O comună timişeană, un loc ocrotit de Dumnezeu

gottlob 3

Temperaturile toride ale verii nu i-au împiedicat pe muncitorii care se ocupă de reabilitarea bisericii romano-catolice din comuna timişeană Gottlob să se oprească din lucru. Situat în vecinătatea primăriei din localitate, vechiul lăcaş înălţat în 1866 -1867 din donaţiile germanilor ce constituiau populaţia majoritată în epocă îşi redobândeşte, treptat, strălucirea de odinioară.

Chiar dacă-i lipsesc enoriaşii, biserica rămâne şi astăzi cea de-a doua ca mărime din cele apostolice de rit apusean, întrecută fiind doar de cea din comuna arădeană Vinga, locuită de bulgari romano-catolici.

Renovată, ea se va încadra perfect în spaţiul pe care-l ocupă pe strada principală din Gottlob, într-o comună ai cărei edili s-au îngijit constant de aspectul edificiilor din localitatea pe care o administrează.

Dumnezeu pare să ţină, în continuare, cu aşezarea al cărei nume îl conţine pe al Său. O frumoasă legendă locală spune că aceasta a fost întemeiată în 1770 de consilierul Hildebrand, cel care a adus pe meleagurile timişene colonişti din Alsacia şi Lorena, aceştia ocupând iniţial 203 case.

Se povesteşte că primii ajunşi au poposit în vatra viitorului sat pe o ploaie torenţială, care s-a oprit ca prin minune când ei au pus pentru întâia dată piciorul pe pământul pe care aveau să se stabilească. Plini de recunoştinţă în faţa acestui miracol, şvabii şi-au înălţat braţele spre cer, strigând „Gott lob!”, ceea ce s-ar traduce prin „Slavă Domnului!”.

gottlob 6

O primă tranşă de lucrări la biserică au avut loc anul trecut, în vara aceasta continuându-se operaţiunea de schimbare a ţiglelor de pe acoperiş, din fonduri de la Ministerul Culturii, dar şi din banii strânşi de germanii plecaţi din Banat, care poartă încă în suflet plaiurile natale.

„Acest lăcaş de cult face parte din istoria noastră, pe care nu se cuvine s-o uităm. Iubim noul, ne adaptăm vremii noastre, dar ne recuperăm cu dragoste şi trecutul, mai vechi sau mai recent, pentru că totul face parte din identitatea noastră de astăzi. Vrem un Gottlob de care să fim mândri şi suntem gata să depunem eforturi în acest sens”, a subliniat Cristian Cerba, viceprimarul localităţii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “O comună timişeană, un loc ocrotit de Dumnezeu

  1. Frumos, acelas lucru seintampla in prezentsi u biserica catolica din Lenaiheim. HOG Lenauheim din Germania investeste in actuala lucrare de renovare 12.000 Euro, es Finanzamt Singer acest Project.

    Werner Griebel, presedinte HOG Lenauheim, present pe santier

  2. Biserica catolica din Gottlob a fost demult locul unde veneau credinciosi din satele din jur, spovedania incepea chiar si la cinci dimineata, acestia fiind multi. Astfel se explica dimensiunile atat de mari pt. o biserica sateasca. Era un fel de centru unde periodic slujeau mai multi preoti impreuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *