O nouă boală contagioasă amenință sănătatea copiilor din Timiş

tuse convulsiva

După rujeolă, o altă boală contagioasă, prevenibilă prin vaccinare, pune în pericol sănătatea și viața celor mici. Medicii avertizează că în țară există la ora actuală 400 de suspiciuni de îmbolnăvire.

”Imunizarea artificială pentru tusea convulsivă se face prin vaccinare în primul an de viață. În prezent, avem internat un copil de doi ani nevaccinat care este posibil să se fi îmbolnăvit. Am recoltat probe și le-am trimis la laborator la București pentru confirmarea diagnosticului.

Tusea convulsivă este o afecțiune severă deoarece copiii tușesc foarte înecăcios, facând crize în timpul cărora se învinețesc și nu pot respira. Acest lucru duce la complicații și provoacă sechele de tipul hemoragiilor cerebrale sau emfizemului pulmonar”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara. Potrivit acestuia, în cursul acestui an, circa zece copii au fost diagnosticați în județul Timiș cu tuse convulsivă.

În 2016, Timișul pe locul al doilea

Județul Timiș s-a aflat anul trecut pe locul secund în țară în ceea ce privește cel mai mare număr de cazuri posibile 12, după Caraș-Severin 17, conform datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Astfel, au fost înregistrați 34 de pacienți care au primit diagnosticul inițial de tuse convulsivă, pentru 11 dintre aceștia venind și confirmarea cu laboratorul.

Cele mai multe dintre cazurile de îmbolnăvire semnalate în 2016 – peste trei sferturi din total – au debutat în intervalul aprilie-septembrie. Incidența afecțiunii a fost mai mare în mediul rural, iar în ceea ce privește distribuția pe sexe, a fost aproape dublă la cel feminin. Cel mai mare număr de cazuri a fost înregistrat la copii cu vârsta mai mică de un an, arată datele statistice.

În anul 2016, a fost comunicat Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile existența a două focare în Timiș, ambele în mediul rural. Unul dintre acestea a vizat trei copii, iar celalalt cinci, cu vârste cuprinse de la câteva luni la 14 ani, dintre care doar trei au fost vaccinați cu două-trei și chiar patru doze.

Potrivit Ministerului Sănătății, anul acesta, acoperirea vaccinală, este de numai 60 la sută, față de 95 la sută, cât ar trebui. România are în prezent 8.000 de doze de diftero-tetano-pertusis, care vor expira în curând dacă nu vor fi folosite.

Mai frecventă vara și toamna

Tusea convulsivă debutează ca o răceală. Boala este determinată de bacteria Bordetella pertussis care se localizeaza la nivelul căilor respiratorii, se multiplică în număr mare și produce leziuni la nivelul mucoasei locale. Aceste leziuni determină tusea paroxistică, favorizand expulzia și transmiterea infecției. Sugarii și copiii mici nevaccinați reprezintă categoriile cele mai expuse și susceptibile la boală.

Adolescenții și adulții reprezintă sursa importantă de transmitere a agentului patogen, care se poate face pe cale directă (respiratorie) sau indirectă prin contactul cu secreții sau obiecte recent contaminate. Infecția nu are sezonalitate dar este mai frecentă vara și toamna. Contagiozitatea bolii este foarte crescută în familii (80-90 la sută), pacienții putând transmite această suferință pe o perioadă de până la trei-patru săptămâni

Diagnosticul de tuse convulsivă trebuie luat în considerare nu numai la copii, ci și la adolescenți și adulți, dacă episodul de tuse se prelungește mai mult de șapte zile, susțin specialiștii. Aceștia arată că și la vârste mai mari pot apărea complicații precum pneumonia, fractura de coastă, hernia inghinală, scăderea severă în greutate, encefalopatii și chiar decesul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *