Nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, reabilitat în 2021

nodul hidrotehnic sanmihaiu roman 1

Proiectul de reabilitare a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, face parte dintr-un program mai amplu cu impact transfrontalier ”Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega”.

Proiectul se bucură de finanțare din fondurile programului IPA (Interreg Cooperare Transfrontalieră România – Serbia) și atât partea română, cât și cea sârbească și-au propus să dezvolte transportul de navigație pe canalul Bega.

Canalul Bega a fost amenajat pentru a deveni navigabil în urmă cu aproape 250 ani. Din punct de vedere hidrotehnic este o construcție cu amenajări tehnice deosebite.

premii renasterea septembrie

Toate lucrările hidrotehnice pentru reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, care urmează să fie realizate, vor fi în conformitate cu practicile și politicile naționale și europene și se încadrează în strategia națională de management al riscului la inundații pe termen mediu și lung, transmit reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat.

Pe sectorul românesc, obiectivul principal al proiectului este refacerea nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român. Potrivit Administrației Bazinale de|Apă Banat (ABAB), acum se lucrează la faza de achiziții.

Marius Perneac, șeful unității de implementare a proiectului, ne-a precizat că în cazul în care totul decurge așa cum trebuie, la începutul anului viitor se va semna proiectul de obținere a autorizației pentru construcție. ”Practic, într-o primă etapă se va repara barajul-stăvilar, urmând ca în cea de-a doua fază să se treacă la intervențiile la ecluză.

Toate echipamentele hidromecanice vechi și corodate vor fi înlocuite cu unele noi.

Valoarea lucrărilor este de șase milioane de euro, iar termenul de finalizare a lucrărilor este anul 2021.

Tot Marius Perneac a mai precizat că navigația pe canalul Bega a fost stopată în 1958:

”În 1988 s-a încercat să se facă unele reparații la nodul hidrotehnic de la Sânnmihaiu Român, însă nu s-au găsit fonduri și de-abia în anul 2000 s-au primit bani de la Banca Mondială pentru devierea apei prin ecluză și protejarea stăvilarului.

Odată cu reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, între instalația hidrotehnică de producere a curentului electric din cartierul Plopi și nodul hidrotehnic de la Sânmihai, canalul din Bega se comportă ca un decantor.

În momentul reabilitării, canalul va fi dragat, curățat de nămol și de alte deșeuri”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *