„Nu agresaţi personalul medical!”

Deficit de medici de familie în zonele rurale

Sub acest generic s-a desfăşurat ieri, la Palatul administrativ, şedinţa comisiei de dialog social a judeţului Timiş, convocată la iniţiativa CNSLR – Frăţia Timiş, la care au fost invitaţi parlamentari de Timiş, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, ai pompierilor, ai direcţiei de sănătate publică, ai Serviciului judeţean de ambulanţă, ai unităţilor de primiri urgenţe şi ai altor instituţii medicale, precum şi lideri ai sindicatului Sanitas.

Cei prezenţi au expus rezultatele unui studiu care arată că personalul medical este expus agresiunilor din partea pacienţilor şi a aparţinătorilor, 85 la sută dintre angajaţi fiind agresaţi verbal, iar 10,2 la sută, fizic. Din păcate, paza din spitale lasă de dorit, iar pentru vizitele aparţinătorilor nu mai există un orar bine stabilit. Cazurile de violenţă verbală sau fizică se manifestă cel mai frecvent în unităţile sanitare cu profil de urgenţă şi la camerele de gardă, iar seara şi noaptea aceste situaţii sunt cu mult mai accentuate decât în restul zilei.

Nici personalul de pe ambulanţe nu este scutit de neplăceri, acesta având de-a face cu bolnavi psihic, pacienţi în stare de ebrietate sau sub influenţa drogurilor. Timpul de aşteptare şi refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar două dintre motivele pentru care angajaţii din sistem sunt agresaţi.

Pentru diminuarea fenomenului, există intenţia, la nivel parlamentar, de modificare a unor prevederi din Codul penal, în aşa fel încât pedepsele pentru agresori să fie mai aspre. Astfel, cei care atacă personalul medical aflat în exercitarea funcţiei ar putea fi pedepsiţi dublu, la fel ca în cazul poliţiştilor. De asemenea, o mai bună comunicare între cadrele medicale şi pacienţi ar putea să reducă numărul incidentelor de acest tip.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *