Noua tulpină din Marea Britanie, depistată inclusiv la Reșița și Timișoara

212 cazuri de îmbolnăvire de COVID-19 în Timiș. Localitățile în care au apărut infectări

24 de cazuri cu noua tulpină din Marea Britanie au apărut în România, două dintre ele la Reșița și Timișoara. Cazurile cu noua tulpină sunt predominante în București, dar se pare că se regăsesc în tot mai multe zone ale țării. În plus, sunt șanse din ce în ce mai mari ca această tulpină să devină dominantă în România, spun specialiștii MedLife.

Specialiștii diviziei de cercetare a grupului MedLife anunță noi rezultate în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2.

Astfel, din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie din București, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Târgoviște, Ploiești, Timișoara, Reșița, Hunedoara, Focșani, Lugoj, Chișineu Criș și Slatina, s-a constatat că 24 conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București – 19 probe, din Cluj – două probe, din Tecuci – o probă, Reșița – o probă și Timișoara – o probă.

„Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică și mai mare pe lotul nostru de studiu pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini și transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalența pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm și alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvențiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a identifica noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere al clinicii.

Specialiștii atrag atenția că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluției noii tulpini, dinamica evidențiată fiind o alertă în ceea ce privește relaxarea măsurilor de siguranță, iar în continuare, cea mai bună soluție pentru oprirea răspândirii virusului este vaccinarea împotriva COVID-19.

„Nu ne-am așteptat la o dinamică de o asemenea anvergură. Aceste noi rezultate vin să întărească previziunile lansate săptămâna trecută de către colegii noștri din cadrul diviziile de cercetare MedLife, legate de faptul că această tulpină are șanse mari să devină dominantă în următoarele săptămâni. Considerăm că autoritățile ar trebui să analizeze cu atenție aceste informații și să evalueze cu precauție eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranță pentru perioada următoare. În continuare vom susține programul de secvențiere și vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autoritățile cu informații noi legate de apariția și transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană și nu numai”, a spus Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife.

 

expressdebanat


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *