”Naraţiuni sonore”: concerte, proiecţii şi audiţii pe malul Begăi, la Timişoara

''Naraţiuni sonore": concerte, proiecţii şi audiţii pe malul Begăi, la Timişoara

”Naraţiuni sonore”: concerte, proiecţii şi audiţii pe malul Begăi, la Timişoara

În intervalul 26 mai -10 iunie, pe malul canalului Bega, în zona Iosefin, va avea loc cea de-a treia ediție a manifestării ”Naraţiuni sonore”, pus la cale de Asociaţia Simultan. Programul de anul acesta va include concerte, proiecții și audiții, plimbări sonore și evenimente ce pun în valoare proprietățile acustice ale diferitelor spații de-a lungul Canalului Bega, iar artiști din 11 țări vor propune tipuri de lectură ale realităților contemporane prin creațiile lor și vor invita publicul să reflecteze asupra diversității lumii, dar mai ales asupra fragilității ei.

” <<Sunetul dispare în spatele imaginilor precum stelele în lumina dimineții, iar această strălucire n-are mult sens în fața existenței siderale a nopții>> Cu această frază deschide Daniel Deshays, creator sonor francez, cartea în care își descrie parcursul profesional și în care vorbește, cu precădere, despre miracolul care este întâlnirea cu universul sonor și interacțiunile care-l creează. O definire fermă a teritoriului sonor în opoziție cu imaginea, dar și o invitație la o lectură sensibilă a mediului înconjurător, dezbărată de coduri, convenții și constrângeri induse cultural, social sau politic.

Nu este o invitație îngrijorată, ci una la răgaz : <<la început pare că nu e nimic special despre cum sună acest loc. Dar cu cât stau mai mult și aștept, cu atât devin mai conștient de peisajul sonor și de experiența mea în mijlocul lui>>. Astfel ne reamintește Jacek Smolicki, artist sonor și cercetător în studii de sunet și practica plimbărilor sonore, că momentele de răbdare și de schimbare de ritm care inițiază o ascultare activă, sunt pașii <<într-o parte>> de la traseele predefinite ale percepției și, în același timp, condiția rafinării auzului și atenției pentru o subiectivitate deschisă spre lume, spre ceea ce este și ce poate deveni.

A treia ediţie <<Naraţiuni sonore>> se așază de-a lungul unui râu – Bega – pentru a vorbi de toate râurile și privilegiază un simț – auzul – pentru a ne deschide capacitatea perceptivă în mod complex și, pentru cei mai mulți dintre noi, în mod surprinzător și entuziasmant. Invităm publicul să-și pregătească uneltele de lectură și interpretare ale realului, ale mediului înconjurător în contexte de percepție augmentată sau dirijată, prin sunete, cuvinte, pași, povești, prin instanțe de ascultare colectivă, adevărate călătorii pe parcursuri cunoscute, descrise de altcineva sau imaginate. Odată perceput cadrul <<rotund și viu>> al mediului sonor care ne acompaniază în permanență, dialogul dintre sunetele naturale și cele umane, și posibilitățile oferite de ascultarea interpretativă, creativă sau critică, devenim conștienți de locul nostru în lume și printre celelalte viețuitoare.

Fiecare artist și eveniment din cadrul <<Naraţiunilor sonore>> vorbește despre râuri și ape, despre calitatea mediului sonor, despre feluri de a construi orașul într-o armonie sonoră, despre acustică și peisaje sonore, despre potențialul de viață al mediului natural din orașele noastre. Artiști din Franța, Belgia, Italia, Germania, Austria, Luxembourg, Estonia, Bulgaria, Ucraina, Norvegia și România ne propun tipuri de lectură ale realităților contemporane prin creațiile lor și ne invită să reflectăm asupra diversității lumii, dar mai ales a fragilității ei. Apa, râurile și sunetele naturii sunt în centru creațiilor lor și demonstrează necesitatea unei poziționări ferme față de degradarea mediului natural a căror martori silențioși suntem: ne complăcem în vehicularea de slogane ecologice, dar nu găsim timp și resurse pentru acțiune concretă la nivel personal, social și politic.

Programul <<Naraţiunilor sonore >> este împărțit în patru teme ce se întâlnesc și se întrepătrund ca afluenții unui râu, creând ocazii de dialog cu artiștii invitați prin idei curgătoare și fluide ca apa, plutitoare ca ostroavele sau statornice ca pietrele.

<<Râuri și alte ape>> este tema centrală, cea care găzduiește principala inovație a acestei ediții, respectiv audițiile de lucrări sonore radiofonice ce se desfășoară într-o piscină de pe malul Canalului Bega: <<Là où se rejoignent les rivières>> de Antoine Richard spune povestea a două râuri ce se unesc (audiție cu subtitrare în limba română) și <<Vele>> de Ilinca Stihi ne povestește istoria lumii printr-o călătorie acvatică (lucrare binaurală, audiție în căști wireless).

O plimbare cu vaporul Pelicanul până la ecluza Sânmihaiu Român ni-i aduc alături, într-un fel de tur ghidat, pe Alex Higyed de la Comuna 30 și pe cititorii teritoriilor acvatice de la Ecluze pe Bega – arh. Bogdan Demetrescu & Alexandrina Ciortuz. La întoarcere, vaporul vibrează cu forța motoarelor de la Uzina de apă prin compoziția performată de Jakob Kirkegaard.. Dunărea este parte din program cu cinci compoziții sonore cu înregistrări de la Port Cetate din cadrul Sonic Future Residencies (dispozitive de ascultare în stațiile de vaporetto) și cu familiile de castori din Linz aduși într-un performance de Abby Lee Tee, care alături de artista Andreea Săsăran prezintă și filmul <<Syntopia:Bega>>.

Plimbările sonore ale Mariei Balabaș, inspirate de cărțile Elenei Biserna, deschid tema <<Orașe>>. Alături de Caroline Claus, ce vorbește despre sunet și urbanism în orașul contemporan, Elena Biserna prezintă plimbarea sonoră ca unealtă de lucru cu spațiul și teritoriul, într-o conferință găzduită de Facultatea de arhitectură și de Ordinul arhitecților. Un atelier de inițiere în field recording (înregistrări sonore de teren) este dirijat de Stephane Marin, desenatoarea Ana Kun marchează grafic spațiile sonore preferate, iar muzicienii de la Makunouchi Bento prelucrează într-un concert înregistrări din diferite cotloane ale Timișoarei.

Anna Kravets ne invită la un experiment de conviețuire prin cuvinte spuse sau șoptite într-un bunker, proiect demarat în timpul primelor bombardamente de la Kiev. Întâi departe, mai apoi aproape, tema <<Depărtări>> mai găzduiește un concert al artistului Mirian Kolev cu înregistrări din sate bulgărești abandonate și o audiție a lucrării sonore radiofonice <<Tres Fronteras>> de Stephane Marin, transcrierea poetică a unui voiaj în Amazonia. Filmul <<Invisible Landscapes>> de Ivo Bystřičan ne dezvăluie bogăția peisajelor sonore și importanța prezervării lor, iar seria de mini-filme <<Son seul / Wildtracks>> de Felix Blume ne plimbă prin lume cu umor, un microfon și 34 de bijuterii sonore.

<<Rezonanțe și obiecte>> este tema dedicată instalațiilor sonore selecționate și propuse de curatorul Carsten Seiffarth în două spații distincte. Galeria 5 (fosta Frizeria Igiena) din centrul Timișoarei găzduiește Centrul de informare turistică, un spațiu creat de Ionu și Tovarășu D., ce interoghează impactul turismului în societățile actuale. Clădirea Constructorul de pe malul Begăi va fi populată sonor de <<coin-cidence>> de Nika Schmitt, o sculptură cinetică care își caută calea pe suprafețe neuniforme, și de <<Harmonic intervention>> de Raul Keller, ce transformă spațiul într-o cameră de rezonanță pentru o mai bună înțelegere a acusticii specifice. Instalația sonoră <<Mineral Amnezia>> de Ioana Vreme Moser explorează evoluția și degradarea primei memorii programabile din evul mediu al digitalului și umbrele sale prin perspectiva unui dispozitiv învechit, care a ajuns aruncat pentru a forma terenuri pustii toxice peste stratul geologic al pământului.

De la plimbări sonore și evenimente ce pun în valoare proprietățile acustice ale diferitelor spații de-a lungul râului, până la concerte, proiecții și dispozitive de ascultare în piscinele și în clădirile abandonate de pe malul Canalului Bega, proiectul <<Naraţiuni sonore >> trage un semnal de alarmă, demonstrează un potențial și invită la creativitate cu privire la felul în care gestionăm azi relația cu Bega și mai ales modalitățile în care putem să-i afirmăm prezența în spațiul urban din viitor”, transmite curatorul Anamaria Pravicencu.

CITEŞTE ŞI: Evaluarea Națională la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a. Ordinul, spre publicare

Proiect dezvoltat de SIMULTAN.org, ”Naraţiuni sonore ”face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. În parteneriat cu: SEMI SILENT, singuhr projekte, Ecluze pe Bega, FAUT – Facultatea de arhitectură și urbanism Timișoara, STPT, Under the Bridge, Pelicanul, Agape artă&natură, fiind susţinut de Institutul Francez, Centrul Ceh, Goethe Institut şi Centrul Cultural German.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *