Nepresa

Așadar, primarul Timișoarei s-a luat în coarne cu presa. Îndărătnicul edil scoate și o vorbă mare din vastul său bagaj de cunoștințe lingvistice: nepresa. Este prima oară când aud acest cuvânt și ca vechi om de presă m-am întrebat, firesc, dacă nu cumva se poate spune și neprimar. Adică neprimarul Timișoarei s-a întâlnit cu nepresa din oraș, ajungând la concluzia că respectiva nepresă este alcătuită din paraziți care afectează existența neparaziților.

Scopul nepresei este să difuzeze știri nereale, astfel încât neprimarul să fie mereu pus într-o situație neplăcută. Nefericirea sa este evidentă mai ales când trebuie să dea socoteală despre nefăcutele de care se face vinovat, deși se consideră nevinovat și acuzat pe nedrept. Cu toate astea, nepresa îl urmărește cu o insistență nemiloasă, asemenea unei prostituate neplătite, ce folosește și expresii necenzurate, spre disperarea neprimarului neprihănit.

Neliberalul neprimar mai spune că nepresa nesimțită nu se poate ridica la valoarea sa de netăgăduit și de aceea ar trebui să se piardă în necunoscut. Deci cam așa stau lucrurile în care primarul-neprimar luptă din răsputeri cu jurnaliștii-nejurnaliști, cu prostituția mascată în paginile ziarelor și cu cei năimiți să-i arunce cuvinte de ocară. Pentru că domnul primar nu se poate trage de șireturi cu oricine. Ca să te tragi de șireturi cu Domnia Sa trebuie să ai cel puțin cultura liderilor PNL sau măcar probitatea morală a celor ce nu practică prostituția, fie ea și mascată.

Nu neg faptul că presa trebuie să-și păstreze o conduită profesională înscrisă în limitele bunului-simț, că atacul la persoană este o formă rudimentară de a te manifesta ca jurnalist, că opinia publică are nevoie de informații corecte, dar nici nu pot fi excluse polemicile, opiniile personale, relatările unor situații ce nu pot fi întotdeauna obiective, fără a fi, însă, efectiv, rău intenționate.

Dacă pornim de la principiul că tot ce este împotriva cuiva este și rău intenționat, atunci persoanele publice care au această impresie trebuie să evite orice contact cu presa și să se adreseze justiției atunci când se socotesc calomniate. Nu să te cobori la nivelul unei țațe și să te tragi de șireturi cu niște nejurnaliști ce aparțin nepresei și să-i faci idioți când tu însuți ești, prin comportamentul tău, un idiot. Căci dacă ai fi un neidiot, nu te-ai bălăcări în acest fel.

Domnul primar nu are rezerve când vine vorba să jignească un jurnalist, nici nu-și caută cuvintele, le are pregătite, pe altele le inventează ad-hoc pentru a-și vărsa amarul. A devenit atât de nepopular, încât caută vinovații în nepresă și nu în nereușitele sale ca primar-neprimar. Căci nimeni nu se leagă de dânsul ca boala de om sănătos. Dacă vrea să fie menajat, să i se aducă numai cuvinte de laudă și presa să scandeze în cor „Iată ce primar mare avem, cum știe să le facă pe toate atât de bine!”, atunci, cu siguranță, a greșit și epoca, și sensul liberalismului pe care se pare că-l slujește.

Sau, poate, se consideră un Donald Trump în bătălie cu CNN, ori un Vladimir Putin al Timișoarei. Oricum am priviri lucrurile, jignirile la adresa jurnaliștilor sunt intolerabile și trebuie sancționate într-un fel sau altul. Ele sunt calomnii grosolane, venite de la o persoană înveninată, ce-și exprimă ura într-un mod absolut reprobabil.
Pentru că nepresa nu există, nu se încadrează lingvistic. Presa poate fi ticăloșită, aservită, mituită, dar în niciun caz supusă negației. Ori domnul primar folosește acest cuvânt într-o manieră ce aduce atingere limbii române și o maltratează din dorința de a nega o profesiune ca oricare alta. Nu putem spune nici că domnul în cauză este neprimar, ci doar că este un primar nepriceput, arogant, cufundat în admirația de sine, pentru care tot ce contează este să se simtă nepătat și nimeni să nu-i arate că, de fapt, nu este așa.

5 Comments
Bostan Ciprian 07/03/2018
Fara doar si poate comportamentul este incompatibil cu cel de primar al satului unde traim. Independent de acest lucru, pe fond, trebuie sa admitem ca dpdv calitativ, articolele din presa locala si nationala sunt neprofesioniste, orientate catre can-can si elemente populiste de colt de strada. Repet, acest punct nu scuza sub nici o forma atitudinea nereverentioasa si agresiva a Dnului Primar.
Capsuna Agentu 07/03/2018
Acest Al Bano ofilit de la Timisoara s-a amendat singur? Cum va scrie agentul de politie locala in PV?, ? - "agent Capsuna in ziua de .. la ora de .. in timp ce imi verificam contul de FB, am vazut poza cu masina dlui. Primar parcata ilegal" ??? si revoltat i-am dat amenda, martor este cetateanul Kane care se afla langa mine la frizerie, acolo ma aflam cand am constat contraventia. ? Ori. Agent x am primit ordin de la dl primar sa-l amendez, este nelegal dar unde-i ordin cu plcere, cuantumul amenzii l-am stabilit cu dl primar.. politia primariei trebuie sa fie trecuta la MI urgent... Un nou abuz, al lui "Al Bano" daca te duci la politie cu o fotografie a unei contraventii, te trimit la plimbare pentru ca nu a constat-o un politist in mod direct.?
dRobu 06/03/2018
e ULTIMUL lui MANDAT ... Trebuie sa cascam OCHII la ce VOTAM ....
TimisoreAnca 06/03/2018
Ultratolerantul Lae a facut-o de oaie. De data asta!
Nici O'Lae 06/03/2018
În sfârșit, să punem mână de la mână și să-i luăm omului o cămașă nouă. De forță.