Nedespărţirea de Eminescu… programul evenimentelor zilei

Timișorenii sunt invitați la un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale. Se poate participa fizic sau online

„Dacă poporul român dispare de pe fața pământului şi rămâne o carte a lui Eminescu, lumea va şti cine au fost românii”, spunea cândva Mircea Eliade. Sub semnul eternului dor de Eminescu va sta, ca de fiecare dată, Ziua Naţională a Culturii Române, celebrată astăzi, la Timişoara, printr-o suită de spectacole de muzică şi poezie, derulate online sau prezentate la televiziune, dar şi printr-un simpozion organizat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti, în condiţiile respectării regulilor impuse de pandemie. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara păstrează tradiția și în 2021 și dedică primul său spectacol din an, care va avea loc astăzi, la ora 9, poetului național al românilor, Mihai Eminescu.

”<Dor de Emineascu> începe, ca de fiecare dată, șirul spectacolelor la <Merlin>. Este momentul în care, așa cum ne place să afirmăm, actorii opresc pentru o clipă timpul în loc, dăruind versului eminescian emoția, iubirea și prețuirea pe care o merită”, spune echipa teatrului. ”Au fost alese din repertoriul eminescian două creații mai puțin cunoscute, și anume <> și <<Cugetările sărmanului Dionis>>. Ca o noutate pentru acest an, spectacolul este unul coupé, filmat individual și transmis online astăzi, de la ora 9, pe pagina de Facebook a teatrului. Distribuția îi reunește pe Octavia Petrișor, Luana Uncruțiu, Maria Gornic, Diana Boboc, Raluca Grumăzescu, Mădălina Ghițescu Petre, Mădălina Toderaș și Olivera Iovanovici (<>) și Cristi Brătoiu, Robert Copoț, Marko Adzic, Raul Bastean și Raul Lăzărescu (<<Cugetările sărmanului Dionis>>)”, adaugă organizatorii evenimentului.

Spectacolul ”Eminescu”, la Naționalul timișorean

Teatrul Național Timișoara va transmite astăzi online, la ora 19, spectacolul ”Eminescu”, creat de Ada Lupu Hausvater şi înregistrat cu ocazia primei aniversări a Zilei Naționale a Culturii, în 15 ianuarie 2011. Versurile și proza lui Mihai Eminescu, înlănțuite cu gândurile celor care l-au cunoscut cu vorba, cu fapta sau cu spiritul, recompun în spectacol un inedit traseu al vieții marelui romantic al culturii românești – al omului și al artistului. Producţia îi reunește pe actorii Ion Rizea, Doru Iosif, Victor Manovici, Cătălin Ursu, Valentin Ivanciuc, Alecu Reus, Colin Buzoianu şi Romeo Ioan și poate fi vizionată pe site-ul instituției, pe canalul YouTube și pe pagina de Facebook ale Teatrului Național din Timișoara.

”Concertul Centenar”, de văzut sau revăzut

Opera Națională Română Timișoara îi invită pe cei interesaţi, începând cu ora 19, să vadă sau să revadă ”Concertul Centenar” dedicat Zilei Culturii Naționale, susținut în data de 16 noiembrie 2018. Participă soliștii Operei Naționale Române Timișoara: Narcisa Brumar, Lăcrimioara Cristescu, Nicoleta Colceiar, Nina Zaharescu, Crina Vezentan, Cristina Vlaicu, Gabriela Toader, Cristian Bălăşescu, Bogdan Zahariea, Gelu Dobrea, Marius Goşa şi Octavian Vlaicu, alături de formația camerală Incanto Quartetto. La pian: Angela Balici și Rareș Păltineanu. Spectacolul va putea fi vizionat gratuit, de la ora 19, pe canalul Youtube, pe pagina de Facebook și pe siteul oficial al Operei Naționale Române din Timişoara, www.ort.ro.

”Eminescu, un vis în aşteptare”

Tot astăzi, la ora 12, la sediul Filialei UZPR Timiș din cadrul Complexului Bastion va avea loc, de la ora 12, în condițiile respectării riguroase a regulilor sanitare impuse de pandemie, simpozionul cu titlul ”Eminescu, un vis în aşteptare”. Moderat de Dumitru Buţoi, evenimentul se va bucura de prezenţa lui Nicolae Toma, Andrei Gorşcovoz, Ioan I. Ionescu, Mia Rogobete, Sylvia C. Hârceagă, Ioan Roţca, Gheorghe Lungu şi Remus Ştir.

Un dar din partea Fundaţiei Armedia

Şi Fundaţia Culturală Artmedia îi invită pe timişoreni, în aceste vremuri tulburi, să-şi deschidă fereastra sufletului pentru a primi mai multă lumină. Astăzi, la ora 16, postul TV Europa Nova și pagina de facebook Fundația Artmedia vor găzdui o manifestare dedicată împlinirii a 171 ani de la nașterea poetului nostru nepereche. Această întâlnire de suflet marca Artmedia, dedicată tuturor timişorenilor care iubesc cultura, arta şi frumosul, va începe cu un film documentar – artistic realizat de cineastul Victor Popa. Pe un fundal muzical şi vizual impresionant, publicul va putea revedea mari oameni de cultură, de la universitarii Eugen Todoran, Cornel Ungureanu, Adrian Dinu Rachieru şi Iosif Cheie Pantea la poeţi precum Grigore Vieru, Eugen Dorcescu. Voci celebre, ca acelea ale lui George Vraca, Mircea Albulescu şi Adrian Pintea se vor face, de asemenea, auzite. În partea a doua a manifestării intitulate ”Dor de Eminescu” se va difuza recitalul extraordinar al lui Ion Caramitru, acompaniat la pian de elevul olimpic Lucas Kohl, prezentator Andreea Țega.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *