Nivel îngrijorător de poluare în capitala Banatului

timisoara 57

Indicele european privind calitatea aerului, lansat de Agenția Europeană de Mediu (AEM) și de Comisia Europeană, centralizează oră de oră informații provenind de la peste 2.000 de stații de monitorizare de pe întregul teritoriu european.

Indicele constă într-o hartă online interactivă care prezintă situaţia locală a calităţii aerului la nivel de staţie, pe baza a cinci poluanţi principali care dă­ unează sănătăţii oamenilor şi mediului: pulberi în suspensie (PM2,5 şi PM10), ozon troposferic (O3), dioxid de azot (NO2) şi dioxid de sulf (SO2). Utilizatorii pot să caute orice oraş sau regiune din Europa pentru a verifica calitatea globală a aerului şi măsurătorile pentru fiecare poluant important.

Indicele prezintă o valoare globală pentru fiecare staţie de monitorizare, marcată printr-un punct colorat pe hartă, care corespunde celei mai slabe evaluări pentru oricare dintre cei cinci poluanţi.

Harta poate fi consultată pe http://airindex. eea.europa.eu/#_blank. Punctele gri care apar pe hartă în zona unor state membre ale AEM cum ar fi Italia, Grecia, Islanda sau Turcia semnifică faptul că acestea nu furnizează momentan astfel de date. Şi România prezintă pe această hartă tot puncte gri. În schimb, avem o reţea naţională de monitorizare a calităţii aerului, iar orice cetăţean curios poate afla câteva date, privind poluarea. În judeţul Timiş există şapte staţii de monitorizare a aerului, dintre care patru în Timişoara.

“Plouă” cu suspensii

Accesând site-ul www.calitateaer.ro, şi cei cinci indicii de calitate măsuraţi de cele patru staţii amplasate în Timişoara -respectiv dioxidul de sulf, dioxidul de azot, monoxidul de carbon, ozonul şi suspensiile de 10 microni din atmosferă -am putut constata că rezultatele nu au fost dintre cele mai bune. În ceea ce priveşte poluarea cu suspensii în zona a trei dintre staţiile existente în oraşul de pe Bega s-a primit un calificativ îngrijorător: “rău”…

Indicele specific de calitatea aerului reprezintă un sistem de codificare a concentraţiilor înregistrate pentru fiecare dintre poluanţii monitorizaţi. Există şase grade de citire a acestora, de la excelent la foarte rău.

Din păcate, staţiile noastre nu măsoară suspensiile de 2,5 microni din atmosferă.

Reprezentanţii Agenţiei de Mediu Timiş au precizat că nu ştiu dacă vom face parte din această hartă interactivă, mult mai accesibilă.

Europenii, expuşi la niveluri ridicate de poluare Ultimul raport anual privind calitatea aerului al AEM relevă faptul că oamenii care trăiesc în multe oraşe europene sunt expuşi la niveluri ale poluării atmosferice considerate nocive de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cel mai nociv poluant, pulberi în suspensie (PM2,5), a cauzat decesul prematur a aproximativ 400 000 de europeni.

Potrivit raportului, poluarea aerului are şi un impact economic considerabil, determinând creş­terea costurilor medicale, reducerea productivităţii lucrătorilor şi având efecte nefaste asupra solului, culturilor, pădurilor, lacurilor şi râurilor. Transportul rutier, agricultura, termocentralele, industria şi gospodăriile sunt cele mai mari surse de poluanţi atmosferici din Europa.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Nivel îngrijorător de poluare în capitala Banatului

  1. Poluarea cu „suspensii” este peste tot, nu numai in capitala: daca ne gandim ca la sate incalzirea cu lemne predomina, e suficient sa ne dam seama de asta. Dar la asta se adauga: incendii tot mai dese [fara explicatii…] la gropile de gunoi, depozite, rematurile unde te mai intalnesti si cu „surpriza” GPL-urilor care fac BUM! si asa mai departe. Sa va spun un „secret”: nu asta e cea mai mare poluare ! Poluarea cu deseuri [pet-uri, doze, deseuri menajere peste tot – rauri, strazi, paduri…] ne va afecta pe temen lung si … definitiv ! Insa asta nu le …”miroase” celor din Mercedes, cu viloaie in care te ratacesti [Doamne, ce le-or trebui atatea camere ? Atatea case ?].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *