O culă din județul Timiș, scena unei romantice povești cu fantome

Știați că din fosta cetate Ciacova, ridicată undeva la final de secol XIV și numită în vechime Chaak, se păstrează doar Cula, unicat în județul Timiș?

Că în preajma ei, în vremuri de demult, militarii și oamenii de seamă ai timpului, își apărau prin duel, onoarea rănită? Sau că, undeva la sfârșitul anilor ’70, Cula a fost scena unei romantice povești cu… fantome?

CITEȘTE ȘI: Accident mortal în vestul țării

Sunt doar câteva dintre tainele celui mai bine păstrat donjon din Timiș. Taine pe care un grup de specialiști de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Universitatea de Vest și Muzeul Național al Banatului le completează cu informații științifice bine puse la punct și le aduc în fața publicului în 18 aprilie, în cadrul unui eveniment special, un workshop intitulat „Chaak– cetatea uitată” și prilejuit de Ziua Internațională a Monumentelor Istorice.

„Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a iniţiat anul acesta o serie de ateliere dedicate mai ales ghizilor turistici. Dorim astfel ca informații foarte interesante, dar mai puțin cunoscute despre istoria și patrimoniul Timișului să ajungă la publicul larg.

Evenimentul de la Ciacova este al patrulea din cadrul acestui proiect. De ce Ciacova? Pentru că vorbim despre o localitate cu… tentații turistice, în special pentru iubitorii de istorie. În plus, în ultimii cinci ani, aici s-au desfășurat cercetări arheologice și proiecte de restaurare a patrimoniului mobil și imobil.

Aducem astfel în fața publicului date noi și demne de atenție”, spune Victor Bunoiu,consilier DJC Timiș și coordonator al evenimentului.

Întâlnirea va avea loc miercuri, 18 aprilie, de la ora 10, în Biserica Romano-Catolică din Ciacova. Cu acest prilej, participanții vor asista la următoarele prezentări: „…castro similiter Chaak appellate… (1395-1701)” – Sorin Forțiu, „Trecutul sub pașii noștri – Cercetările arheologice preventive din Piața Cetății, str. Nicolae Bălcescu, str. Timișului (2013-2017)” – arheolog dr. Dorel Micle (UVT), arheolog dr. Alexandru Flutur (MNB), arheolog dr. Silviu Ene, Răzvan Petcu, Mihai Dunca, Silviu Iliuță (UVT), „Studii privind reabilitarea Culei și a Ansamblului urban <<Piața Cetății>> Ciacova – arhitecți Bogdan Demetrescu și Alexandru Ciobota, „Din lumea militarilor de altădată – Cazarma de cavalerie din Ciacova” – arheolog Dan Vlase (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș), „Restaurarea steagului pompierilor voluntari din Ciacova” – dr. Hedy M. Kiss (Universitatea de Vest Timișoara), respectiv „Monumente, legende urbane” – arheolog dr. Victor Bunoiu (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș).

Întâlnirea se va finaliza cu un tur ghidat prin Ciacova susținut de prof. Bogdan Seculici, de la Liceul „Alexandru Mocioni” din localitate.

Înscrierile participanților la workshop se vor face pe adresa de e-mail [email protected] până la data de 16 aprilie, ora 16.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns