Credite pentru elevi și studenți, dar cu anumite condiții

studenti 5

Recent, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România și ai Consiliului Tineretului din România s-au întâlnit cu vicepremierul Viorel Ștefan pentru a discuta despre programul de credite „Investește în tine”, anunțat de guvern.

În acest context, vicepremierul a declarat că nu se dorește o modificare a finanțării sistemului de învățământ și că programul va fi ajustat astfel încât să nu ducă la creșteri ale taxelor de studii.

Reprezentanții tinerilor au solicitat ca proiectul de ordonanță de urgență a guvernului să fie supus consultării publice înainte de adoptare și au făcut o serie de propuneri menite să contracareze creșterea taxelor de studiu și a celor asociate.

O altă propunere a vizat introducerea unui sistem de deduceri – o parte din împrumut să nu mai fie rambursat, de exemplu, de către persoanele sau familiile care nasc sau adoptă copii sau de către cei care se angajează în domenii prioritare precum învățământul.

Totodată, tinerii au solicitat elaborarea unui ghid informativ care să explice cât mai clar condițiile creditării, inclusiv riscurile la care se expun cei care beneficiază de împrumut și co-debitorii.

Vicepremierul Viorel Ștefan a declarat că susține o mare parte din propunerile formulate. Pe de altă parte, Marius Deaconu, președinte ANOSR, a menționat:

”Am făcut câțiva pași înainte în vedere îmbunătățirii considerabile a acestei scheme de împrumut. Vom vedea dacă Guvernul României își dorește să stimuleze consumul, prin acordarea unui ajutor de stat instituțiilor bancare în vederea stimulării creditării în rândul unor categorii mai puțin eligibile, sau dorește cu adevărat să sprijine tinerii în vederea dezvoltării personale a acestora”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *