O nouă lovitură dată timișorenilor de administrația Fritz

O nouă lovitură dată timișorenilor de administrația Fritz

Municipalitatea timișoreană pregătește o nouă lovitură împotriva timișorenilor. De data aceasta, este vorba de închiderea tuturor chioșcurilor aflate pe domeniul public al Timișoarei, lucru cu implicații adânci în plan economic, social, cultural și de protecție a mediului.

Analizând fiecare domeniu în parte, se poate lesne observa în cât de multe categorii sociale lovește acest super-regulament gândit de ”mințile luminate” din Primăria Timișoara, instituție care, la rândul ei, este afectată din punct de vedere financiar din cauza închiderii unor astfel de activități economice, întrucât nu va mai încasa taxele și impozitele aferente.

În primul rând, dacă e să ne referim la chioșcurile de presă, nimeni nu poate contesta faptul că ele sunt de utilitate publică și, având în vedere produsele comercializate, contribuie în mod evident la creșterea gradului de culturalizare al timișorenilor.

Apoi, trebuie să ne referim la situația automatelor de sifon și apă minerală, unde implicațiile sociale sunt cât se poate de clare: nu toată lumea își permite să cumpere o sticlă de apă minerală cu trei sau patru lei, așa că preferă un sifon sau o apă cu 50 de bani. În plus, lucru total ignorat de administrația condusă de Dominic Fritz, se pierde din vedere aspectul legat de protecția mediului înconjurător, având în vedere sutele de mii de PET-uri care se economisesc datorită existenței unor astfel de automate.

Un alt segment grav afectat de intenția municipalității este cel al micilor producători agricoli. Neavând anvergura necesară pentru a-și valorifica produsele în supermarketuri, o bună parte a acestora optau pentru automatele de ouă și lapte, care, orice s-ar spune, nici nu arată rău.

Prin dispariția acestora, se dă o lovitură dură micilor producători și se ridică o nouă minge la fileu marilor lanțuri comerciale, unde, vrând-nevrând, suntem toți împinși pentru a merge la cumpărături, în timp ce micii producători sunt descurajați total.

Închiderea acestor automate are implicații economice și pe orizontală, întrucât multe locuri de muncă și, implict, venitul unor familii, depind de existența acestor chioșcuri care constituiau și o alternativă în perioada pandemiei, când mulți clienți nu reușeau să se încadreze în programul redus al magazinelor, adică până la ora 18.

Stoparea unor astfel de activități este agreată de cei din USR PLUS, dar nu e și pe placul liberalilor, care doresc menținerea acestor activități și evitarea unor tensiuni sociale, prin conferirea unui cadru legal, fără a mai exista interpretări.

”Din punctul nostru de vedere, al liberalilor, aceste chioșcuri sunt clar de interes public. Dorința tuturor este de a se intra în legalitate, iar pentru asta ar trebui să se acorde un termen de grație de șase luni, în care fiecare să aibă timp pentru a se putea în cadra în cerințele impuse de primărie. Un astfel de termen este cu atât mai necesar cu cât tergiversările sunt generate tocmai de birocrația din primărie.

În plus, dacă se apreciază că nu arată bine aceste chioșcuri, municipalitatea ar trebui să propună câteva modele de chioșcuri, chiar în funcție de specificul fiecărui cartier, iar apoi cei doritori să aibă răgaz ca să le poată procura în noile condiții, dar să poată funcționa până atunci, pentru că trebuie să avem în vedere că un astfel de chioșc este foarte scump, poate depăși chiar suma de 10.000 de euro. Nu ne putem juca aşa, fără pic de responsabilitate, cu locurile de muncă și cu siguranța veniturilor multor timișoreni”, spune Simion Moșiu, consilier local PNL Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

17 Comments
Nelu 20 aprilie 2021
Ce mai stați pe ganduri, cei care sunteți afectați, ieșiți în strada.. Se pare ca altfel nu mai merge, au impresia ca ne-au cumpărat, suntem slugile lor!!.. Dacă stați pe facebuc, nu va rezolva nimeni problemele..
j 20 aprilie 2021
E o greseala sa desfiintezi automatele acestea.
Marcela 19 aprilie 2021
La noi in cartier in Circumvalatiunii era un automat de vandut lapte... bransat ilegal la stalpul de curent de la iluminatul public, fara contor, plin de murdarie si nespalat cu zilele. Instalatia frigorifica mergea si nu mergea si arata 10-12 grade. De obicei cand oamenii cumparau lapte mai curgea putin si pe langa sticla si era plin de muste. Langa era un butic unde lasau marfa sticata linga tomberoane si era plin de sobolani. Pana la urma a inchis buticul si a disparut si "vacuta" Bine ca am scapat de murdarie si focarul de infectie. Majoritatea acestor automate sunt amplasate ilegal fara nici un fel de autorizatii si fura curent!
gongu 19 aprilie 2021
Sa nu care cumva sa mai indrazneasca vreun timisorean sa mai cumpere ceva de mincare din alt loc inafara de supermarcheturi,este strict interzis,si trebuie sa cumpere numai marfa de import,marfa autohtona nu e buna,numai cea de import este sanatoasa asa ca nu mai comentati nimic si conformati va iar producatorii romani sa faca bine sa se duca sa  munceasca in agricultura in vest,iar primaria sa faca bine sa lichideze orice urma de initiativa romaneasca,ma intreb doar cita,minte pot sa aiba primarul frit,viceprimarii,armata de consilieri si de directori sa le treaca asa ceva prin cap.
CTK 19 aprilie 2021
Un articol de toată jena. Ce nu înțelegeți din sintagma ”amplasate fără autorizație”?
Poli21 19 aprilie 2021
"Somnul ratiunii naste monstri" asa ca nu il mai lasati pe fritzi sa doarma toata ziua.
Alex 19 aprilie 2021
Deci lipsa acestor cascarabete infecte de pe domeniul public are "implicatii culturale si ecologice"... Am trait s-o aud si pe asta. 1. O sa intre lumea in faliment ca mai pune 1 leu pt o apa cu date despre producator pe eticheta in loc sa-i dea pe shaorma de la Antalya. Indeed... PS: Pt "mintea luminata" din care a izvorat acest articol: s-a inventat reciclarea intre timp. 2. Chioscurile de ziare sunt "pe duca" in mod natural pe fondul depasirii tiparului de catre digital. Si nici nu o sa pomenesc suprapreturile la o amarata de revista practicate de aceste chioscuri. PS: Tabloide + diete + fata de la pagina 3 ≠ cultura. 3. Sunt curios care familie intreaga la cap isi planuieste cheltuielile pe baza veniturilor "astronomice" obtinute din vanzarea unor oua clocite in soare sau lapte statut in chioscurile astea infecte, cand sunt zeci de retaileri (mai multi cumparatori, asadar) care au incheiate contracte cu micii producatori care le furnizeaza marfa fresh. Concluzionand, daca debitez ineptii, ma pot numi jurnalist, right?
Adolf 19 aprilie 2021
Administrația Fritz (Samuel) nu este autohtonă. Comenzile vin de la Bruxelles și Berlin.