Nica îl trage de urechi pe Fritz

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a ieșit ieri în fața timișorenilor cu o declarație publică pe tema Coltem: „Deși nu am spus-o public, eu am venit încă din februarie cu una din soluțiile la criza Colterm, atunci când am fost la Transgaz pentru a rezolva problema conductei din zona Deta – Moravița. Am avut o idee de a reduce cu 30 la sută costurile cu aprovizionarea cu gaz la CET Sud prin realizarea unei bucle interne, locale, de înțepare în rețeaua de transport națională și eliminarea distribuitorului.

CITEȘTE ȘI: Autostrada, mai aproape de Timișoara

Din păcate, în întâlnirile mele succesive cu cei de la Transgaz, a venit aici directorul general și l-am întrebat: domnul Fritz a mai dat vreun telefon, a mai sunat în legătură cu această investiție minoră raportat la problemele cu care se confruntă Colterm și răspunsul a fost de fiecare dată: nu. La fel s-a întâmplat și cu amenda de la Colterm, tot din lipsă de preocupare și cu unu la sută din acea amendă, pentru că această amendă costă un milion de lei, cu 200.000 de euro, într-o lună de zile, CET Sud avea gaz cu 30 la sută mai ieftin.  Nu știu de ce s-a luat această decizie să nu se facă această investiție.

Se poate face și acum, timpul nu e pierdut, doar primăria poate să răspundă. Problema nu ține de CJT, dar asta pe mine nu mă face insensibil la suferințele oamenilor, dar mă voi implica pentru că și pe mine m-au votat majoritatea timișorenilor. Este frustrant să văd că cei care sunt îndrituiți din punct de vedere legal să rezolve această problemă nu o fac. Trag un semnal de alarmă, îi trag acum de mânecă pe domnul primar Fritz, pe domnul viceprimar Lațcău, întreaga administrație USR de la Timișoara, să se trezească pentru că viețile oamenilor sunt în joc, căldura în casă este o utilitate esențială.

Nu te poți juca cu chestiunea asta și să te lamentezi, să cauți vinovați, dar numai soluții să nu găsești. Datul vinei ba pe administrațiile anterioare, ba pe prețul la gaz nu o să le țină de cald timișorenilor. În loc să se lamenteze și să se milogească la guvern să-I rezolve problemele, primarul Fritz ar trebui să vină cu un plan de redresare a societății, cum am cerut din primăvară. Câtă încredere să aibă furnizorii să dea aceste resurse știind că o societate în insolvență are o probabilitate redusă de a plăti? Și câtă încredere mai poate să aibă consumatorul timișorean în sistemul centralizat, care și așa este pus sub presiunea debranșărilor din ultimii ani să mai continue cu Colterm?

Acest cerc vicios pe care îl întreține administrația Fritz va duce la falimentarea acestei societăți de termoficare și la grave probleme ecologice. Incompetența, lipsa de preocupare sinceră pentru problemele oamenilor și doar aplecarea spre imagine nu o să țină de cald timișorenilor. Am văzut că a solicitat cărbune din rezerva de stat. Înainte de a face o asemenea solicitare trebuie să te interesezi dacă este plauzibilă sau doar vrei să te acoperi de hârtii. Nu există cărbune în rezerva de stat.

Mă voi implica, voi discuta cu toți cei responsabili. Sunt tabula rasa la administrație și dacă chiar nu au competență, dorință, capacitate să le rezolve, pot să lase pe alții care pot să facă acest lucru și sunt sigur că se vor rezolva. Evident că guvernul nu va lăsa Timișoara. Se va găsi o soluție și voi participa activ, dar orgoliul și infatuarea nu-i permit domnului primar să ceară ajutorul decât în ceasul al doisprezecelea”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns