Nelu Tătaru: Folosim tot ce se folosește la nivel mondial. Nu putem să nu respectăm niște reguli și tot noi să strigăm de ce se moare!

nelu tataru 9

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a detaliat într-un interviu pentru Digi24 ce fel de tratamente se folosesc în cazul bolnavilor de COVID din România, arătând că tot ce se folosește pe plan mondial se folosește și în România, inclusiv Remdesivirul sau hidroxiclorochina.

CITEȘTE ȘI: Focar de COVID-19 la o fabrică de cablaje auto din vestul țării

El l-a contrazis pe profesorul Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, care a spus marți, la Digi24, că în România nu există transparență cu privire la felul în care este alocat medicamentul Remdesivir, esențial în tratarea cazurilor foarte grave de Covid-19. Profesorul Bubenek spunea că, făcând un calcul simplu, aproximativ 1.900 de oameni dintre cei care au ajuns la secțiile de terapie intensivă nu au primit Remdesivir, deși nu există date despre câți dintre aceștia au murit din cauza coronavirusului.

Situația Remdesivirului

„Nu putem ajunge la această concluzie, tratamentul cu antiviral nu este un tratament specific sau un tratament salvator sau vreun panaceu. Trebuie să punem contextul unui deces în cadrul unei multitudini de patologii, precum și a severității  bolii. Gândim pragmatic, dar gândim medical, având în vedere că această infecție dă o mortalitate, dar această mortalitate survine în proporție de 98 la sută la cei care au comorbidități, prin decompensarea acestor morbidități”, a comentat Nelu Tătaru în interivul pentru Digi24.

El a precizat că de la începutul lunii iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, iar  în depozite se mai află încă 4.000 de doze.

„Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum și alte antivirale”, a spus Nelu Tătaru.

El a adăugat că sunt folosite și alte antivirale, nu numai Remdesivir, și de luni, de pildă, o să existe în depozitele din România 200.000 de tablete de favipiravir, un antiviral care împiedică replicarea coronavirusului.

Nu avem acel tratament-minune pentru coronavirus

„Nu trebuie să rămânem la acea constantă, să înțelegem că avem un tratament off label. Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluția unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se folosește la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.

El a mai spus că în aceste zile se încheie un contract pe baza căruia există promisiunea achiziționării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie. Dozele de până acum au fost donație de la Comisia Europeană, iar acum ar urma să fie achiziționate contra cost, de la producător, prin achiziții ale Ministeruluio Sănătății.

„Rămâne să evaluăm fiecare pacient în parte și să vedem dacă se încadrează în acele criterii în care poate beneficia de acest tratament cu Remdesivir, pentru că nu îl acorzi în orice condiții și nu oricărui pacient”, a insistat ministrul sănătății.

„Este un tratament complex. Dacă vorbim de SARS-CoV-2, unde avem un tratament nespecific, un tratament off label, baza rămâne suportul cardio-vascular și respirator, care poate fi susținut medicamentos sau cu aparate”, a explicat Nelu Tătaru.

Ministrul sănătății a vorbit și despre tratamentul cu anticorpi monoclonali folosit în cazul lui Donald Trump. „Și noi îi foloseam, nu neapărat pentru patologia din SARS-CoV-2, dar este un studiu care se desfășoară (la „Balș” – n.r.). Vedem, în măsura în care studiul are rezultate, îl putem da și noi”, a afirmat Nelu Tătaru.

Reorganizarea terapiilor intensive

Ministrul a vorbit și despre actuala situație epidemiologică din România, arătând că suntem pe o creștere progresivă din punct de vedere al cazurilor noi.  Datele alarmante de miercuri, când s-au înregistrat recorduri negative peste recorduri negative, nu sunt altceva decât factura pentru nerespectarea regulilor, a explicat ministrul sănătății, în interviul pentru Digi24. 

Întrebat despre înăsprirea restricțiilor, el a spus că  „nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de sprit civic” și a anunțat că Ministerul Sănătății va face controale tot mai multe prin spitale și DSP-uri.  „Dar rămâne ca și populația civilă să respecte acele reguli. Degeaba facem aceste controale, degeaba se dau acele amenzi, dacă ce urmează este exact la fel. Nu putem să nu respectăm niște reguli și pe urmă tot noi să strigăm că n-avem loc în spital sau de ce se moare. De aceea se moare!” – a punctat Nelu Tătaru.

Soluția pentru situația actuală este o regândire a sistemului de spitalizare, în funcție de gravitate, simptomatologie, cu o atenție sporită acordată terapiei intensive. „Avem 199 de cazuri intubate din cele 612 de la ATI, dar un caz de terapie intensivă poate decompensa de la o zi la alta și mai avem acele cazuri intermediare, care fac diferența dintre cazul mediu și cazul sever. Reorganizarea acestor terapii intensive va face diferența pentru perioada următoare. Avem cele 1.050 de paturi, dar trebuie să le gestionăm foarte bine, cazurile de terapie intermediară vor fi lângă terapia intensivă, limitând astfel ocuparea numărului de paturi și să avem disponibile chiar și unde avem aglomerat în acest moment”, a spus Nelu Tătaru.

„Avem o dinamică a terapiei intensive și putem reașeza pacienții din ATI în funcție de necesitatea de a fi intubați sau nu. Reevaluăm și conduita, și tratamentul”, a arătat Nelu Tătaru.  El a subliniat că terapia intensivă este un tratament suportiv, care substituie anumite funcții de organe până când organismul își revine și își poate relua aceste activități.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns