O firmă timișeană patronată de un angajat la stat s-a abonat la contracte pe bani publici

O firmă timișeană patronată de un angajat la stat s-a abonat la contracte pe bani publici

Pe principiul “dacă nu curge, pică”, o firmă privată din Dumbrăvița, cu numărul angajaților variind între zero și unu, s-a conectat, de vreo trei ani, la banii publici. Sumele încasate de Total Discipline SRL nu sunt mari, dar sunt constante. Vorbim, practic, de un al doilea salariu – unul destul de generos – încasat de unicul asociat al firmei, Sorin Drobot, care împletește armonios antreprenoriatul cu cariera de la stat.

Căci da, pe tânărul domn Drobot (35 de ani) îl regăsim în colectivul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Timiș, conform informațiilor publicate pe site-ul acestei instituții. Acolo, Sorin Drobot ocupă funcția de consilier cadastru în cadrul Serviciului Juridic, Resurse Umane, Petiții și Secretariat, deși omul este absolvent al Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației. Sincer, nu prea vedem cum se pupă ocupația actuală cu pregătirea universitară, dar suntem convinși că există o explicație și că avem de-a face cu un om potrivit la locul potrivit.

Secretul succesului: contractele cu instituțiile publice

Revenind la Total Discipline SRL, firma din Dumbrăvița oferă mai multe servicii IT, printre care cele de configurare și administrare rețea internet, consultanță și mentenanță echipamente IT, web design sau securizare website-uri. Cu o cifră de afaceri modestă și un profit pe măsură în primii șapte ani de activitate (a fost înființată în 2012), Total Discipline a cunoscut o ascensiune evidentă din clipa în care s-a abonat la contractele cu instituțiile publice.

De altfel, pe site-ul firmei, www.webtm.ro, unicul asociat își exprimă fățiș dorința de a construi și dezvolta domeniul IT atât în administrația publică, cât și în domeniul privat. Nu știm în ce stadiu se află cu dezvoltarea IT-ului în domeniul privat, dar, în administrația publică, Total Discipline se descurcă de minune.

De pildă, la o cifră de afaceri de 101.900 lei în 2019, sereleul patronat de Sorin Drobot a cumulat 127.700 lei doar din contractele cu instituțiile publice (nu e nici o greșeală, cifrele sunt corecte). Anul trecut, cifra de afaceri a firmei a ajuns la 216.995 lei, din care 150.900 lei au reprezentat valoarea totală a banilor încasați de Total Discipline de la entități publice.

Afacerile derulate cu instituțiile publice au continuat și în acest an, achizițiile directe însumând 104.660 lei din 1 ianuarie și până la acest moment. Una peste alta, în ultimii trei ani, Total Discipline a strâns 395.260 lei din contractele de achiziții directe cu diverse entități publice din județele Timiș, Bihor și Caraș-Severin. Ceea ce, pentru o firmă cu cel mult un angajat, nu e deloc rău.

Vă prezentăm și care au fost partenerii de afaceri pe bani publici ai firmei Total Discipline, de la cea mai mare la cea mai mică valoare totală a contractelor:

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADID) Timiş – 58.200 lei; Primăria Moșnița Nouă – 41.960 lei; Primăria Dudeștii Vechi – 38.100 lei; Primăria Tomnatic – 38.000 lei; Primăria Lovrin – 33.100 lei; Spitalul Municipal Salonta – 27.400 lei; R.A. Administrația Canalului Navigabil Bega Timiș – 21.900 lei; Primăria Teremia Mare – 21.800 lei; Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara – 19.600 lei; Primăria Beba Veche – 19.000 lei; Primăria Cărpiniș – 13.200 lei; Primăria Biled – 12.100 lei; Primăria Tormac – 12.000 lei; Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Torontal – 8.000 lei; Primăria Oravița – 8.000 lei; Primăria Mănăștiur – 7.000 lei; Spitalul Municipal Beiuș – 6.500 lei; Primăria Lenauheim – 6.000 lei; Primăria Ghiroda – 5.000 lei.

Simple coincidențe

Campioană a contractelor directe cu Total Discipline este, așadar, ADID Timiș, al cărei director executiv, Romeo Petru Ursu, își exprimă public, pe site-ul firmei Total Discipline, www.webtm.ro, încântarea cu privire la această relație de afaceri:

“Suntem mulțumiți de faptul că răspundeți solicitărilor noastre cu promptitudine. Profesionalismul, seriozitatea și calitatea serviciilor furnizate stau la baza unei colaborări de care suntem pe deplin mulțumiți”.

O firmă timișeană patronată de un angajat la stat s-a abonat la contracte pe bani publici

Dacă declarația domnului Ursu este publică, în schimb, doar inițiații cunosc detaliul că, în momentul înființării (iunie 2012), firma Total Discipline a avut doi asociați, pe lângă Sorin Drobot figurând, cu acte în regulă, chiar… Romeo Petru Ursu, ieșit din societate în februarie 2015! Piesele încep acum să se așeze la locul lor, nu-i așa? A, și încă un detaliu: la OCPI Timiș, Sorin Drobot este subalternul directorului Arthur Marius Ursu, fratele șefului de la ADID Timiș. Simplă coincidență, probabil.

Inutil, dar costisitor

Ocupantă a locului trei în clasamentul contractelor încheiate de entitățile publice cu Total Discipline, Primăria Dudeștii Vechi a bătut palma cu firma din Dumbrăvița, la finalul lunii mai 2021, pentru “servicii de implementare și mentenanță lunară platforma <Monitorul Oficial Local>”. Suma contractului: 4.900 lei. Au trecut cinci luni de la acel moment și secțiunea Monitorul Oficial Local creată de firma de IT este încă goală de conținut.

O firmă timișeană patronată de un angajat la stat s-a abonat la contracte pe bani publici

De ce a fost oare necesară crearea unei platforme, dacă aceasta nu este încărcată cu date? O parte dintre informațiile care ar fi trebuit să apară în secțiunea Monitorul Oficial Local, cum ar fi hotărârile consiliului local, apar în alte secțiuni pre-existente înființării respectivei platforme, astfel că plata unor bani pentru publicarea în dublu exemplar a unor date intră deja în sfera de activitate a Curții de Conturi.

Șmecheria cu așa-zisul Monitor Oficial Local nu a fost “implementată” doar la Dudeștii Vechi, ci și la alte două primării din top 5, Tomnatic și Lovrin. Culmea, Primăria Tomnatic a semnat un contract, la doar câteva zile distanță, pe mai puțin de jumătate din prețul achitat de Dudeștii Vechi pentru exact aceleași servicii. 2.000 de lei, față de 4.900 de lei, tot pentru “implementare și mentenanță lunară <Monitorul Oficial Local>”.

O firmă timișeană patronată de un angajat la stat s-a abonat la contracte pe bani publici

Și la Tomnatic, la fel ca la Dudeștii Vechi, secțiunea cu pricina este vidă. Pe de altă parte, Primăria Lovrin bătuse palma cu Total Discipline, la finele lunii martie 2021, doar pentru mentenanța platformei Monitorul Oficial Local, suma stabilită fiind de 3.000 de lei. Aici găsim câteva HCL-uri publicate în respectiva secțiune, în timp ce altele apar la altă rubrică de pe site-ul primăriei, o nouă dovadă a inutilității creării așa-zisei platforme.

Bani pentru informații publice

Primăria Ghiroda are un singur contract cu Total Discipline, în valoare de 5.000 de lei, încheiat în decembrie 2020. De banii respectivi, firma se angajase să instaleze o aplicație Covid 19 pe site-ul primăriei. Nu știm dacă aplicația a funcționat vreodată, știm însă că, din septembrie încoace, dacă dai click pe ea, apare o pagină goală.

O firmă timișeană patronată de un angajat la stat s-a abonat la contracte pe bani publici

Găselnița cu aplicația Covid 19 o regăsim și pe site-urile altor primării convinse de Total Discipline că e musai să o cumpere: Moșnița Nouă, Dudeștii Vechi, Lovrin, Cărpiniș și Lenauheim. Pe site-urile acestor primării, aplicația funcționează, dar informațiile furnizate, gen rata de infectare în localitate sau numărul de persoane confirmate ca pozitive, sunt aceleași pe care le poți afla deschizând, pur și simplu, pagina de Facebook a Instituției Prefectului Timiș. Pe gratis, nu pe bani.

Cum pandemia nu dă semne de dispariție, tot ce-i posibil ca și alte primării din Timiș să scoată din buget mii de lei pentru a cumpăra informații oferite gratis de instituțiile statului…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “O firmă timișeană patronată de un angajat la stat s-a abonat la contracte pe bani publici

  1. Mai exista o firma detinuta de doi angajati la stat, platiti regeste din banul public si care e combinata cu astia. O firma care are contracte cu primaria Dudestii Vechi si a facut campanie pentru PNL Timis. Firma e cercetata acum de alte institutii la fel ca statutul celor doi angajati. Toate la timpul lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *