Nume mari din politica națională și globală, folosite de Uber pentru lobby! Scurgeri de informații de amploare

Nume mari din politica națională și globală, folosite de Uber pentru lobby! Scurgeri de informații de amploare

Nume mari din politica națională și globală, folosite de Uber pentru lobby! Scurgeri de informații de amploare

Ies la iveală informații halucinante despre practicile ilegale folosite de Uber pentru a se extinde la nivel global, inclusiv în România.

Potrviti Rise Project, Călin Popescu Tăriceanu și Peter Imre sunt doar câțiva dintre politicienii influenți care ar fi ajutat Uber la nivel național.

La nivel global, însă, ar fi intervenit în favoarea companiei nume mari precum Emmanuel Macron și Joe Biden. Cu ajutorul lor, Uber ar fi încercat să schimbe legi și să reducă la tăcere investigații. Toate detaliile apar în proiectul „The Uber Files”, o scurgere masivă de informații. Peste 124 de mii de documente și e-mailuri au ajuns la The Guardian și au fost analizate alături de alți jurnaliști de investigație.

Februarie 2015. Gigantul american Uber se lansează oficial în România. Compania începuse deja expansiunea agresivă prin mijloace ilegale, apelând inclusiv la oficiali de rang înalt și consultanți cu influențe politice. Potrivit sternogramelor dezvăluite de presă, Peter Imre ar fi ajutat la expansiune aagresivă a Uber încă din 2015.

Întâlnirea cu Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a fost facilitată de noul consultant. Ministerul Transporturilor a promis sprijin cu legislația.

Mailul a fost trimis de Ionuț Lăcustă, managerul care coordona activitatea Uber în România.

Mircea Toader, fost vicepreședinte al Comisiei pentru Transporturi din Parlament, este cel care a facilitat legea taximetriei în favoarea Uber.

„A promis că va întârzia orice modificări viitoare până când ne dăm seama ce vrem și ce se poate face în privința legislației pe ridesharing”, arată sternogramele analizate de jurnaliști.

Potrivit corespondenței dintre Ionuț Lăcustă și șefii Uber, implicat în operațiunea de la București ar fi fost inclusiv Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci președinte al Senatului. Contactat de jurnaliștii Rise Project, Tăriceanu a negat că s-ar fi întâlnit vreodată cu reprezentanții companiei.

În 2019, Guvernul Dăncilă reglementează, prin ordonanță de urgență, activitățile de ridesharing. Între timp, la București sunt proteste masive ale taximetriștilor.

CITEȘTE ȘI: Noile legi ale Educației. Salariul mediu în învățământ va fi de 9.500 lei. Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ (video)

Politicienii din România nu sunt singurii care ar fi ajutat la expansiunea agresivă a Uber. Emmanuel Macron ar fi încercat să ajute Uber în 2015, când era ministru al Economiei și Afacerilor digitale.

Macron ar fi promis companiei că va schimba legea, astfel încât operațiunile Uber să intre în legalitate. Totul se întâmpla în timp ce taximetriștii desfășurau în Franța proteste uriașe, împotriva concurenței neloiale.

Conform jurnaliștilor de investigație, Uber ar fi angajat inclusiv consilieri din cadrul administrației lui Barack Obama, ca sa facă lobby pentru schimbarea legislației și blocarea unor anchete.

În 2016, fondatorii s-au văzut inclusiv cu Joe Biden, pe atunci vicepreședinte al Statelor Unite. Iar lobby-ul și practicile neloiale au funcționat.

Dacă în 2013 Uber era 22 de țări, în 2018 funcționa deja în 53 de state. În timp ce compania era la nivel maxim de expansiune, în toată lumea erau proteste masive ale taximetriștilor, conform realitatea.net.

Reprezentanții Uber au răspuns dezvăluirilor din presă. Aceștia recunosc practicile ilegale, însă susțin că sunt de domeniul trecutului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *