
Noua maternitate a Timişoarei se naşte încetul cu încetul, deşi în momentul de faţă e doar în stadiul de proiect tehnic ce-şi aşteaptă avizele de mediu, iar începerea execuţiei va începe abia spre sfârşitul anului viitor, în cea mai optimistă variantă. Proiectul este, însă, unul spectaculos atât ca dimensiune şi dotare a obiectivului, cât mai ales prin prisma că ridicarea de spitale de la firul ierbii nu e nici pe departe sportul naţional al ultimelor trei decenii.
Noua maternitate municipală va avea şapte niveluri: subsol, demisol, parter, patru etaje destinate activităţilor clinice şi unul retras, cu spaţii tehnice. Amplasamentul este în cartierul Mehala, având adresa pe str. Balta verde nr. 13, dar accesul principal va fi de pe str. Macilor. Cu totul, suprafaţa desfăşurată a viitorului spital se va întinde pe 25.536 de metri pătraţi, dintre care 5.200 vor fi spaţii administrative. În subteranul edificiului va exista o parcare cu 98 de locuri, iar în exterior doar aproximativ 15, pentru că există constrângeri legate de terenul disponibil. În secţia de Obstetrică-ginecologie, proiectul prevede 150 de paturi, în timp ce la Neonatologie vor fi 70 de locuri.
Finanţarea, o chestiune spinoasă
Problema cea mai spinoasă legată de noua maternitate care va funcţiona în subordinea Spitalului Municipal Timişoara este legată de finanţare, care în momentul de faţă e… în aer. Mai exact, grosul banilor urmează să provină dintr-un credit bancar pe care Primăria ar urma să-l contracteze în cursul anului viitor, după cum afirmă edilul-şef Nicolae Robu, el precizând, totuşi, că lucrările vor putea demara cu alocări de la bugetul local, iar ulterior, în special pentru partea de dotări, se va miza şi pe sprijinul Ministerului Sănătăţii. În ceea ce priveşte echiparea viitoarei maternităţi, Maria Olimpia Oprea, manager general al Spitalului Municipal, susţine că există posibilitatea atragerii de fonduri europene.
Valoarea investiţiei, în estimarea proiectantului, depăşeşte 300 de milioane de lei, la care se adaugă TVA. Din suma respectivă, la 126 de milioane este preconizat costul pentru faza de construcţie-montaj, iar restul reprezintă valoarea dotării spitalului. Desigur, preţul real va fi stabilit în urma licitaţiei care urmează să se desfăşoare în 2020, prin sistemul electronic de achiziţii publice. Nicolae Robu afirmă că maternitatea nouă ar putea deveni funcţională din 2023.
Nu-i bai ca nu sunt bani, se cheltuie pe studii (din nou) si toata lumea e fericita.