O fetiţă greu încercată de viaţă a salvat de la desfiinţare o şcoală din Timiş

folia

E o fetiţă cu ochii mari, pătrunzători, care emană bunătate. Un copil deosebit, greu încercat de viaţă. S-a născut cu un handicap fizic care şi acum o împiedică să mergă normal.

O cheamă Claudia Ţiplea şi, pentru ca ea să poată merge la şcoală în satul natal, la Folia, unitatea de învăţământ nu s-a desfiinţat. A fost decizia primarului Tudor Nicolae Marinescu şi a directoarei şcolii gimnaziale din centrul de comună.

Pe Cludia am întâlnit-o după terminarea orelor de şcoală. Am stat de vorbă cu învăţătoarea ei, care ne-a spus că e un copil bun, silitor şi foarte sensibil. Ne aşteptam să vedem o fetiţă mult mai bolnavă, însă am descoperit o învingătoare. Am intrat în sala de clasă, însoţiţi de mamă şi de dascăliţă, iar fetiţa ne-a vorbit despre ea.

Cu o sinceritate dezarmantă, Claudia ne-a spus că singurul ei vis este să poată să meargă singură. Spune că iubeşte şcoala şi că nu are o materie preferată: „Îmi plac matematica, limba română, religia”. Acasă, atât cât poate, îşi ajută mama şi îi face plăcere să se simtă utilă. E un copil care emite multă energie pozitivă, un suflet cum rar întâlneşti.

Cu toate că locuieşte la Folia, mama ei o duce de două ori la terapeut, în Timişoara, la Dan Nicoară, cel pe care micuţa îl consideră cel mai bun prieten al ei.

În urmă cu trei ani, Claudia nu putea să păşească, vorbea greu, era un copil cu probleme. Şi atunci mergea la un terapeut, dar rezultatele nu prea se vedeau. De-abia când mama ei l-a găsit pe domnul Nicoară, lucrurile au început să meargă pentru fetiţă pe un făgaş normal.

După cei trei ani, Claudia a reuşit să păşească destul de greu, ajutată de mama ei, însă până la şcoală şi de la unitate spre casă, mama o transportă cu un cărucior de copii. Învăţătoarea de la clasă ne-a spus că la început fetiţa nici măcar nu se dezvoltase din punct de vedere fizic: „Era foarte mică şi slabă. Terapia pe care o face a transformat-o în bine”.

La plecare, Claudia ne-a recitat o poezie, după care mama ei a pus-o în cărucior şi a dus-o acasă. Pe de altă parte, Şcoala cu clasele I-IV din Folia nu are autorizaţie sanitară de funcţionare, iar numărul micuţilor care o frecventează e mic, şapte copii. Toaletele se află în curte, sălile de clasă sunt curate, proaspăt vopsite, iar clădirea deşi e veche, este destul de bine întreţinută.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *