Niște legi clare ar aduce mai multă liniște în administrațiile locale. Ce spun doi primari timişeni

primari timiseni

Adoptarea, în ultima zi a lunii ianuarie, a celebrei OUG 13, între timp abrogată, a stârnit, la nivel național, un val de mișcări de protest de mare amploare, care nu s-a stins complet nici până în prezent. Și, așa cum se întâmplă în astfel de situații, s-au creat, în rândurile societății, două curente de opinie: unul care a susținut doleanțele protestatarilor, marșând, la fel ca ei, pe curățarea clasei politice de aleșii cu probleme penale, în timp ce vocile din al doilea curent au afirmat că cei care au ieșit în stradă sunt manipulați, neștiind, de fapt, despre ce este vorba.

Dincolo de păreri pro și contra, în multe instituții de stat, funcționarii, de la cei de rang mărunt la primari, se tem să mai semneze acte, de teamă să nu fie acuzați de abuz în serviciu. Din rândul acestora din urmă, al primarilor, am dorit să aflăm care este, de fapt, starea de lucruri actuală. Și care ar fi soluția care să mulțumească pe toată lumea: și funcționarul să lucreze fără teamă, dar și contribuabilul să fie convins că cel care „greșește” cu intenție nu scapă nepedepsit.

Sorin Munteanu este, de la alegerile din vara lui 2016, primarul orașului Buziaș. „Uitați, chiar acum am pe masă o mulțime de acte de semnat. Toate fiind, până să ajungă la mine, avizate de funcționari din primărie. Eu semnez ultimul, bazându-mă pe faptul că, exitând acele avize, actele sunt corecte”, spune edilul. „Nu doar această problemă, că poți să fii acuzat imediat de abuz în serviciu, ne îngreunează activitatea. De fapt, întreaga legislație care reglementează funcționarea administrației publice este stufoasă și ambiguă. Vă dau următorul exemplu: am făcut, în luna iulie a anului trecut, o modificare în organigramă. În august am trimis-o spre avizare la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și o lună întreagă a durat să primim răspuns de acolo. Apoi, a trebuit publicată și în Monitorul Oficial. Una peste alta, de-abia în noiembrie am putut să facem prima angajare, dar, în tot acest timp, noi am avut nevoie de oameni pe respectivele posturi. Foarte complicată ca mod de derulare este și Legea achizițiilor publice. Aș mai da și exemplul Legii pășunilor, care spune că nu ai voie să schimbi destinația acestor terenuri: pășuni sunt, pășuni trebuie să rămână. Noi avem astfel de terenuri pe care dorim să construim un AquaPark, dar nu putem schimba destinația lor. Motiv pentru care Buziașul rămâne pe mai departe un oraș-stațiune cu… pășune!”

În opinia primarului Munteanu, este necesară o simplificare a legislației, dar și un cadru legislativ clar, în care să se specifice cine și pentru ce răspunde.

Și Ioan Nanu, primarul comunei Racovița, dorește un astfel de cadru legislativ. „Vă dau un exemplu: vine la primărie un cetățean și solicită un act. Nu i-l dai în aceeași zi și te reclamă pentru abuz în serviciu. Foarte simplu, nu? Așa mi s-a întâmplat chiar mie, și a trebuit să dau declarație la poliție. Și eu, ca orice primar din țara aceasta, trebuie să semnez toate actele întocmite de subalternii mei. Eu am introdus, în fișa postului pe care am întocmit-o angajaților din primărie, un paragraf în care se spune că fiecare răspunde pentru legalitatea documentelor întocmite și semnate. Dar, cum sunt legile acum, pentru orice greșeală face un funcționar, eu răspund. Părerea mea este că dacă dispare acest abuz în serviciu, așa cum e acum, oamenii vor lucra mai degajați. Asta nu înseamnă să dispară pedepsele; cine greșește trebuie să plătească pentru eroare. Dar una e să faci o greșeală din neatenție, și cu totul altceva este să acționezi în mod premeditat”.

Și primarul din Racovița dorește un cadru legislativ clar, în care să fie stabilit cine și pentru ce răspunde. Și răspunsul la toate aceste frământări se află într-un singur loc: în Parlamentul României. Poate că, de data aceasta, aleșii vor reuși să dea legi clare, ușor de pus în practică și care să nu poată fi interpretate!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Niște legi clare ar aduce mai multă liniște în administrațiile locale. Ce spun doi primari timişeni

 1. Cu putina atentie si cu putin mai mult timp dedicat serviciului pentru care ati candidat domnilori primari,sar omite mai putine greseli in semnaturi! Orice asumare trebue sa aiba si raspundere.Acea lege OUG 13 nu are ce cauta printre legile României!

 2. Valul de proteste nu a fost starnit de OG13 a fost scanteia sau pretextul urii acumulate de cetateni inpotriva clasei politice care a pus capac furturilor odioase petrecute in sistemul Basescu in care nimeni nu patea nimic sau pateau cei ce erau condamnati politic,la comanda politica,in care era vorba de milioane de euro pe umerii cetatenilor.La aceasta ora ne confruntam cu o clasa politica mediocra si care cu greu va face fata numarului mare de probleme pe toate domeniile.Cetatenii acestei tari care muncesc au ajuns sa munceasca numai pentru plata facturilor,scandalos dupa atatia ani in care toti sunt vinovati pentru ca nu au avut curajul sa infrunte un sistem sau sa-l schimbe iar nota de plata a inceput sa soseasca.Daca acest guvern reuseste sa faca tot ce a promis atunci cetatenii trebuie sa o duca mai bine daca derapeaza asa cum a inceput sa dea semne va fi catastrofal pentru toti iar cei de afara urmaresc sa fim distrusi pentru ca nu au nevoie de concurenta asa cum inca foarte multi romani sunt meseriasi formidabili.

 3. Primarii se plang pentru ce? Pentru ca se supun intereselor de partid ei in primul rand trebuie sa faca administratie iar ca sa faci administratie inseamna sa deservesti interesele cetatenilor fara coloratura politica sa ai un forum la nivel national,regional si local pentru dezbateri dar numai pe administratie publica categoric NU si politica ,sa se ridice inpotriva DNA cand fac abuzuri iar pentru ca aceasta institutie a facut dosare fara dovazi ,a condamnat persoane fara probe nummai sa fie scosi de pe esicherul politic la comanda politica Sa nu fiu gresit inteles aceasta institutie trebuie sa primeasca alta denumire si sa ramana in continuare in lupta anti-frauda dar cu oameni competenti dar si cu LEGEA RASPUNDERII MAGISTRATILOR FARA SA MAI RASPUNDA LA COMENZI POLITICE..Raspunderea procurorilor pentru intocmirea dosarelor fara probe sau inventate,Nu am vazut nici un protest facut de alesii locali pentru aceste interese ,iar juridic raspunde secretarul comunei pentru ca semneaza pentru legalitate domnilor de la DNA.Pana nu ve-ti ajunge sa fiti organizati si telul vostru sau numitorul comun sa fie administratia nu ve-ti face nimic .Am propus cu ani de zile Ca primarii trebuie suspendati din partid pe perioada mandatului si trebuie sa isi aduca aportul si priceperea in sprijinul cetateanului.Din pacate pe toate palierele toti alesii locali,numitii locali,parlamentarii cand ajung parca lupta inpotriva cetatenilor,mai inventeza taxe,si multe altele dar totul inpotriva cetateanului birocratizand la maxim totul.

 4. De ce va este frica dnilor primari? De DNA ? Pai daca aveti ganduri de inavutire din banul public este normal sa va fie frica !!! La fel ca lui Dragnea.
  Dnule.Munteanu poate ne spuneti si noua unde s-au dus banii incasati de Primarie la vestitele festivaluri din Buzias? In oras ,investitiile nu se vad deloc!! Si ne-am cam saturat de vesnica scuza cu mostenirea grea lasata de fostul primar.
  Sau poate se vad la chefurile si petrecerile pe care le organizati la hotelul Phoenix si la care poate ne spune DNA cine plateste!!
  De asta va e frica dnilor primari!!

 5. De ce va este frica domnule primar? Nanu ion din Racovita De DNA ? Pai daca nu respectati legea si atribuiti pasunile comunale dupa bunul plac,le inchiriati cui va este apropiat si dupa interese ,ajutati la crearea de conditi artificiale pentru acces la programe de sprijin European nu sunteti egal pentru toti.
  Respectati legea fiti correct si nu aveti nici o problema.
  Respectati legea,cetateni si nu veti avea de ce sa va fie frica de DNA.

Lasă un răspuns