Nici o felie de cozonac la Târgul de Paști de la Timişoara!

targul de pasti 2

Organizatorii Târgului de Paști au mers, și în acest an, pe rețeta deja cunoscută și nu și-au bătut capul să aducă noutăți sau specialități. Într-un fel, e mai bine așa, pentru că timișorenii mai țin minte povestea tristă a iepurașilor vii sfâșiați de câinii vagabonzi sau cea a comerciantului care expusese la vânzare instrumente pentru măsurarea unui anumit organ, ca să dăm doar două exemple de la târgurile tematice precedente.

Prețurile sunt, ca la toate târgurile, destul de ridicate. Avem aceleași șervete, papuci de casă, moriști de vânt și trăistuțe, gablonțuri, pietre semiprețioase, jucării din lemn, cuburi Rubik, penare, socotitoare și săbii scoase la vânzare la fiecare târg, fie el de Crăciun, fie de Paști. Pentru că e primăvară, abundă ouăle decorative, de agățat sau de pus în coșuri.

Cu produsele culinare, însă, povestea se complică. Un colac secuiesc cu 12 lei sau o plăcintă ardelenească la șase lei e cam mult pentru un buzunar cumpătat.

Șuncile și cârnații afumați stau atârnate în aer liber, cu grăsimea scurgându-se fără nici o prejudecată pe caldarâm sau pe hainele vizitatorilor târgului. Or fi ele bine conservate, dar chiar și produsele tradiționale e indicat să fie ținute la răcoare. Vom vedea ce se mai întâmplă când temperatura de afară va trece de 20 de grade.

Spre cinstea lor, o parte a celor care vând produse alimentare le țin expuse după vitrine din sticlă, alții, în schimb, le lasă libere, să le bată vântul, soarele, praful și, eventual, să le viziteze insectele. În privința dulciurilor, nu e aproape nimic de povestit, în afară de faptul că sunt foarte variate: apetisante, sofisticate sau neaoșe.

Totuși, în apropierea Sfintelor Paști, gândul te duce la cozonac (cu mac, nucă, rahat, stafide, cacao), nu la colaci secuiești sau pricomigdale. La Târgul de Paști din Timișoara nu există nici măcar o felie de cozonac de vânzare!

Poate că tradițiile sunt mai greu de gestionat decât calea bătătorită, așa că ediția a zecea a Târgului de Paști a ales a doua variantă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns