O nouă lovitură dată timișorenilor de administrația Fritz

O nouă lovitură dată timișorenilor de administrația Fritz

Municipalitatea timișoreană pregătește o nouă lovitură împotriva timișorenilor. De data aceasta, este vorba de închiderea tuturor chioșcurilor aflate pe domeniul public al Timișoarei, lucru cu implicații adânci în plan economic, social, cultural și de protecție a mediului.

Analizând fiecare domeniu în parte, se poate lesne observa în cât de multe categorii sociale lovește acest super-regulament gândit de ”mințile luminate” din Primăria Timișoara, instituție care, la rândul ei, este afectată din punct de vedere financiar din cauza închiderii unor astfel de activități economice, întrucât nu va mai încasa taxele și impozitele aferente.

În primul rând, dacă e să ne referim la chioșcurile de presă, nimeni nu poate contesta faptul că ele sunt de utilitate publică și, având în vedere produsele comercializate, contribuie în mod evident la creșterea gradului de culturalizare al timișorenilor.

Apoi, trebuie să ne referim la situația automatelor de sifon și apă minerală, unde implicațiile sociale sunt cât se poate de clare: nu toată lumea își permite să cumpere o sticlă de apă minerală cu trei sau patru lei, așa că preferă un sifon sau o apă cu 50 de bani. În plus, lucru total ignorat de administrația condusă de Dominic Fritz, se pierde din vedere aspectul legat de protecția mediului înconjurător, având în vedere sutele de mii de PET-uri care se economisesc datorită existenței unor astfel de automate.

Un alt segment grav afectat de intenția municipalității este cel al micilor producători agricoli. Neavând anvergura necesară pentru a-și valorifica produsele în supermarketuri, o bună parte a acestora optau pentru automatele de ouă și lapte, care, orice s-ar spune, nici nu arată rău.

Prin dispariția acestora, se dă o lovitură dură micilor producători și se ridică o nouă minge la fileu marilor lanțuri comerciale, unde, vrând-nevrând, suntem toți împinși pentru a merge la cumpărături, în timp ce micii producători sunt descurajați total.

Închiderea acestor automate are implicații economice și pe orizontală, întrucât multe locuri de muncă și, implict, venitul unor familii, depind de existența acestor chioșcuri care constituiau și o alternativă în perioada pandemiei, când mulți clienți nu reușeau să se încadreze în programul redus al magazinelor, adică până la ora 18.

Stoparea unor astfel de activități este agreată de cei din USR PLUS, dar nu e și pe placul liberalilor, care doresc menținerea acestor activități și evitarea unor tensiuni sociale, prin conferirea unui cadru legal, fără a mai exista interpretări.

”Din punctul nostru de vedere, al liberalilor, aceste chioșcuri sunt clar de interes public. Dorința tuturor este de a se intra în legalitate, iar pentru asta ar trebui să se acorde un termen de grație de șase luni, în care fiecare să aibă timp pentru a se putea în cadra în cerințele impuse de primărie. Un astfel de termen este cu atât mai necesar cu cât tergiversările sunt generate tocmai de birocrația din primărie.

În plus, dacă se apreciază că nu arată bine aceste chioșcuri, municipalitatea ar trebui să propună câteva modele de chioșcuri, chiar în funcție de specificul fiecărui cartier, iar apoi cei doritori să aibă răgaz ca să le poată procura în noile condiții, dar să poată funcționa până atunci, pentru că trebuie să avem în vedere că un astfel de chioșc este foarte scump, poate depăși chiar suma de 10.000 de euro. Nu ne putem juca aşa, fără pic de responsabilitate, cu locurile de muncă și cu siguranța veniturilor multor timișoreni”, spune Simion Moșiu, consilier local PNL Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

17 thoughts on “O nouă lovitură dată timișorenilor de administrația Fritz

      1. Da, zise Adolf si bine zise! Fritzi vad ca lucreaza tot mai mult impotriva timisorenilor. Poate nu a mai fost demult pe acasa. In oraselul lui natal sunt chioscuri de ziare si alte cele la fiecare colt de strada, aparate cu oua proaspete, lapte(inclusiv de bivolita), sucuri de fructe facute acasa si alte produse de la tarani la fiecare intrare sau iesire din sat, aparate pt apa.. la fel. Distruge orasul nostru!! Ma asteptam sa aiba mult nai multe realizari, sa faca ceva pentru oras si timisoreni dar e o MARE DEZAMAGIRE! Geh Fritz nach Hause und lass uns in Ruhe! 

  1. Deci lipsa acestor cascarabete infecte de pe domeniul public are „implicatii culturale si ecologice”… Am trait s-o aud si pe asta. 1. O sa intre lumea in faliment ca mai pune 1 leu pt o apa cu date despre producator pe eticheta in loc sa-i dea pe shaorma de la Antalya. Indeed… PS: Pt „mintea luminata” din care a izvorat acest articol: s-a inventat reciclarea intre timp. 2. Chioscurile de ziare sunt „pe duca” in mod natural pe fondul depasirii tiparului de catre digital. Si nici nu o sa pomenesc suprapreturile la o amarata de revista practicate de aceste chioscuri. PS: Tabloide + diete + fata de la pagina 3 ≠ cultura. 3. Sunt curios care familie intreaga la cap isi planuieste cheltuielile pe baza veniturilor „astronomice” obtinute din vanzarea unor oua clocite in soare sau lapte statut in chioscurile astea infecte, cand sunt zeci de retaileri (mai multi cumparatori, asadar) care au incheiate contracte cu micii producatori care le furnizeaza marfa fresh. Concluzionand, daca debitez ineptii, ma pot numi jurnalist, right? 

    1. Regret ca imi pierd timpul sa ii aduc niste contraargumente unui Nimeni insa here we go: automatele de apa si sifon, desi nu sunt pe placul tuturor imbecililor ca tine, servesc o gama larga de oameni. Este strict problema lor daca vor sau nu sa dea mai multi bani pe apa de la supermarket si nu trebuie sa te f*** pe tine grija banilor lor. Numai un „luminat” ca tine ar putea sa ignore metoda mult mai naturala de reciclare rezultata din astfel de folosire. Chioscurie de ziare, desi distribuie si chestii scrise de o mai putina valoare, mai distribuie si alte lucruri care nu pot fi distribuite in format digital. Tiparul scris nu o sa moara asa curand doar pentru ca neica Nimeni a ajuns la concluzia asta. Ouale „clocite” la soare sunt de fapt oua proaspete mentinute la temperatura scazuta in acel automat. Daca in sat la tine nu exista astfel de automate nu inseamna ca in lumea civilizata nu exista. Sunt investitii ale unor producatori locali in automate realizate in Italia customizate nevoilor lor. Retailerii despre care vorbesti tu ii forteaza prin diverse metode pe micii producatori care nu isi permit o piata de desfacere proprie sa le vanda la un pret de mizerie, dupa care tu le cumperi la un pret de 10 ori mai mare. Las creierasul tau copt la soare, iubitor de Fritz si ineptiile lui sa isi bea apica Perrier in timp ce citeste biografia marelui Dominic Fritz pe ultimul model de iPad sau kindle…ca doar tiparul clasic e pe duca si oricum nu este pe gustul unui parvenit ca tine. PS. Asa-i ca esti un corporatist? eventual IT-st din Cluj…stii, din ala care este complet rupt de realitatile lumii in care traim si care este prea „high” de la b@sinile din Cluj. Zic si eu asa, am cunoscut cativa oameni pe de acolo si toti erau la fel.

    2. Alex, nu știu care ou e mai clocit, cum zici tu, cel de la automat sau cel pe care îl cumperi din supermarket. La fel, nu știu dacă apa îmbuteliată, care stă aruncată în depozite cu lunile, iarna la îngheț și vara la temperaturi de peste 40 de grade, când plasticul se descompune, este mai sănătoasă decât cea din fântâni… Este eronat ceea ce susții în privința chioșcurilor de presă. Orice metropolă are astfel de puncte de vânzare a ziarelor și revistelor, care își au cititorii lor, iar cultura la care faci referire nu se regăsește nici pe departe pe internet. Dar poate că ești fan TikTok, atunci te înțeleg. Concluzionând, cred că ești un mare lingău al actualei administrații. 
       

    1. Tu chiar postezi același mesaj pe toate site-urile de știri? E și asta în job, cred că maicata e foarte mândră de ce ai ajuns

    1. Ce nu înțelegi tu!! Este vorba de locuri de munca și bani la buget!! ajută-i și puneți în legalitate, este mai ușor decât sa distrugi, la anu plătești tu și eu inpozitu mărit, ca nu o sa aibă bani.. 

      1. pe aceasta idee si persoanele care stau in Kuncz..pe domeniul public si si-au construit asezari ..ar trebui sa primeasca pamantul Gratis de la Stat..sa isi poata face Buletin..si etc..
        Domnule!.. Vrei sa vinzi ceva?..
        OK..dar fa asa.. Exista PIATA..se poate amenaja acolo.. de ce sa fie la coltul blocului si alte cele.. Bransate la curent..sau fara apa (Acolo unde eset nevoie, s.a.m.d.)
        Consider ca este FOARTE bine..sa existe o zona / doua la nivel de cartier unde se poate vinde/cumpara produse de la producator / fara a mai merge la Supermarket..dar intr-un cadru organizat!..
        Asa aceste persoane pot plati si impozit s.a.m.d..
        in conditii de CILIVILIZATIE ( da stiu am scris gresit!..ca sa intelegi ideea!..)

  2. Sa nu care cumva sa mai indrazneasca vreun timisorean sa mai cumpere ceva de mincare din alt loc inafara de supermarcheturi,este strict interzis,si trebuie sa cumpere numai marfa de import,marfa autohtona nu e buna,numai cea de import este sanatoasa asa ca nu mai comentati nimic si conformati va iar producatorii romani sa faca bine sa se duca sa  munceasca in agricultura in vest,iar primaria sa faca bine sa lichideze orice urma de initiativa romaneasca,ma intreb doar cita,minte pot sa aiba primarul frit,viceprimarii,armata de consilieri si de directori sa le treaca asa ceva prin cap.

  3. La noi in cartier in Circumvalatiunii era un automat de vandut lapte… bransat ilegal la stalpul de curent de la iluminatul public, fara contor, plin de murdarie si nespalat cu zilele. Instalatia frigorifica mergea si nu mergea si arata 10-12 grade.
    De obicei cand oamenii cumparau lapte mai curgea putin si pe langa sticla si era plin de muste. Langa era un butic unde lasau marfa sticata linga tomberoane si era plin de sobolani. Pana la urma a inchis buticul si a disparut si „vacuta”
    Bine ca am scapat de murdarie si focarul de infectie.
    Majoritatea acestor automate sunt amplasate ilegal fara nici un fel de autorizatii si fura curent!

  4. Ce mai stați pe ganduri, cei care sunteți afectați, ieșiți în strada.. Se pare ca altfel nu mai merge, au impresia ca ne-au cumpărat, suntem slugile lor!!.. Dacă stați pe facebuc, nu va rezolva nimeni problemele.. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *