Noile legi ale Educației. Salariul mediu în învățământ va fi de 9.500 lei. Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ (video)

Noile legi ale Educației. Salariul mediu în învățământ va fi de 9.500 lei. Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ

Noile legi ale Educației. Salariul mediu în învățământ va fi de 9.500 lei. Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat marţi proiectele legilor educației, care vor fi supuse dezbaterii publice începând de mâine.

„Astăzi 12 iulie, la un an de la prezentarea raportului final al Proiectului România Educată, Ministerul Educaţiei a transpus în texte de lege toate principiile din Proiectul România Educată.

Avem două proiecte: unul pentru învăţământul preuniversitar şi altul pentru învăţământul superior. Aceste proiecte de lege au fost elaborate de către Ministerul Educaţiei cu resurse proprii prin consultarea tuturor direcţiilor de specialitate. (…)

Ministerul Educaţiei este cel care asumă aceste două proiecte de lege, care începând cu ziua de mâine vor fi lansate în consultare publică pentru o perioadă de 35 de zile, până la data de 17 august, perioadă de consultare în care aşteptăm opinii din partea tuturor celor interesaţi în bunul mers al educaţiei”, a spus Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

„Proiectul România Educată beneficiază deja de o asumare guvernamentală explicită şi beneficiază de o asumare parlamentară prin includerea în PNRR a capitolului România Educată cu o pondere a finanţării de peste 12% din total PNRR”, a arătat ministrul.

Potrivit ministrului, după cele 35 de zile de consultare publică va exista o scurtă perioadă de câteva zile pentru integrarea propunerilor care vor rezulta în perioada de consultare.

„Începând cu data de 1 septembrie, după ce proiectele vor fi adoptate în Guvern în forma îmbunătăţită, ele vor fi transmise Parlamentului care îşi va începe parcursul normal pentru orice adoptare a oricărei legi. (…) Am beneficiat de consultare cu Comisia Europeană şi OECD.

Am demarat procedurile în vederea aderării României la OECD, iar cele 5 principii de bază în domeniul educaţiei ale OECD se regăsesc în România Educată în aceste legi”, a anunţat ministrul.

Salariul mediu în învățământ va fi de 9.500 lei

La capitolul salarizare, proiectul prevede o creștere a salariului mediu în învățământ de la 6.500 de lei până la 9.500 de lei.

Potrivit ministrului, pentru prima oară într-o lege a educației apare o reglementare care definește salariul debutantului ca fiind salariul mediu în economie. Este o creștere de 43%, a explicat Cîmpeanu.

Ca urmare, va crește și salariul mediu în sistem de 6.500 de lei, cât este în prezent, până la 9.500 de lei.

Aceste legi au un impact bugetar de 90% față de ce există în prezent, iar salariile vor reprezenta 15% din bugetul educației pe partea de cheltuili, a precizat Cîmpeanu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a prezentat marți proiectele legilor Educației, care urmează să intre în consultare publică, după care vor ajunge spre adoptare în Guvern, conform antena3.ro.

Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ

Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

CITEȘTE ȘI: Se încing ceaunele într-o localitate timișeană

„Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică. (…)

Un rol absolut esenţial îl va avea Autoritatea pentru Inspecţie Şcolară şi Asigurarea Calităţii. Aceasta va fi o instituţie publică de interes naţional cu personalitatea juridică aflată în subordinea Ministerului Educaţiei.

Se va realiza prin reorganizarea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Universitar, care va fi o componentă a ANISAC. (…)

Tot această autoritate va avea în componenţă Comisia Naţională pentru Inspecţia Şcolară, cu prerogative de verificare a respectării inclusiv cu privire la normele de etică şi deontologie profesională de către cadrele didactice”, a spus Sorin Cîmpeanu, la o conferinţă de presă referitoare la proiectul legii învăţământului preuniversitar, care va fi pus în dezbatere publică miercuri.

Potrivit acestuia, o instituţie cu rol esenţial în proiect va fi Centrul Naţional de Formare şi Dezvoltarea Carierei Didactice.

„Se reorganizează şi Centrul Naţional pentru Politici şi Evaluare în Educaţiei, înfiinţându-se Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, precum şi Institutul pentru Ştiinţele Educaţiei. (…)

O altă instituţiei nouă este Unitatea Executivă pentru prima dată la nivelul Ministerului Educaţiei dedicată învăţământului preuniversitar. (…)

O altă instituţie care apare în arhitectura de sistem este Centrul Naţional de Excelenţă. La nivel naţional vom avea un Centru Naţional pentru Educaţie Incluzivă. (…)

Practic managementul şi guvernanţa în sistemul de educaţie vor fi radical schimbate. (…) O altă noutate se înfiinţează Corpul Managerilor Educaţiei care va fi format din mentori pentru management educaţional”, a afirmat Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, pentru prima dată este prevăzută în lege posibilitatea încetării mandatului unui director de şcoală.

„Există pentru prima oară menţionată în lege, nu ne face plăcere, dar este o realitate, posibilitatea de încetare a mandatului unui director de şcoală în situaţia în care ANISC constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate”, a explicat ministrul.

Ministrul Educaţiei a spus că se va schimba şi procedura de recrutare a directorilor şi se va introduce funcţia de director administrativ.

„Se schimbă şi procedura de recrutare a directorilor la directori adjuncţi apărând o nouă funcţie aceea de directori administrativi.

Procesul de selecţie va fi profesionalizat total şi va cuprinde o evaluare naţională în cadrul căreia se testează capacităţile şi aptitudinile candidaţilor, se apreciază evaluarea din perspectiva evaluării motivaţionale şi se realizează de către comisia de concurs împreună cu specialişti în psihometrie.

Proba scrisă va rămâne, interviul va rămâne. Concurs public”, a susţinut Cîmpeanu, conform agerpres.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *