O „mică” problemă de civilizație

În privința unui punct de vedere al actualului nostru primar, profesorul Nicolae Robu, nu am de ce să nu fiu de acord: Timișoara trebuie modernizată! Mergând și mai în detaliu, dacă ne referim la acele construcții minimale, unele subterane, altele supraterane care satisfac cerințele fiziologice ale fiecăruia dintre noi, adică la închisele WC-uri publice din oraș, aș spune că Timișoara nu modernizată trebuie, ci readusă măcar la nivelul de civilizație de la mijlocul secolului XIX, când unele dintre aceste locuri, unde până și regele intră singur, chiar funcționau. Să luăm exemplul din cel mai vechi parc al Timișoarei, Parcul Regina Maria, reamenajat în 2011, astăzi unul dintre cele mai frumoase, bun și pentru ședințele foto ale mirilor. Când a fost el construit, adică pe la 1852, avea closet public cu mai multe cabine, cu două intrări, pe de o parte pentru femei, pe alta pentru bărbați și a funcționat mult și bine așa.

civi1Locul cu pricina era discret amplasat pe la mijlocul parcului, pe aleea din spate. Astăzi, dacă cineva are nevoie să se ușureze, o poate face folosind o cabină ecologică, amplasată ostentativ chiar la intrarea dinspre strada care poartă chiar numele Zilei Timișoarei, 3 August 1919. Sigur că ne-am dori ca muncipiul de pe Bega, dacă nu are o fântână cântăreață, cum și-ar dori primarul, măcar să aibă niște WC-uri publice inteligente high tech, care se curăță și se odorizează singure, așa cum se pot vedea până și în plin câmp prin Austria de astăzi,… deși încă ar fi bune și cele de acum fix 165 de ani, din timpul Imperiului Austriac!

civi3Poate că n-ar fi rău, dacă legiuitorii locali s-ar gândi și la acest aspect minimal de civilizație și ar strabili niște norme urbanistice, dacă acestea nu există, obligatorii pentru municipalitate în materie de WC-uri publice în parcuri, piețe și alte locuri aglomerate. La cele 40 de hectare de parc amenajate pe vremea contelui Johann Baptist Alexius Coronini de Cronberg, generalul-locotenent fiind guvernatorul Provinciei Voivodina Sârbească şi al Banatului Timişan, norma era probabil de trei cabine pentru bărbați și trei pentru femei.

Normele în Timișoara de astăzi să se fi schimbat? Fie că da, fie că nu, realitatae este alta, adică mai proastă, dacă aceste dotări nu lipsesc cu desăvârșire. Astfel, călător prin Capitala Banatului fiind, dacă n-ai fost prevăzător să te ușurezi la Gara de Nord, la WC-urile improvizate acolo într-o baracă, trebuie să te ții zdravăn până să găsești un alt WC public funcțional.

Dacă n-ai găsit, poți folosi cu încredere unicul closet ecologic de pe aleea cu statuia Reginei Maria, de la intrarea în parcul cu același nume, fost al Poporului! Apoi, poți vizita frumosul parc recomandat de promotorii turismului municipal. Nu uita însă de un selfie cu cabina eco de la intrare!


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 Răspunsuri “O „mică” problemă de civilizație

  1. Dar de cele din parcul copiilor care stau inchise intreaga saptamana ce ziceti ? Sunt doar pentru weekend ? domnul P….. face doar in weekend pipi ?

  2. Lae Robu, fiind de la tara, considera ca budele astea de tabla reprezinta apogeul civilizatiei. Cine nu crede, poate merge la Podul Traian, unde, pe scarile de acces de pe partea Medicinei, zace o cutie de tabla pe post de toaleta pentru barul de pe partea cealalta a podului ( din Parcul Alpinet ). Buda aia infecta e pentru personal, clienti, fete, baieti, boschetari, toti de-a valma. Sa-l adaugam si pe Lae.

  3. Sunt deacord cu articolul dar am urmatoarel mentiuni:
    Romanii nu merita wcuri civilizate in parcuri pentru orice ar fi ei le distrug. In psrcul uzinei s-au facut toatele noi civilizate si in 2 saptamani erau praf cu si furat mai tot din ele. Idem parcil botanic si la parcul copiilor. La unirii stim toti cum arata wc-ul si acolo mai erau obiecte sanitare din cauza ca erau acolo niste femei pt curatenie. In balcescu sa renovat si la fel fiind acolo femeie de servici permanenta nu sau furat inca.

Lasă un răspuns