Noi şanse la viaţă pentru copiii născuţi prematur

bebelus 5

Aproape 400 de medici şi asistenţi medicali din domeniile obstetrică-ginecologie şi neonatologie din regiunile Vest, Nord-Vest şi Ilfov vor fi formaţi prin programe de pregătire pentru îmbunătăţirea competenţelor în managementul pre- şi postnatal al afecţiunilor cu impact asupra mortalităţii infantile, în cadrul unui proiect în valoare de 1,3 milioane de euro.

Cofinanţat de Fondul Social European şi lansat ieri la Centrul de diagnostic antenatal de la Spitalul Clinic Municipal din Timişoara, acesta se va derula în parteneriat cu alte trei unităţi sanitare cu paturi din ţară, spitalele judeţene din Oradea şi Cluj-Napoca, respectiv cu Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea, şi va presupune nu mai puţin de 78 de cursuri pentru personalul medical.

De asemenea, în cadrul programnului se vor organiza patru schimburi de bune practici într-un spital colaborator din Szeged (Ungaria) şi vor fi elaborate trei ghiduri de practică medicală (privind urmărirea ecografică în sarcină, reanimarea nou-născutului prematur şi stabilizarea înainte de transport a nou-născutului aflat în stare critică, respectiv sarcinile cu izoimunizare în sistemul Rh).

Nu în ultimul rând, după spusele dr. Daniela Chiriac, managerul de proiect, Spitalul Municipal din Timişoara va achiziţiona în cadrul acestuia un fetoscop şi o masă de reanimare neonatală, alte trei asemenea mese urmând să revină unităţilor spitaliceşti partenere.

„În ţara noastră, mortalitatea infantilă este foarte ridicată. Tocmai de aceea, este important să avem curaj şi să accesăm astfel de proiecte, în lipsa cărora şansele de investiţii ar fi foarte puţine”, a subliniat prof. univ. dr. Marius Raica, rectorul UMF Timişoara.

„Consider că acest program operaţional este o continuare a proiectelor cu care managerul nostru, dr. Olimpia Oprea, ne-a obişnuit în anii din urmă. Noi, cei de la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara, am făcut tot ce ne-a stat în putinţă ca să asigurăm condiţiile necesare într-o unitate, poate unica din ţară, care lucrează în 13 locaţii distincte. Până la a ne împlini dorinţa de a avea un sediu nou şi modern, acest proiect ne va ajuta în domeniul profesional”, a punctat prof. univ. dr. Rodica Mihăescu, directorul medical al spitalului din urbea de pe Bega.

„Noi, cei de la neonatologie, suntem principalii beneficiari ai acestui proiect, în condiţiile în care numărul copiilor născuţi prematur este în creştere, iar în rândul acestora este mare rata de mortalitate. Alte cauze ale acestui fenomen se refereau la malformaţiile fătului, dar numărul acestora scade datorită controalelor prenatale. În schimb, prematuritatea persistă. Femeia modernă nu mai naşte la 20 de ani, ci la peste 30, după ce şi-a construit o carieră.

La capătul celălalt al spectrului social, sunt destule gravide care trăiesc în condiţii improprii, nu se îngrijesc şi nici nu ajung la medic decât atunci când le vine sorocul. Avem nevoie de o infrastructură puternică şi de un personal instruit corespunzător în domeniul neonatologiei, pentru ca numărul deceselor în rândul pruncilor mai mici de un an să ajungă să scadă”, a evidenţiar dr. Gabriela OIariu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Timişoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *