O afacere dulce, care cere pasiune şi sacrificii

apicultura

„Pe unde am umblat, mi-am luat stupii cu mine”, spune Dumitru Istratie, inginer zootehnist şi pasionat de albinărit. Zâmbind, zice că atunci când s-a născut, părinţii lui aveau doi stupi în curte. „Am crescut înconjurat de aceste mici şi harnice insecte şi am învăţat să le respect şi să le preţuiesc”, menţionează Dumitru Istratie.

Mereu a avut albinele în preajmă, fie că a lucrat la Râmnicu Vâlcea, fie la Cenei. Un timp, stupii i-a ţinut în satul Şarlota, însă nu prea a fost mulţumit de producţia de miere obţinută. Aşa că de câţiva ani şi-a cumpărat o casă modestă în comuna Saravale şi acum este deţinătorul a 240 de „căsuţe” cu albine.

„Stupăritul e meserie complicată, care cere multă pasiune şi chiar şi sacrificii, pentru că nu o dată am fost înţepat de albine”, precizează inginerul zootehnist. Dumitru Istratie a împlinit 64 de ani şi afirmă că datorită faptului că a consumat miere şi propolis nu a avut nevoie de medicamente niciodată în viaţă.

Mierea, leac universal

„În urmă cu câţiva ani s-a întâmplat să mă aflu în trenul care circula între Cenei şi Cărpiniş. La un moment dat acesta a deraiat, iar eu m-am lovit rău. Am ajuns la medic, care mi-a recomandat să mă leg bine şi mi-a dat o reţetă cu medicamente. La vremea aceea, doctoriile costau 170.000 de lei, iar salariul meu era de 400.000 de lei. Aşa că am renunţat să cumpăr medicamentele şi m-am tratat cu plante medicinale şi miere”, spune Dumitru Istratie. La nici câteva luni, apicultorul nu a mai avut nimic şi nu a mai simţit nici o durere.

Finanţare de la Uniunea Europeană

Chiar dacă afacerea inginerului zootehnist nu este una de anvergură, el a depus un proiect pentru a obţine fonduri de la Uniunea Europeană. A primit 7.500 de euro în vederea achiziţionării de stupi şi a unei centrifuge pentru miere.

Un an bun

Dacă în 2014 a obţinut o cantitate foarte mică de miere, fiind un an catastrofal pentru recolta de lichid auriu, anul acesta are semne bune. Dumitru Istratie speră că va obţine multă miere, întrucât albinele lui s-au apucat de muncă încă din luna martie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O afacere dulce, care cere pasiune şi sacrificii

  1. Despre ce vorbim aici? Domnul Istratie a fost condamnat pentru corupție, incompatibilite și fraudare de fonduri europene întrucât ocupând funcția de consilier în cadrul Camerei Agricole a Judeţului Timiş și de Președinte a Asociație Stuparul Bănățean folosind informaţiile deţinute în virtutea prerogativelor funcţiei publice, a întocmit un plan de afaceri pentru fiica acestuia în vederea obţinerii finanţării unui proiect, în valoare de 7.500 Euro. Pentru cei ce nu știau, Comunitatea Europeană subvenționează cu 7500 euro anual pe apicultori dar vă dați seama că banii nu mai ajung la ei, ajung la tot felul de infractori gen Istratie care dirijează banii spre membri familiei care în acte, toți au devenit apicultori peste noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *