele următoare totul a fost în regulă între cei doi, până în seara zilei de 19 noiembrie, când noul ei prieten s-a dat în stambă într-un bar din localitate, unde s-a luat la bătaie cu alţi indivizi, sub ochii Adrianei.

A ieşit tămbălău mare, a venit poliţia, tânăra timişeancă a trebuit să dea declaraţii în calitate de martor ocular al incidentului, după care, deşi ea nu mai voia să se întoarcă în casa lui Cosmin Petru, acesta a forţat-o să meargă cu el. Ajunşi în locuinţă, tânărul moldovean, aflat şi sub influenţa alcoolului, a început să o lovească pe unde a nimerit, cu pumnii, cu picioarele şi cu un cablu, reproşându-i întruna că a dat declaraţii poliţiştilor şi avertizând-o că, oricum, el are poliţia la picioare şi nimeni nu îi va face nimic…

Povestea de dragoste se sfârşise, începuse calvarul. Rămasă şi fără telefon, pe care i-l luase individul, şi cu tot corpul învineţit de bătaie, Adriana Paşca a fost sechestrată, fără apă şi fără mâncare, până în 23 noiembrie, zi în care, speriat probabil ca tânăra să nu-i moară în casă, Don Juan de Dărmăneşti a urcat-o pe autocar şi a trimis-o la Timişoara. Evident, nu înainte de a o ameninţa că dacă spune cuiva ce i s-a întâmplat, o va omorî…

După drum, direct în operaţie

După un drum de coşmar, mai mult moartă decât vie, Adriana a ajuns la Timişoara, unde s-a prezentat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJUT). Când au văzut halul în care arată tânăra, medicii au anunţat Secţia 2 Poliţie, în raza căreia se află „Judeţeanul”, după care au băgat-o în sala de operaţie.

În total, Adriana Paşca a stat internată 11 zile la „Judeţean”, iar pe biletul de externare, la diagnostice, sunt menţionate, printre altele: ruptură splenică gradul II post contuzie abdominală prin heteroagresiune, hemoperitoneu mediu, policontuzii multiple cranio-toracoabdominale, fractură perete lateral orbită dreapta, fractură cu traiect vertical manubriu sternal şi alte câteva… Una peste alta, dacă nu ajungea la spital, putea muri cu zile. Tânăra a fost consultată şi de medicii de la IML şi a primit certificatul medico-legal, în care scrie că are nevoie de… 65 de zile de îngrijiri medicale!

Poliţia e cu noi: „Nu ne mai deranjaţi!”

Cu trupul călcat în picioare şi cu moralul la pământ, Adriana Paşca constată acum că nici măcar dreptate nu i se face. Declaraţia dată poli- ţiştilor de la Secţia 2 a fost transmisă de aceştia către omologii lor din judeţul Bacău, Adriana reuşind să indice în declaraţie inclusiv adresa agresorului, care apărea pe o factură Enel luată pe furiş, înainte de a pleca, din casa lui Cosmin Petru.

Din păcate, se pare că avertismentul pe care i l-a dat băcăuanul – „Am toată poliţia la picioare, nu-mi face nimeni nimic!” – nu era o simplă vorbă în vânt, fiindcă, în ciuda faptului că la poliţia din Oneşti şi din Dărmăneşti au ajuns toate detaliile poveştii, agresorul e, în continuare, bine-mersi… Când îşi mai ia inima în dinţi şi telefonează respectivilor oameni ai legii, aceştia o sfătuiesc pe Adriana Paşca să nu-i mai deranjeze, după cum ne-a povestit tânăra. Cum nici din partea poliţiştilor de la Secţia 2 Timişoara n-au primit prea mult ajutor – în afară de sfatul „dezinteresat” dat de aceştia – „E mai bine să nu vorbiţi cu presa (?!)” -, Adriana şi familia ei nu mai trag nădejde că li se va face dreptate. Acum, nu ştim cum se derulează o anchetă, nu încercăm să ne substituim oamenilor legii, dar nici nu credem că îţi trebuie prea mult fler pentru a pune cap la cap toate detaliile şi a-l băga la zdup pe bătăuşul din Dărmăneşti. Totul este să şi vrei, că de putut, sigur se poate…

Şi bătută, şi cu banii luaţi?!

Cum un necaz nu vine niciodată singur, Adriana Paşca s-a mai trezit cu o belea pe cap: zilele trecute, poştaşul i-a adus o notificare din partea Spitalului Judeţean Timişoara, prin care tânăra era somată să plătească suma de 4.327,24 lei, reprezentând „valoarea cheltuielilor ocazionate de tratamentul medical de care aţi beneficiat, ca urmare a internării dumneavoastră în cadrul secţiei de Chirurgie 3, în perioada 24.11.2015-4.12.2015”.

adriana pascaCum ar veni, şi bătută, şi cu banii luaţi… În notificare, se menţionează că pretenţiile spitalului se întemeiază pe Legea 95/2006, care spune, printre altele, următoarele: „Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale, reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale”.

De asemenea, Adriana Paşca era somată ca, în termen de 15 zile, să plătească suma respectivă, altfel va fi dată în judecată: „În caz contrar, ne vom vedea obligaţi să deschidem acţiune civilă în instanţă împotriva dumneavoastră, urmând ca dumneavoastră să suportaţi toate cheltuielile ocazionate cu aceasta, respectiv taxejudiciare de timbru, onorariu reprezentant legal şi cheltuielile de executare după caz. De asemenea, vă aducem la cunoştinţă intenţia de calculare a penalităţilor şi dobânzilor legale”.

Totul are o explicaţie

Evident, oameni simpli şi fără şcoli înalte, Adriana şi părinţii săi s-au speriat când au citit înfricoşătoarea scrisoare, neexplicându-şi cum de, în ciuda faptului că plătiseră asigurările de sănătate, li se cer acum din nou bani de către spital.

Se pare însă că nu e dracul aşa de negru… Deşi din textul notificării se înţelege că Adriana Paşca este, în acelaşi timp, atât victimă, cât şi agresor, fiind pusă să-şi plătească spitalizarea în lumina unui paragraf de lege care se referă la… „persoanele care prin faptele lor aduc sănătăţii altei persoane”, realitatea e alta. În urma unei discuţii purtate de noi cu jurista spitalului, am înţeles că victima, fostă pacientă a SCJUT, în momentul în care a primit notificarea, trebuia să aducă la spital o dovadă de la poliţie, din care să reiasă că a depus plângere penală şi că s-a deschis un dosar penal, astfel încât SCJUT să se poată constitui parte civilă într-un viitor proces şi să poată cere celui care a bătut-o cu bestialitate pe Adriana Paşca suma de 4.327,24 lei reprezentând contravaloarea cheltuielilor de spitalizare. Am mai aflat şi că spitalul a încercat să vină, de fapt, în ajutorul victimei, prin emiterea acelei notificări, dându-i astfel posibilitatea să aducă documentul de la poliţie şi să lămurească lucrurile într-o fază incipientă, astfel încât să nu se ajungă la chemarea în judecată (unde Adriana Paşca avea posibilitatea să prezinte situaţia în faţa instanţei), fiindcă, se ştie, un proces este consumator de timp şi de bani. Privită din acest unghi, notificarea nu mai pare o veste proastă, chiar dacă textul în sine nu a avut cea mai fericită formulare.

Ca să nu mai spunem că ameninţarea cu plata tuturor cheltuielilor ocazionate de un eventual proces (taxă de timbru, onorariu avocat, dobânzi, penalităţi) era forţată: acest lucru nu-l stabileşte SCJUT, ci instanţa, în ideea că s-ar ajunge până acolo şi că Adriana Paşca va pierde procesul. Ceea ce, oricum, pare greu de crezut…

Una peste alta, încurcătura de ordin financiar cu Spitalul Judeţean se va rezolva într-un fel sau altul, întrebarea care se ridică este alta: de câţi ani şi de câţi poliţişti este nevoie pentru ca un bătăuş de doi bani să ajungă după gratii?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “O posibilă poveste de dragoste s-a transformat, brusc, într-un calvar. Stâlcită în bătaie, o bănăţeancă trebuie să înfrunte acum autorităţile

  1. eu nu inteleg …. a fost singura in autocarul acela?? totusi, soferul raspunde de toti cei din autobuz/autocar …. ori nu cred ca nu s-au observat urmele violentei …. nu cred ca nimeni nu a observat fata cat era de speriata, nu cred ca a urcat vesela in autobuz …… 3ce se intampla cu lumea? Din Onesti si pana in Timisoara, este ceva drum …. pfff …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.