O femeie a fost salvată de medicii timișoreni printr-o intervenție în premieră națională

chvr

O pacientă din partea de vest a țării, în vârstă de 66 de ani, a fost supusă, la Spitalul Județean Timișoara, unui tratament realizat în premieră națională.

Femeia a fost diagnosticată cu tumoră de glomus carotidian, provenită dintr-un țesut aflat la bifurcația arterei carotide, care în condiții normale reglează PH-ul și compoziția de gaze din sângele uman.

Potrivit specialiștilor, aceste tumori cresc în volum, produc compresiune locală, răgușeală, tulburări de tensiune și de ritm cardiac, iar în cinci la sută din cazuri sunt maligne.

Tratamentul se face prin îndepărtarea lor chirurgicală, însă dificultatea majoră constă în faptul că sunt intens vascularizate, pacienții putând pierde cantități importante de sânge, în literatură citându-se cazuri de sângerări intraoperatorii de peste 20 de litri.

Pentru a reduce la minimum riscurile de sângerare medicii au recurs la o procedură hibridă de embolizare preoperatorie a tumorii, urmată de îndepărtarea ei chirurgicală prin abord clasic.

Procedura de embolizare s-a realizat prin puncție directă sub control angiografic, cu scopul de a deconecta tumora de sistemul vascular.

Potrivit medicilor, acest tip de procedură are un grad ridicat de complexitate, reprezentând, de altfel, pentru pacientă singura soluție de devascularizare preoperatorie, tumorile glomice sângerând foarte mult în cursul intervenției de extirpare.

Această metodă a fost realizată în premieră națională de o echipă formată din specialiști ai Clinicii de Radiologie și cei de la Chirurgie Vasculară, remarcându-se dr. Cristian Mihalea – cu o formare completă în neuroradiologia intervențională, dobândită în ultimii șapte ani în două dintre cele mai importante spitale universitare din Paris (CHU Bicetre și Beaujon) -, dr. Cătălin Juratu și prof. dr. Mihai Ionac.

Potrivit echipei medicale, tumora se dezvolta între artera carotidă externă și internă, impunând o precizie de ordinul milimetrilor.

Abordul pluridisciplinar a făcut ca procedura efectuată să fie fără riscuri pentru pacientă (pierderile sanguine nu au depășit 50 de mililitri), aceasta urmând să fie externată după două zile de la efectuarea intervenției.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *