O căsuţă şvăbească ar putea prinde viaţă la Şandra

svabi 1

Chiar dacă nemții au plecat de multă vreme din comuna timișeană Șandra, spiritul lor de buni gospodari, cu aplecare pentru ordine, disciplină și curățenie n-a părăsit meleagul.

Martori tăcuți ai unor vremuri în care localitatea era populată în majoritate de șvabi au rămas casele vechi, cu arhitectură specifică, odinioară animate de oameni cu drag de lucrul bine făcut, bucuroși să-și ducă zilele între ziduri albe, cu farba mereu împrospătată, împodobite cu peretare apretate, inscripționate cu îndemnuri la credință și hărnicie.

Luchian Savu, primarul din Șandra, intenționează să găsească o asemenea casă și s-o transforme într-un mic punct muzeal care să reproducă întocmai un interior german de demult.

„Comuna noastră, o spun fără falsă modestie, este una dintre cele mai frumoase din judeţ. O confirmă cei care ne vizitează şi chiar petrec câteva zile pe la noi, cazaţi la pensiunea cu specific şvăbesc situată în centru. Despre acest specific s-ar cuveni să vorbească şi viitorul punct muzeal, o căsuţă dichisită ale cărei cămăruţe ar urma să arate exact ca acelea dintr-o gospodărie nemţească tipică pentru Şandra.

Artefacte s-ar mai găsi pe la oamenii noştri şi sunt sigur că localnicii ar fi dispuşi să doneze ce mai au prin poduri pentru ca istoria noastră să nu se piardă. Avem nevoie de lucruri simple, bătrâneşti, de piese de mobilier rustic care încă n-au dispărut cu totul, de ştergare şi peretare, statuete cu sfinţi catolici, blide de faianţă şi câte o lampă de petrol pentru ca acest proiect să prindă viaţă.

Pe moment, sunt în căutarea unei case cu arhitectură tradiţional germană, uşor de recunoscut pentru cei care sunt familiarizaţi cu Banatul, şi să trecem apoi la amenajarea incintei”, ne spune Luchian Savu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O căsuţă şvăbească ar putea prinde viaţă la Şandra

  1. De ce nu scrieti ce reprezinta imaginea si de unde ati preluat fotografia, in caz ca nu va apartine? Cine si unde a fost facuta fotografia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *