Noi judecători la CCR. Iulia Scântei, propusă de PNL, și Bogdan Licu (PSD) au fost votați

CCR

Noi judecători la CCR. Iulia Scântei, propusă de PNL, și Bogdan Licu (PSD) au fost votați

 

Senatul și Camera Deputaților au numit marți noi judecători la Curtea Constituțională, ca urmare a expirării unor mandate.

Astfel, la Senat, senatoarea liberală Iulia Scântei, propunerea PNL, a adunat 76 de voturi ”pentru” și 34 ”contra”.

De asemenea, Peter Eckstein, propus de USR, a obținut 22 de voturi pentru și 88 împotrivă.
Iar Radu Ghidău, propus de AUR, a obținut 12 voturi ”pentru” și 98 ”împotrivă”.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a felicitat-o pe Scântei, spunând că alegerea ei este o pierdere pentru Comisia Juridică, unde ea ocupă acum funcția de președinte.

Este un vot care mă onorează și mă oligă să apăr libertăți. Prin încrederea dumneavoastră și sprijinul PNL, îmi voi folosi atribuțiile pentru consolidarea democrației, pentru ca România să rămână parte a comunității euroatlantice.” – a spus și Iulia Scântei, după voturile obținute pentru funcția de judecător al Curții Constituționale.

În Camera Deputaților, pe locul președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, al cărui mandat expiră în 10 iunie, au fost 3 candidați.

Astfel, PSD l-a susținut pe procurorul Bogdan Licu, care a fost acuzat de plagiat, dar a renunțat benevol la titlul de doctor și a scăpat de suspiciuni.

Licu a obținut 208 voturi ”pentru” și ”93” împotrivă, astfel că va fi noul judecător al Curții Constituționale.

De asemenea, USR l-a propus ca judecător la Curtea Constituțională pe judecătorul Cristi Dănileț, care a fost dat afară din magistratură din cauza unor postări pe TikTok. El a obținut 59 de voturi ”pentru” și 242 ”împotrivă”.

În timpul dezbaterilor, Dănileț a fost întrebat de unul dintre parlamentari, aflat în public, unde a învățat karate.

”Karate am învățat în timpul liceului și a facultății de drept. Am beneficiat de cursurile ținute de domnul sensei Loghin Florentin, 7 dan. Dacă mai sunt alte întrebări, vă pot răspunde.

Vă mulțumesc foarte mult și închei spunându-vă atât: unul dintre contracandidați mi-a plagiat una dintre lucrările științifice. Nu ridicați plagiatul la nivel de valoare constituțională.” – a răspuns Danileț.

De altfel, Cristi Danileț a postat de-a lungul timpului pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii și înregistrări video în care își arată abilitățile la karate.

Iar AUR l-a susținut pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop. La dezbateri, acesta a afirmat că este un ”candidat atipic” și a început să citească din Mihai Eminescu:

”Pentru că sunt un candidat atipic, am să încep cu a cita din respectivul moto de Mihai Eminescu: ‘Legile cele mai bune nu pot da decât rezultate rele în mâini deprinse a le viola’.” – a spus candidatul AUR.
Curtea Constituțională a României

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.

Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României.

Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.

Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit, conform stirileprotv.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Noi judecători la CCR. Iulia Scântei, propusă de PNL, și Bogdan Licu (PSD) au fost votați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *