O farsă… cu prima de la stat!

bani 1

Dl Corneliu Trăiculescu din Timișoara a încheiat un contract de economisire-creditare pe cinci ani (2011-2016) cu BCR-Banca pentru locuințe pentru o sumă totală, inclusiv creditul, de 60.000 lei.

corneliu traiculescuPe toată perioada contractului clientul și-a onorat obligațiile, în sensul depunerii ratelor de economisire contractate. Banca i-a virat în cont anual, pentru primii patru ani, prima de stat de până la 250 de euro la care a avut dreptul și dobânda.

La încheierea contractului, clientul a dorit să scoată banii economisiți plus subvențiile de la stat și dobânzile aferente. Surpriza sa a fost că BCR-Banca pentru locuințe i-a transmis că nu are dreptul la subvenție, întrucât, în urma unui control al Curții de Conturi a României a activității băncilor de de economisire-creditare, persoanele în vârstă și copiii nu au dreptul la prima de stat.

Dl Trăiculescu a avut la data încheierii contractului vârsta de 68 de ani. În scrisoarea trimisă clientului banca declară că „va depune toate eforturile legale pentru a contracara efectele deciziei Curții de Conturi a României asupra clienților săi”. Pentru un răspuns la sesizarea cititorului ne-am adresat dlui Ionuț Stanimir, director executiv, Direcția de Comunicare, Grup BCR, în dorința de a afla care este poziția instituției financiare față de situația prezentată.

De asemenea, am transmis, în numele cititorului nostru, următoarele două întrebări: 1. De ce i-a fost încheiat contract dlui Trăiculescu de către bancă dacă clientul nu se încadra în intervalul de vârstă de 18-65 de ani pentru a beneficia de prevederile privind subvenția pentru dezvoltarea de locuințe? Este vorba, în acest caz, de o eroare a băncii, în aplicarea prevederilor legale?

2. Care sunt demersurile concrete făcute până la această oră de bancă în sprijinul clarificării situației acestor clienți? Redăm mai jos răspunsul primit: „Mai simplu spus, desi legea de funcționare a sistemului de economisire-creditare prevede explicit faptul ca orice cetățean al României poate beneficia de prima de la stat, interpretarea Curții de Conturi a României este una diferită, echivaland orice client al sistemului cu un potențial contractant de credit.

Dincolo de faptul ca sistemul impune doar posibilitatea, nu și obligatia de a lua un credit, aceasta interpretare (un client = un contractant de credit) este matematic imposibilă (spre exemplu: dacă zece clienți depun câte zece lei, este posibil ca un client să ia un credit de 100 de lei, dar este imposibil ca fiecare dintre clienți sa ia în parte și în același timp câte un credit de 100 de lei).

Aceasta interpretare este de neacceptat din punctul nostru de vedere cu atât mai mult cu cât în Germania, Austria și țările Europei Centrale și de Est acest sistem, implementat întocmai și în România, funcționează de zeci de ani, iar el incurajează participarea pe scară largă a clienților de toate vârstele, atât in virtutea legii cât și în virtutea sprijinirii poliții de locuire multigeneraționale.

Așadar, în timp ce banca a respectat cadrul legal existent, o interpretare particulară a Curții de Conturi creează neajunsuri serioase clienților, fără o fundamentare justificată. Ca atare, am depus solicitare de suspendare a deciziei Curții de Conturi.

Pe termen lung analizăm soluțiile care pot fi oferite clientilor, dar această situație a fost cauzată strict de interpretarea Curții de Conturi, în condițiile în care noi am respectat întocmai Legea sistemului de economisire-creditare în sistem colectiv din România.

Fondurile clienților depuse în cadrul contractului de economisire-creditare pot fi retrase oricând, cu toate acestea, printre măsurile impuse și pe care le-am contestat în instanță, este această interdicitie de a elibera prima de la stat pentru clienții sub 18 ani, respectiv peste 65 de ani”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O farsă… cu prima de la stat!

  1. .
    România este țara excrocilor și a șarlataninor, începând cu cei din parlament, cei din bănci, și terminând cu țiganii ce practică ala/neagra la colț de stradă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *