Numărul de firme timişene de tip SRL-D creşte în mod alert

firme

Peste 35.000 de societăţi cu răspundere limitată – debutant (SRL-D) sunt active la nivel naţional, iar înmatriculările de astfel de firme continuă într-un ritm alert.

Reglementate legal în 2011, SRL-D-urile sunt microîntreprinderi care beneficiază de facilităţil fiscale şi, la înfiinaţare, de înlesniri procedurale şi scutiri de taxe.

CITEŞTE ŞI: Cea mai bogată femeie din România, despre cei 4 ani petrecuţi la puşcărie: „Poate a fost un mesaj de la Dumnezeu prin care mi-a zis ‘Stai că ai zburat prea sus, hai să ajungem cu picioarele pe pământ’

Cea mai importantă înlesnire de ordin fiscal este scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de un număr de până la patru salariați, angajați pe o perioadă nedeterminată.

De asemenea, aceste firme ale debutanţilor în afaceri au posibilitatea obţinerii de alocări nerambursabile de până la 10.000 de euro, de la bugetul de stat. La început, SRL-D-urile puteau fi înfiinţate doar de începătorii din domeniul afacerilor care aveau vârsta de cel mult 35 de ani, dar din 2014 poarta li s-a deschis tuturor întreprinzătorilor debutanţi, indiferent de vârstă.
Timişul, întrecut doar de Bucureşti şi de judeţul Cluj

Este de menţionat faptul că după trei ani de la înfiinţare, firma SRL-D este obligată să se transforme în SRL. La sfârşitul lunii noiembrie 2016, în întreaga ţară erau funcţionale 35.537 de SRL-D-uri, după ce cu o lună mai devreme fuseseră 34.871.

Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), la data de 30 noiembrie, în judeţul Timiş erau înmatriculate 2.180 de SRL-D-uri, cu 53 mai multe decât la finele lunii octombrie. De asemenea, în noiembrie, alte 50 de societăţi de acest tip erau în curs de înfiinţare în Timiş. Doar Capitala, cu 4.945 de astfel de firme, şi judeţul Cluj, cu 4.084, întrec Timişul în topul naţional al SRL-D-urilor, conform ultimei actualizări a datelor de la ONRC.
Activităţi limitate

Trebuie spus că anumite categorii de activităţi nu se pot desfăşura de către SRL-D-uri. Este vorba despre: intermedieri financiare şi asigurări; tranzacţii imobiliare; activităţi de jocuri de noroc şi pariuri; producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope; activităţi de pescuit şi acvacultură; activităţi legate de producţia primară a produselor agricole; activităţi legate de export către state terţe sau state membre, şi anume, ajutoarele legate direct de cantităţile exportate, de înfiinţarea şi funcţionarea unei reţele de distribuţie sau pentru alte cheltuieli curente legate de activitatea de export; ajutoare condiţionate de utilizarea preferenţială a produselor naţionale faţă de cele importate; ajutoare destinate agenţilor economici care activează în sectorul carbonifer; ajutoare pentru achiziţionarea vehiculelor acordate agenţilor economici ce au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfă în contul terţilor sau contra cost.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *