Reţeaua de apă a fost în mare măsură modernizată. Dacă în satul aparţinător Cruceni au fost înlocuite conductele pe o lungime de 11 kilometri, în centrul de comună Foeni s-a efectuat această manoperă doar pe o lungime de cinci kilometri, restul urmând să se rezolve într-un timp cât mai scurt.
„Foeniul a beneficiat de apă curentă încă din 1975, însă de atunci reţeaua s-a colmatat şi nici nu e dimensionată la standardele actuale”, ne-a declarat Miomir-Dobrivoi Cizmaş, primarul comunei.
Şi reţeaua de canalizare este aproape finalizată, în prezent lucrându-se la branşamente. Localnicii plătesc pentru apa de la reţea doar 1,42 lei/metru cub, iar pentru canalizare costul lunar utilizării reţelei va fi de doi lei/persoană.
Bugetarii vor primi 30% în plus la salariu
Anul acesta s-a asfaltat jumătate din drumul Foeni -Cruceni, ceea ce înseamnă 4,5 kilometri. Ceilalţi patru kilometri vor fi realizaţi 2017. Toate aceste lucrări s-au făcut şi se vor efectua cu fonduri proprii, de la bugetul local. Edilul-şef ne-a vorbit şi de importanţa construirii unei noi grădiniţe, atât timp cât cea veche se găseşte în incinta Conacului Mocioni.
Clădirea ar trebui reabilitată, însă costurile pentru acest demers depăşesc 1,2 milioane de euro, bani pe care nici Consiliul Judeţean Timiş, actualul proprietar, şi nici Primăria Foeni, care are obiectivul în folosinţă pentru 25 de ani, nu-i au. În 1986, a ars o bună parte din clădire, fost reabilitată prin diverse sponsorizări privată, dar pentru că este încadrată în categoria monumentelor istorice, cei care au înlocuit tocăria de lemn cu cea de PVC au fost mustraţi şi…cam atât. Acum, conacul găzduieşte biblioteca, grădiniţa şi căminul cultural…