O nouă intervenție și alți 15 pacienți pe lista de așteptare

inima

Viața unei femei în vârstă de 65 de ani a fost salvată grație unei intervenții efectuate la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

Femeia diagnosticată cu stenoză valvulară aortică severă, ce prezenta patologii asociate (diabet zaharat de tip 2 cu obezitate, hipotiroidism, boală pulmonară cronică cu reducerea capacității funcționale la 70 la sută), a necesitat implantarea percutantă a unei valvei cardiace aortice, fără deschiderea toracelui și oprirea cordului, cu ajutorul pompei cord-plămân. Intervenția a fost efectuată cu succes de o echipă complexă coordonată de prof. dr. Markus Linz (Germania) și prof. dr. Marian Gașpar. Procedura a decurs bine, a doua zi aceasta fiind transferată pe secție.

Procedura de implantare a unei valve cardiace aortice pe calea arterei femurale a fost efectuată pentru prima dată la Timișoara, în luna iunie a anului trecut.

Costul unei astfel de proceduri este de circa 25.000 de euro, fiind acoperit de către Ministerul Sănătății prin programele naționale specifice, repartizate la centrele de cardiologie, care au competența necesară pentru implantarea acestor valve.

”Pentru anul 2019 sperăm să primim mai multe fonduri, pe lista de așteptare fiind peste 15 pacienți investigați care prezintă stenoză aortică severă și risc chirurgical mare pentru operația clasică pe cord deschis. Dorim ca această alternativă terapeutică, mai ușoară, la cazurile dificile, să fie susținută și suplimentată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș și de conducerea Institutului”, a declarat prof. dr. Marian Gașpar, medic-șef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *