Noul Cod fiscal, motiv de nemulțumire generală

anisoara papay

Prevederile noului Cod fiscal referitoare la modul de calcul al taxelor și impozitelor locale stârnește tot mai multe nemulțumiri.

Supărarea este cu atât mai mare cu cât oamenii și-au dat seama că, în timp ce membrii fostului Guvern Ponta afirmau zilnic la televizor că grație lor s-au redeschis școli și spitale, s-au reîntregit salarii și pensii, în spatele ușilor închise se elaborau măsuri menite să crească taxele locale. Mai precis, din acest an se plătește impozit pe terenul de sub casă ori bloc (până acum acesta nu era perceput de autorități), iar din suprafața declarată la registrul agricol drept teren arabil, 400 de metri pătrați sunt taxați ca „teren cu construcții”! Astfel, sumele datorate la bugetul local au crescut artificial.

Și locuitorii orașului Făget sunt afectați de aceste măriri. „Noi, ca autoritate locală, am decis să nu mărim taxele și impozitele aferente anului 2016. Dar valoarea acestora a crescut deoarece au intrat în vigoare prevederile noului Cod fiscal.

Oamenii sunt nemulțumiți și e firesc să fie așa, pentru că plătesc mai mult. Știu de un caz în care anul trecut impozitul era, pentru casă și teren, de 120 de lei, iar acum e de 300! Într-altul, suma a crescut cu 234 de lei. Sau un alt exemplu: pentru o proprietate din zona A, impozitul ce trebuie plătit s-a triplat! În opinia mea, aproximativ 80 la sută dintre cetățenii orașului sunt afectați de această mărire”, declară Marcel Avram, primarul din Făget. „Am reușit, de la an la an, să creștem gradul de colectare a impozitelor de la cetățeni; în 2009 aveam 52 la sută, iar șase ani mai târziu am ajuns la peste 70 de procente. Dar acum, vă spun sincer, sunt îngrijorat că aceste noi impozite ar putea reprezenta un efort prea mare pentru contribuabili”, a adăugat edilul-șef.

„La noi, cei mai afectați sunt locuitorii din orașul Făget, deoarece impozitul se calculează în funcție de zonă; la cei din satele aparținătoare creșterea nu este chiar așa de mare. Încă din prima lună a anului, oamenii au venit să se intereseze de taxe, deoarece cei care își achită impozitul până la 31 martie beneficiază de o reducere de zece la sută. Le-am explicat că taxele nu au fost mărite de autoritatea locală, creșterea datorându-se exclusiv prevederilor noului Cod fiscal.

Am oferit informații și persoanelor fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, folosite în scop economic sau cu destinație mixtă, deoarece modul de calcul al impozitelor s-a modificat și în cazul lor. Le-am explicat tuturor, deoarece nu am vrut să plece nimeni de la noi nelămurit vizavi de aceste schimbări.”, ne-a declarat, la rândul ei, Anișoara Papay, inspector la biroul economic încasări-venituri.

Așadar, din acest an, în urma aplicării noului Cod fiscal, proprietarii de case și terenuri plătesc taxe și impozite locale mai mari. Nu sunt „iertați” nici proprietarii de mașini: în cazul lor, majorarea depinde de capacitatea cilindrică a autovehiculului și variază între cinci și 30 la sută!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns