Noaptea Filosofiei la Timișoara

Noaptea Filosofiei la Timișoara

Iubitorii de cultură din urbea de pe Bega sunt așteptați vineri, 25 iunie, cu începere de la ora 18, la o manifestare inedită, propusă de Institutul Francez din Timișoara.

„Haideți să ne revedem! Echipa noastră vă provoacă, pe 25 iunie, la o noapte de reflecție după această perioadă dezechilibrantă prin care am trecut cu toții: Noaptea Filosofiei la Timișoara.

Vor fi câteva ore de discuții cu sens, pentru creier și suflet, în care sperăm să ne regăsim și să plecăm mai departe la drum puțin mai conștienți de ceea ce putem face fiecare, ca indivizi și în comunitate. Avem mulți invitați din România, Franța, Germania și Belgia, cu care ne întâlnim la Institutul Francez, la Faber, la Librăria La două bufnițe și la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, pentru a discuta tematici diverse, mergând de la artă la ecologie, de la etică la politică și religie.

Vom atinge probleme acute ale societății de azi, precum: raportul cu mediul nostru natural și societal, etica inteligenței artificiale, consimțământ, etică și sex, libertatea de exprimare în epoca fake news-urilor, a conspiraționismului și a populismului, rolul artei în societățile noastre, filosofia modei, statutul religiei în diferitele organizații politice, relația cu istoria noastră comună, cu trecutul nostru european și cu viitorul nostru în lume.

Pentru că filosofarea este o abilitate înnăscută a celor mici, în cadrul evenimentului vor avea loc ateliere de profil care le sunt special dedicate copiilor și adolescenților.

CITEȘTE ȘI: Liber la vacanţe în Croaţia, pentru toţi românii, fără vaccinare și fără test

O serie de evenimente speciale completează programul Nopții Filosofiei la Timișoara: o conferință performativă despre DJ-ing cu unul dintre cei mai apreciați DJ din România, un spectacol de dans, o proiecție de film inedită și multe altele.

Începem Noaptea Filosofiei la Timișoara cu o discuție despre dimensiunea practică și terapeutică a filosofiei, cu: Cristian Iftode (conf. univ. la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, unde predă cursuri de etică, terapie filosofică, estetică şi filosofie contemporană); Laurențiu Staicu (consilier filosofic și profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, unde predă cursuri de Introducere în filosofie, metafizică, filosofia biologiei și etica științei); Sandu Frunză (filosof practician în consultanță filosofică, în consiliere existențială și în consultanță etică organizațională, rof. univ. la UBB Cluj) și Florin Lobonț (profesor univ. la Catedra de Filosofie a UVT, inițiatorul Masteratului de Consiliere și Consultanță Filosofică), anunță reprezentanții Institutului Francez din România la Timișoara.

Partenerii culturali ai proiectului sunt Timișoara 2023, Primăria Timișoara, La Două Bufnițe, Facultatea de Arte și Design, Faber.community și Centrul Cultural German.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *