Naşterea Maicii Domnului, semnificații, tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocşi, dar şi cei romano şi greco-catolicii prăznuiesc astăzi Naşterea Maicii Domnului, cea dintâi mare sărbătoare din noul an liturgic. Dacă din surse neotestamentare nu se pot afla detalii despre venirea pe lume a Fecioarei Maria, informaţii pe această temă apar în Evangheliile Apocrife, mai ales în Protoevanghelia lui Iacov, datând din veacul al II-lea.

CITEȘTE ȘI: Stres și umilință la o agenție bancară din Timișoara

Documentul religios menţionează că Naşterea Maicii Domnului s-a petrecut în mod miraculos. Drepţii Ioachim şi Ana, părinţii Mariei, erau foarte evlavioşi. Deşi în vârstă, ei trăiau cu nădejdea că, până la urmă, Dumnezeu le va binecuvânta casa cu un copil. Fiind oameni cu credinţă în Dumnezeu, Drepţii Părinţi şi-au pus speranţa în Tatăl Ceresc, convinşi că acesta le va asculta rugăciunile, chiar dacă ajunseseră de batjocură în comunitate, într-o epocă în care lipsa pruncilor era aspru blamată şi pusă pe seama unui greu blestem.

Când Ioachim şi Ana au împlinit 50 de ani de căsătorie, Marele Preot de la Templu le-a refuzat public jerfa tradiţională care se împlinea după Legea Veche, pentru că nu s-au învrednicit să aducă un copil pe lume. Ioachim şi Ana au hotărât să se roage în continuare, implorându-l pe Dumnezeu să-i ajute să devină părinţi.

„Doamne Atotţiitorule, Cela ce numai cu cuvântul ai făcut cerul şi pământul şi toate câte se văd. Dă-mi şi mie roadă pântecelui meu şi nu mă lăsa să fiu de ocară între oameni, că de voi naşte fiu sau fiică, îl voi închina Ţie cu toată inima, şi-l voi da să slujească în biserica slavei Tale” (I, Regi 1, 11), se ruga Ana.

La scurt timp, Arhanghelul Gavriil s-a arătat, pe rând, celor doi soţi şi le-a spus că rugăciunea lor a fost ascultată de Tatăl Ceresc şi că vor avea un prunc, „fiica cea binecuvântată, prin care se va da mântuire lumii”, şi că aceasta se va numi Maria. Când copila a împlinit vârsta de trei ani, Ioachim şi Ana au dus-o la Templu şi fiica lor a fost consacrată serviciului religios, timp de 12 ani.

Tradiţii şi obiceiuri

Tradiţia populară fixează această zi ca dată de începere a sezonului nunţilor şi botezurilor, care durează până la Postul Crăciunului. În ziua praznicului, creştinii duc la biserică, pentru a fi sfinţite, pâine, fructe şi lumânări, ofrande care se împart mai apoi copiilor şi săracilor, pentru ca în familia respectivă să domnească sporul, liniştea şi sănătatea.

Încă de dimineaţă, în casele creştinilor ortodocşi se păstrează obiceiul aprinderii candelei la icoana Maicii Sfinte, iar ai casei se roagă să le binecuvânteze căminul cu roadele recoltei din acest an. De asemenea, pentru a alunga ghinionul şi boala, încă din ajunul praznicului, femeilor li se interzice să aprindă focul în vatră în următoarele două zile.

În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă pragul dintre două anotimpuri; acum se sfârşeşte vara şi toamna îşi anunţă prezenţa. Rândunelele pleacă spre ţările calde, iar şerpii şi gândacii se ascund în pământ, speriaţi de schimbarea vremii, care se răceşte.

Din această zi, cei de la sat se pregătesc pentru lucrările de toamnă şi pentru culesul legumelor şi tot acum se adună ultimele ierburi de leac. Un alt obicei agrar se referă la jupuirea cojii de pe trunchiul ulmilor, fibrele fiind uscate şi păstrate pentru legarea viţei-de-vie, la primăvară.

După Sfântă Mărie Mică se bat nucii, iar credinţa populară spune că ritualul face pomii să dea rod bogat în anul care vine. A doua zi după praznic începe semănatul grâului, secarei şi orzului, bătrânii spunând că, dacă momentul este respectat cu stricteţe, recolte frumoase îi vor recompensa pe cei ce trudesc pământul.

Dintre româncele care îşi serbează astăzi onomastica, aproape două milioane se numesc Maria. Ca frecvență, urmează, în ordine descrescătoare, cele numite Mariana, Marinela, Mioara, Marilena, Mărioara, Măriuca şi Măria. Există şi bărbaţi botezaţi după numele Fecioarei: pe cei mai mulți îi cheamă Marian, Marin şi Marinică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.