Muzeul Național al Banatului a contribuit cu 13 piese la expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Drents Museum, Olanda

Muzeul Național al Banatului a contribuit cu 13 piese la expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Drents Museum, Olanda

Muzeul Național al Banatului a contribuit cu 13 piese la expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Drents Museum, Olanda

Muzeul Național al Banatului (MNaB) a contribuit cu 13 piese la expoziția internațională „Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Drents Museum, Olanda, de unde au fost furate coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.).

”Acest incident ne reamintește cât de fragilă este moștenirea pe care o împărțim și cât de importantă este protejarea ei.

Din fericire, piesele împrumutate din patrimoniul MNaB sunt în siguranță. Totuși, această pierdere ne afectează pe toți, pentru că patrimoniul cultural nu aparține doar trecutului, ci ne definește ca națiune.

Autoritățile colaborează la nivel internațional pentru a aduce aceste comori acasă. Istoria noastră nu este doar o amintire – ea ne leagă de cine suntem”, precizează reprezentanții MNaB.

Toate piesele furate de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale, a transmis Ministerul Culturii.

În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”.

O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție:coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României”, transmite Ministerul Culturii.

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.

„Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor. Muzeul Național de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autoritățile olandeze și române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs și pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate. De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și colaborează îndeaproape cu instituțiile competente din Olanda și România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național.

Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, deschisă publicului din 7 iulie 2024 și care urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025, a adunat peste 77.000 de vizitatori. Expoziția a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României. Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu mai multe muzee din România”, potrivit comunicatului de presă.

Sursa foto: Muzeul Național al Banatului/Facebook


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *