NY Times: România are șansa de a deveni o putere energetică în regiune

NY Times: România are șansa de a deveni o putere energetică în regiune

NY Times: România are șansa de a deveni o putere energetică în regiune

România are șansa de a deveni o putere energetică în regiune, arată o analiză New York Times. Jurnaliștii americani vorbesc despre centrala nucleară de la Cernavodă, dar și despre zăcămintele de gaze din Marea Neagră.

În același timp, ei cred că sistemul de impozitare din România este cel mai dur din Europa și descurajează investitorii.

Complexul nuclear de la Cernavodă a fost conceput în timpul regimului Ceaușescu. Acesta a vrut să izoleze România de influența Uniunii Sovietice, generându-și propria sa electricitate.

CITEȘTE ȘI: Un singur absolvent de automatică și calculatoare din lume ar fi putut câștiga concursul de la DAS Timișoara: Dana Lazăr, pila lui Dominic Fritz

La peste 30 de ani de la căderea regimului, România beneficiază această gândire, scriu jurnaliștii New York Times. Cele două reactoare furnizează foarte ieftin aproximativ 20 la sută din energia electrică a României.

Complexul nuclear e deținut de Nuclearelectrica, companie controlată de stat, care plănuiește să cheltuiască până la 9 miliarde de euro pentru inițiative nucleare în cursul acestui deceniu, potrivit oficialilor români.

New York Times avertizează însă: „Activitatea în România se va dovedi probabil o provocare pentru companiile din Statele Unite și alte țări occidentale. Guvernul are reputația de a întâmpina investitorii străini cu taxe mari și reglementări dure”.

Sistemul de impozitare din România e considerat cel mai dur din Europa, scrie autorul articolului, care vine cu exemplul Exxon Mobil. Luna trecută, compania și-a vândut pachetul de 50 la sută din proiectul Neptun Deep, prezentat drept cel mai mare zăcământ nou de gaze naturale din Uniunea Europeană.

În 2020, încurajată de administrația Trump, România a întrerupt negocierile cu China și a apelat la Washington ca principală sursă de sprijin nuclear, potrivit New York Times.

Pentru o țară ca România, cu o forță de muncă ieftinî și bine pregătită, realizarea de echipamente pentru acest nou tip de reactor s-ar putea transforma într-o industrie de export, spun experții cu care au vorbit jurnaliștii americani, conform digi24.ro.

Articolul New York Times include și o percepție deloc flatantă pentru țara noastră: „În afara eleganței șterse a unor cartiere din București, România e o țară relativ săracă – veniturile o plasează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *