Noaptea Muzeelor, sărbătorită cu fast la Timișoara, Lugoj și Reșița. Lista evenimentelor

Noaptea Muzeelor, sărbătorită cu fast la Timișoara, Lugoj și Reșița. Lista evenimentelor

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, se alătură evenimentului național „Noaptea Muzeelor 2022”. Astfel, instituția de cultură vă așteaptă astăzi să-i treceți pragul și între orele 18.00 – 03.00.

Lista expozițiilor care pot fi admirate și a activităților la care se poate participa este una pentru toate vârstele. În curtea Bastionului Theresia, de la ora 18, începe deschiderea taberelor de reconstituire istorică – grupurile de re-enactment „Eyaletul de Timișoara”, „Losonczy Istvan”, „Hrafnabroethr”, „Proiectul Răscoala”, „Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara”.

La ora 19 încep evenimentele interactive, prezentări și scenete din istoria Timișoarei și a Banatului, cu grupurile de re-enactment prezente – Armele și ținutele Evului Mediu, Obiceiurile trecutului, O zi din viața unui pașă de Timișoara, Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine, Bătăliile pentru fortăreața Timișoara în secolul XVI. De la ora 20.30 – „Fiare din Beci” – prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice.

De la ora 21.30 – Spectacol „Peregrinii” – Amurgul barzilor.

De la ora 22.00 – Teatru pirotehnic „Amor Flammis – Basme de Foc”. Legendele nopții sunt narate prin muzică și coregrafii de foc în cadrul unui spectacol prezentat în premieră la Noaptea Muzeelor 2022 la MnaB;

În mansarda B1 a Bastionului Theresia vor putea fi vizitate expozițiile „Patrimonium 2021” și „Fiare din Beci – legende și oțel”.

În mansarda B2 a Bastionului Theresia pot fi admirate obiecte de tezaur care nu au mai fost niciodată expuse în „Artă și măiestrie bănățeană”.

Holul bastionului găzduiește expoziția de tarantule vii și exponatul lunii – „Cuțit de vânătoare tipul Hirschfänger (sec. al XVIII-lea)”, iar la parterul clădirii, Muzeul Ștefan Popa Popa’s. Intrarea este gratuită!

La Muzeul Satului Bănăţean de la Pădurea Verde, tot astăzi, programul de vizitare va cuprinde intervalul orar 19 – 24, iar publicul va pute admira în sala mare expoziţiile „Costume tradiționale din Moldova și Bucovina Colecția etnografică Darie Flocea”, „Port tradițional din colecțiile Muzeului Satului Bănățean Timișoara”, „ Pictură naivă Viorel Cristea” (vernisaj la ora 20, 20, prezintă conf.univ. dr. Gabriel Kelemen), respectiv, în holul bibliotecii, expoziţia „ Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara.

Vizitatorii vor avea parte, de asemenea, de atelierele demonstrative de meşteşuguri populare ce se vor desfăşura în curțile gospodăriilor de la Jebel, Căvăran, Chizătău și Căpâlnaș, dar şi, în intervalul orar 19 -20, de un program artistic pe scena în aer liber din incinta muzeului (folclor şi muzică uşoară), coordonat de prof. Ingrid Nicolaescu.

Expoziția „Costume tradiționale din Moldova și Bucovina Colecția etnografică Darie Flocea” aduce în fața publicul bănățean una dintre cele mai cunoscute colecții private de textile din România, iar „Port tradițional din colecțiile Muzeului Satului Bănățean Timișoara”,„ Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara”, „Pictură naivă Viorel Cristea” au menirea de a promova patrimoniului Muzeului Satului Bănățean Timișoara oferind informații care vor contribui la conștientizarea rolului și a importanței patrimoniului mobil, punând totodată în valoare ansambluri vestimentare reprezentative pentru Banatul de câmpie precum și colecțiile de icoane pe sticlă bănățene și pictură naivă deținute de Muzeul Satului Bănățean Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Președintele CJT are un nou consilier

Ateliere demonstrative de meșteșuguri populare au ca scop stimularea creativității în diverse ateliere de creație, stimularea aprecierii și autoaprecierii activităților de îndemânare; identificarea muzeului ca spațiu al cunoașterii, creativității și al jocului educativ și vor încerca să readucă în memoria vizitatorilor de diferite vârste, meșteșugurile tradiționale din lumea satului. Intrarea este liberă.

„Noaptea Muzeelor 2022” la Reșița

Noaptea Muzeelor va fi marcată astăzi şi la Reșița. De la ora 16, se va deschide noul sezon la Salonul de Artă şi Industrie al TMK Reşiţa, unde va fi prezentată o retrospectivă a expoziţiilor de anul trecut. La ora 18, la Muzeul Cineastului Amator din sediul Centrului Universitar UBB Reşiţa, vor putea fi văzute expoziţii de fotografii cu locomotive din arhiva proprie şi cu tematică feroviară din colecţia lui Bogdan Andrei Mihele.

De la 18, 30, Biblioteca Germană „Alexander Tietz” va găzdui expoziţia de artă plastică dedicată jubileului celor 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur din România.

Totodată, între orele orele 19 şi 20,30, se vor organiza tururi ghidate ale Muzeului de Locomotive cu Abur din cartierul Triaj.

În paralel, porţile Muzeului Banatului Montan din Reşiţa vor fi deschise publicului între orele 16 şi 21.

„Noaptea Muzeelor 2022” la Lugoj

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj are programate activități începând cu ora 14. Împreună cu cei de la Artizan lugojean, instituţia va organiza ateliere meșteșugărești tradiționale urmate de un tur al muzeului pus la cale cu Asociația Mariam-Med.

Elevii de la Liceul Braniște vor vizita şi ei incinta, iar la ora 19 este programat și vernisajul unei expoziții temporare despre importanța evreității în Lugoj, de-a lungul timpului. Muzeul va fi deschis toată noaptea și se vor putea vizita toate expozițiile.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *