O așezare de lângă Timișoara întinerește de la an la an

Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, nu departe de Timișoara

În timp ce mare parte dintre satele județului Timiș au o populație redusă numeric și îmbătrânită, zona rurală din apropierea Timișoarei înflorește din punct de vedere demografic.

Deși este comuna periurbană cea mai îndepărtată de orașul de pe Bega și la o distanță de trei kilometri de drumurile naționale, Dudeștii Noi are cea mai tânără populație dintre aceste localități. În momentul de față, sunt o sută de copii la grădiniță, însă cererile sunt mult mai mari.

alin nica 2”Populația cu vârste cuprinse între zero și 14 ani se ridică la peste 300 de persoane. În anul 2017, în învățământul preșcolar și în ciclul primar și cel gimnazial au fost înscriși 294 de copii. Populația a crescut anul trecut cu 3,2 la sută. Deși nu putem nega faptul că sporul migrator este pozitiv, sporul de natalitate este superior. La noi, numărul nașterilor este dublu față de cel al deceselor! Noi am făcut mai multe demersuri pentru păstrarea tineretului în sat”, a precizat Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi.

O nouă grădiniță

Numărul în creștere al membrilor noii generații a impus la Dudeștii Noi căutarea unor soluții, deoarece actualele spații ale instituțiilor de învățământ s-au dovedit insuficiente.

”Avem în faza de licitație un proiect pentru construirea unui nou sediu pentru grădiniță, ce va fi realizat din fonduri europene, suma fiind de 500.000 de euro. Sunt foarte multe cereri și nu le putem onora pe toate. În momentul de față avem trei grupe, dintre care două cu program prelungit, cu efective mari de preșcolari. În total sunt o sută de copii în grădiniță. Noi vrem să-i dublăm capacitatea, pentru a mai adăuga încă două grupe de preșcolari și una pentru cei mai mici, care sunt la creșă”, a spus Alin Nica.

Intențiile autorităților prevăd construirea unei clădiri noi, cu mai multe nivele, în curtea grădiniței și, ulterior, demolarea celei existente.

O creștere demografică de aproape 50 la sută

Comuna Dudeștii Noi se află pe locul șase în topul localităților timișene după creșterea populației. Anul trecut, au fost înregistrate 36 de nașteri și 13 decese.

”Față de anul 2005, populația a crescut cu 45 la sută, de la 2.399 de locuitori, la 3.523. Față de anul trecut, creșterea este de 3,2 la sută”, a precizat Alin Nica. Potrivit acestuia, sunt doi factori principali care au contribuit la sporirea demografică.

”Avem patru PUZ-uri ale primăriei și trei private unde tinerii au început să-și ridice case. Am extins intravilanul la 300 de hectare, aproape de trei ori mai mult față de vatra veche a satului, care este de 108 hectare”, a declarat Alin Nica. Un alt element al strategiei care vizează menținerea tinerilor în sat a fost crearea de locuri de muncă în comună.

”Șomajul este sub unu la sută. Avem un grad ridicat de acoperire a populației active cu locuri de muncă. Pe teritoriul comunei sunt două firme mari, care se extind permanent. Dacă în anul 2004, 54 de persoane beneficiau de ajutor social, în 2017 am atins minimum istoric, cu doar nouă dosare depuse”, a adăugat primarul comunei.

Aspecte negative

Deși Dudeștii Noi se mândrește cu cea mai tânără populație dintre localitățile periurbane, în sat condițiile de trai nu sunt în top. În zonele rezidențiale, străzile nu sunt asfaltate, rețeaua de apă și canalizare trebuie extinsă.

”Avem în execuție două proiecte privind asfaltarea drumurilor din localitate, suprafața totală fiind de 20 de kilometri. În vatra satului, lucrările sunt finanțate din fonduri europene cu un milion de euro.

Pentru zonele de PUZ-uri noi, am primit fonduri guvernamentale prin Programul Național de Dezvoltare Locală, suma fiind de 14 milioane de lei. În ceea ce privește canalizarea, avem rețeaua realizată, iar în prezent derulăm un proiect de extindere a rețelei până la limita de proprietate în PUZ-uri. Din 800 de gospodării, câte sunt în localitate, doar un sfert sunt racordate la canalizare, majoritatea cu fonduri din bugetul local.

De asemenea, în asociere cu autoritățile din Becicherecu Mic, avem un proiect cu fonduri UE prin care vom suplimenta capacitatea stației de epurare și vom rezolva problemele existente la canalul colector, care e, în prezent, colmatat”, a spus primarul comunei.

Cu toate aceste neajunsuri, locuitorii proaspăt mutați în Dudeștii Noi își argumentează decizia prin faptul că distanța până în centrul Timișoarei, deși mai lungă comparativ cu cea dinspre alte sate periurbane, este parcursă în cel mai scurt timp, 10-15 minute, deoarece Calea Torontalului nu este aglomerată. În plus, susțin oamenii, zona este liniștită, iar gradul de poluare este mult mai redus față de cel din alte localități periurbane.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *